Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Paprika

Kenmerken

Paprika

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
tuin, terras, balkon
Planthoogte:
tot 150 cm
Bloemkleur:
wit

Correct planten

Paprika planten

Wat is de ideale standplaats voor paprika?

De paprika is een echte zonneklopper - geen wonder, want het gewas is afkomstig uit Zuid- en Midden-Amerika! Een zonnige, warme en beschutte plek op een zuid-georiënteerd balkon of een plekje tegen een zuidgeoriënteerde muur zijn ideaal! Wil je iets goeds doen voor je plant, dan kan je hem ook in de serre of in een kweektunnel uit folie kweken. Hier kunnen namelijk de ideale omstandigheden gecreëerd worden voor een rijke en smaakvolle oogst.

Daarnaast voelt paprika zich op zijn prettigst in een doorlatende, losse en voedselrijke bodem. Je kan deze verrijken met een portie compost. Ook op een klein balkon of terras kan je paprikaplanten kweken. Zo bestaan er bijvoorbeeld heel compact groeiende soorten die niet meer dan 30 cm hoog worden en geschikt zijn voor kleine potten, moestuinbakken en bloembakken.

Kleine tip : met een kleine zwarte mulchfolie kan je de bodem extra verwarmen om zo de vruchtvorming te stimuleren.

Paprika voorzaaien - hoe doe je dat?

Wil je geen voorgekweekt plantje kopen, maar zelf ervaren hoe een klein plantje zich uit een zaadje ontwikkelt? Dan hebben we voor jou enkele belangrijke tips opgelijst! Houd er echter rekening mee dat het kleine paprikaplantje lang op je vensterbank blijft staan. Paprika wordt namelijk vanaf eind februari voorgezaaid maar kan pas vanaf half mei (na de IJsheiligen) worden uitgeplant. Plan dus zeker voldoende ruimte in als je meerdere paprikaplanten wilt kweken.

Tip : als je hete chilipepers wilt zaaien, kan je daar reeds in januari mee starten. Vooral bij de Caribische pepers is de periode tussen ontkieming en oogst heel lang. Om zeker te zijn van een rijke paprikaoogst in de zomer, raden we je aan om begin januari te zaaien (bij voorkeur met behulp van een plantenlamp).

Zo ga je te werk :

  1. Vul de kleine kweekpotjes of zaaibakken met een aangepaste potgrond. Als alternatief kan je een oude plastic kom gebruiken.
  2. Voordat je de paprika zaait, moet je de grond goed bevochtigen. 
  3. Nu kan je zaaien : elk zaadje heeft voldoende ruimte nodig. Als je kweekpotjes gebruikt, kan je ook één paprikazaadje per pot zaaien.
  4. Bedek de zaden met een dun laagje potgrond. Dit laagje moet ongeveer twee maal zo dik zijn als de zaadjes zelf. Span vershoudfolie met kleine gaatjes over de kweekpot. Deze folie draagt bij tot een vochtige en warme omgeving waarin de zaden zich bijzonder prettig voelen.
  5. Plaats de pot, schaal of bak op een zonnige, warme vensterbank. De ideale kiemtemperatuur bedraagt 18 tot 25°C. Een elektrisch deken of een plekje dicht bij de kachel zijn daarom ideaal om de zaden lekker warm te houden.
  6. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft tot het ontkiemen. Het duurt twee tot drie weken voordat de eerste plantjes te zien zijn. Als er nauwelijks zon is, kan je een plantenlamp gebruiken. De kleine kiemplantjes hebben namelijk veel zon nodig om te kunnen groeien.

Eenmaal het eerste bladpaar zich heeft ontwikkeld, kan je beginnen stekken. Hiervoor haal je de kleine paprikaplantjes voorzichtig uit de pot en plant je ze over in grotere potten met een diameter van 12 tot 14 centimeter. Voedingsrijke potgrond voor groenten kan je best vermengen met voedingsarme zaaigrond om de kleine plantjes van de eerste voedingsstoffen te voorzien. Eenmaal je de paprikaplanten hebt aangeplant, hoef je enkel nog goed aan te drukken en de plantjes goed water te geven om ze te helpen inwortelen. De daaropvolgende weken kunnen ze terug op een warme, zonnige locatie gezet worden tot ze in mei uitgeplant worden.

Als je in april overdag al kan genieten van zomerse temperaturen, kan je je paprikaplantjes al even laten wennen aan hun nieuwe omgeving door ze enkele uurtjes op een half-schaduwrijke plekje in de tuin of op het balkon te plaatsen. De felle middagzon moet je zoveel mogelijk vermijden omdat de jonge plantjes eerst moeten wennen aan de zon en anders last kunnen krijgen van zonnebrand. Eens er in mei geen gevaar meer bestaat voor nachtvorst en de jonge paprikaplanten hun pot goed hebben doorworteld, kunnen ze eindelijk naar buiten op het balkon, in de serre of in de tuin!

Paprika in de tuin of in de serre aanplanten

Vanaf half mei kunnen de zaailingen buiten uitgeplant worden of kan je jonge plantjes aankopen. Aangezien paprikaplanten heel gulzige planten zijn en de voorkeur geven aan een voedselrijke bodem, is het een goed idee om vóór het planten de tuingrond los te maken en een meststof met langdurige werking of een aangepaste voedselrijke groentepotgrond in de bodem in te werken zodat de plantjes van in het begin voldoende voedingsstoffen ter beschikking hebben. Zorg er bij de aanplanting voor dat je de planten tot aan de kiemblaadjes in de bodem plaatst en een afstand van 45 cm tussen de verschillende plantjes en van minstens 60 cm tussen de rijen aanhoudt. Volg ook steeds de aanbevelingen op het plantenetiket op.

Paprika in potten aanplanten

Als je geen tuin hebt, hoef je niet te vrezen : je kan paprika namelijk ook kweken in potten. Kies hiervoor een zo groot mogelijke pot en vul die op met een voedingsrijke potgrond voor groenten. Afhankelijk van de variëteit kan de paprikaplant 20 tot 120 cm hoog worden - kies dus zorgvuldig de juiste variëteit uit! 

Compact blijvende soorten kunnen bijvoorbeeld zonder probleem in een bloembak worden aangeplant terwijl iets grotere soorten aanzienlijk meer ruimte nodig hebben. Om wateroverlast te voorkomen, moeten - indien nodig - gaten in de bodem van de pot worden geboord. Idealiter krijgen je paprikaplanten een plekje onder een afdak om ze zo te beschermen tegen de regen.

Tip : ongeacht waar je de paprika's plant, het is belangrijk om ze te ondersteunen zodat ze niet kunnen afkraken. Steek bij de aanplanting bijvoorbeeld een bamboestok in de grond en maak de paprikaplant er losjes aan vast met een touwtje.

Opmerking

De term "paprika" verwijst meesal alleen naar de knapperige blokpaprika met zijn milde aroma. Maar ook pikante chili en jalapeños of peperoni behoren tot de paprika's (Capsicum annuum).

Correct verzorgen

Paprika verzorgen

Paprika correct water geven

Een paprikaplant heeft heel veel water nodig om zijn vruchten te kunnen vormen. Vooral in de zomermaanden kan het gebeuren dat de potgrond sneller uitdroogt. Daarom raden we je aan om steeds met je vinger de vochtigheid van de grond te controleren. Als de grond nog vochtig is, hoef je geen water te geven. Voelt de grond echter droog aan, dan kan je terug begieten. In de zomer kan het nodig zijn om je paprikaplant dagelijks water te geven. Het water wordt dan steeds direct op de bodem gegoten (en niet op de bladeren om te vermijden dat de plant snel kan verbranden).

Paprika bemesten

Of ze nu in een pot of in de volle grond is aangeplant - een paprikaplant heeft extra voedingsstoffen nodig om zoveel mogelijk vruchten te kunnen ontwikkelen. De paprika behoort tot de gulzige planten en heeft daarom veel meststof nodig. Als je plant in een pot is aangeplant, kan je een vloeibare meststof gebruiken. Die voeg je om de twee weken aan het gietwater toe volgens de dosering die is aangegeven op de verpakking. Voor paprikaplanten in de tuin is een gekorrelde meststof met langdurige werking dan weer ideaal.

Paprika oogsten

Half juli kan je beginnen oogsten. De exacte tijd hangt echter af van de rijpheid van de vruchten. Hier heb je een vrije keuze, want je kan bijvoorbeeld zowel volledig groene als donkerrode paprika's eten. Die laatste zijn pas vanaf eind juli rijp om te oogsten. Het oogsttijdstip kan ook afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Als het koeler is, kan de plant de vrucht niet zo snel ontwikkelen als bij warm weer. Bij het oogsten gebruik je best een scherp mes om de paprika's van de stengel te snijden. We raden plukken af omdat de stengels van de paprikaplant heel robuust zijn en de vruchten niet zo makkelijk kunnen worden afgetrokken.

Een kleine tip voor een productieve oogst : verwijder de eerste bloemen op het einde van de hoofdstengel. Wanneer je die wegneemt, kan de plant wat meer energie stoppen in de vegetatieve groei en kan ze later ook meer vruchten produceren.

Plagen op paprikaplanten : bladluizen

Het is goed mogelijk dat je paprikaplant wordt aangevallen door bladluizen. Dit komt vaak door te koude temperaturen, te veel meststof, te weinig licht of een te dichte beplanting. Hierbij is het vaak voldoende om de aangetaste planten met water af te spoelen of de bladluizen manueel te verzamelen en bij het huisvuil te deponeren. Bij een sterke aantasting raden we je aan om een insectenbestrijder op basis van koolzaadolie toe te passen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :