Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Serre
  6. Tuinieren in de serre

Wat je moet weten : zaaien, water geven en verluchten in de serre

Tuinieren in de serre

Heb je onlangs een serre aangeschaft? Geweldig! We begeleiden je graag! Hier ontdek je welke planten zich in de serre optimaal ontwikkelen, wanneer je kan starten met zaaien en waarop je moet letten.

compo image

Teelt in februari of maart?

Welke plant kan wanneer in de serre?

Als zelfvoorzienende tuinliefhebber wil je vermoedelijk zo vroeg mogelijk met de teelt starten. Hiervoor is een serre natuurlijk ideaal. In deze beschutte omgeving groeien de planten duidelijk sneller en produceren meer vruchten dan wanneer ze buiten worden gekweekt.

  • De planten hebben licht nodig om hun volle aroma te ontwikkelen. Begin daarom ten vroegste midden februari met het zaaien van vroege sla- en groentesoorten. Dit zijn bijvoorbeeld veldsla, pluksla, rucola, radijs, koolrabi en turnip greens. Hou daarbij rekening met de buitentemperaturen : als de serre niet verwarmd wordt, doe je er goed aan om de kleine plantjes met vlies af te dekken als er nog gevaar voor vorst bestaat.
  • Vanaf maart kan je andere soorten zaaien zoals broccoli, bloemkool, paprika, aubergine en tomaten.
  • Afhankelijk van je voorkeur kan je vanaf april en mei nog mediterrane kruiden, komkommers, pronkbonen of meloenen zaaien.
  • Na de IJsheiligen kijken de meeste planten ernaar uit om wat frisse lucht op te snuiven en naar de tuin te verhuizen. De plaats die in de serre vrijkomt, kan je opvullen met sla en kruiden.
  • Vanaf augustus kan je beginnen aan de voorbereidingen van de typische herfstgewassen zoals bieten, venkel en bepaalde sla- en koolsoorten.
compo image

Geef je planten voldoende plaats

Enkele regels die je volgt bij het kweken van groenten in open lucht, kan je ook toepassen in de serre. De belangrijkste regel is ongetwijfeld dat planten genoeg plaats nodig hebben om te groeien.

Houd ook rekening met hun behoefte aan voedingsstoffen. De ervaring leert dat moestuiniers die in de serre aan de slag gaan, vaak te ijverig te werk gaan. Dit kan snel nadelig zijn voor de oogst en de gezondheid van de planten. Te veel concurrentie, schimmelziekten en insecten trekken vaak een streep door de rekening. Vooral spint en witte vliegjes voelen zich in het milde, windvrije klimaat in de serre in hun nopjes en kunnen zich snel uitbreiden wanneer de planten heel dicht bij elkaar staan. Hier kan een biologisch middel de oplossing bieden : het product op basis van plantaardige ingrediënten zal de insecten op snelle en efficiënte manier bestrijden.

compo image

De juiste potgrond voor de serre

De keuze van de potgrond voor je serre hangt er helemaal van af of je de potgrond direct zal beplanten of gebruik maakt van potten of bakken. Omdat de bodem hier duidelijk intensiever wordt belast, moeten de groentebedden voor elke plantperiode vermengd worden met een bodemactivator of met een organische meststof. Als alternatief kan je een biologische potgrond voor moestuinen gebruiken : gewoon een laagje van 2,5 tot 5 cm aanbrengen en met een harkje inwerken. Zo maak je de bodem losser, verbeter je de water- en luchthuishouding en wordt de bodem verrijkt met voedingsstoffen. Bovendien is het zinvol om de potgrond om de drie jaar volledig te vernieuwen.

Als je op een beperkte oppervlakte tuiniert, kan je voor de groenteteelt in potten een kwalitatieve biologische potgrond voor groenten en fruit gebruiken. De COMPO Bio Potgrond Moestuinbakken is hiervoor ook heel geschikt.

compo image
compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO Bio Potgrond Moestuinbakken

Biologische formule voor moestuinbakken en serres

Naar het product
compo image

Planten in de serre water geven

Een risico bij tuinieren in de serre : terwijl groenten en fruit in open lucht van bovenaf wat krijgen, zijn de planten onder glas aangewezen op de portie water die jij toedient. Zo kan het zelfs gebeurt dat je tijdens een stortbui naar je serre rent om je planten water te geven.

Water geven in de serre is een zaak op zich en is veel moeilijker te berekenen dan in de buitenlucht. In principe is er veel meer water nodig omdat de temperatuur in de serre hoger is (idealiter tussen de 22 en 24°C). Tegelijkertijd is de waterbehoefte afhankelijk van het vegetatiestadium van de plant en de weersomstandigheden. Een tip : houd je planten goed in de gaten en geef 's morgens vroeg water zodat het water goed door de potgrond kan worden opgenomen. Als je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, kan je een automatisch irrigatiesysteem installeren.

compo image

Niet vergeten verluchten

In tegenstelling tot de groenteteelt in open lucht krijgen insecten het duidelijk moeilijker om de planten in de serre te bestuiven. Nodig de diertjes daarom uit door voldoende te verluchten. Goed verluchten is daarnaast ook echt nodig omdat te vochtige lucht een waar paradijs is voor schimmelziekten en schadelijke insecten.

 

Bovendien kunnen gevoelige jonge plantjes bij sterke hitte beschadigd worden. Tijdens het seizoen doe je er goed aan om de serre dagelijks minstens één maal goed te verluchten. Wanneer de temperaturen tijdens de zomer 's nachts niet meer onder de 15°C zakken, kan je de serre ook 's nachts open laten staan. In de winter volstaat het wanneer je de serre 2 tot 3 maal per week verlucht.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :