Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Pampasgras snoeien

Pampasgras snoeien

Smalle, groene halmen en pluizige, crèmekleurige bladeren maken van pampasgras een van de meest populaire siergrassen in de tuin. Maar wanneer moet pampasgras eigenlijk gesnoeid worden - of is dit helemaal niet nodig?

compo image

Wanneer kan pampasgras gesnoeid worden?

In de herfst is menig tuinliefhebber bezig met het winterklaar maken van de tuin. Vaak worden tijdens die periode ook de siergrassen gesnoeid. Helaas is het snoeien van siergrassen in de herfst een van de meest voorkomende fouten. Het maakt niet uit of het een wintergroen siergras is of een bladverliezend siergras zoals lampenpoetsersgras of Chinees prachtriet : de ideale periode om pampasgras te snoeien is het voorjaar!

Als het pampasgras toch in de herfst wordt gesnoeid, kan het regenwater ongehinderd in de vers gemaaide stengels binnendringen. Hierdoor bestaat tijdens de winter het risico dat de stengels kunnen bevriezen en dat de plant ernstig beschadigd raakt. Daarom raden we je aan om het pampasgras voor het begin van de winter in een ronde bol te binden. Dit zal de plant een beetje beschermen tegen het wintervocht. Je kan de binnenkant van de plant ook bedekken met wat bladeren. Pas als de ijzige nachtvorst compleet is geweken en net voordat de nieuwe stengels in het voorjaar verschijnen, kan je de snoeischaar pakken.

Moet pampasgras gesnoeid worden - en indien ja, hoe?

In principe hoeft pampasgras niet jaarlijks gesnoeid te worden. Om optische redenen kan het echter nodig zijn om de plant wat bij te snoeien of uit te dunnen.

Voordat je begint met knippen, kan je best kledij met lange mouwen en dikke tuinhandschoenen aantrekken om snijwonden te voorkomen want de stengels kunnen heel scherp zijn. Vervolgens kan je alle oude stengels tot vlak boven de grond afknippen. Als de complete plant is afgestorven, kan een volledige snoeibeurt heel zinvol zijn. Vaak zitten er echter maar een paar bruine blaadjes tussen de groene stengels. Deze hoef je niet af te knippen, je kan ze gewoon met een hark of met de hand uittrekken.

Heb je een volledig dood exemplaar in je tuin dat in de loop der jaren aanzienlijk is toegenomen in de hoogte en in de breedte, dan raden we je aan om het gras in afzonderlijke kleine bosjes samen te binden. Dit maakt het veel eenvoudiger om te snoeien.

Scherp snoeimateriaal

Naast kledij met lange mouwen is ook de keuze van het snoeigereedschap heel belangrijk. Idealiter kies je voor een tuinschaar met lange grepen zodat er genoeg afstand is tussen je armen en het pampasgras - zo kunnen de halmen van het siergras je niet verwonden. Bovendien heb je voor de hantering van dergelijk type snoeischaar minder kracht nodig. Let erop dat de messen scherp zijn zodat het gras gemakkelijk kan worden geknipt.

compo image

Pampasgras bemesten

Na het snoeien kan je je pampasgras een duwtje in de rug geven door te bemesten met een langdurig werkende meststof. Die kan in de grond worden ingewerkt. Zo heeft de plant voedingsstoffen ter beschikking die vrijkomen in de lente en die helpen bij het vormen van nieuwe stengels. Belangrijk is dat je niet teveel meststof toedient want wanneer de concentratie stikstof te hoog is, kan het pampasgras te snel de hoogte in schieten, hetgeen een gezonde groei niet ten goede komt.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :