Een moestuinbak staat niet alleen mooi in je tuin of zelfs op je balkon, het heeft ook zo veel voordelen. Je groenten en kruiden profiteren van de hogere temperatuur en de betere kwaliteit van het substraat. Om goed groeiende planten te krijgen, is een goede basis heel belangrijk. Hier leer je hoe je een moestuinbak kan maken.
Je kan een bouwpakket voor een moestuinbak kopen of je kan er zelf eentje bouwen. Voordat je begint, moet je de standplaats bepalen. Het beste is om een plaats te kiezen die naar het zuiden wijst, om zo veel mogelijk zon te vangen.
Op dit moment zijn moestuinbakken, die zijn gemaakt van europallets, heel populair. Deze pallets zijn - op de lange kant geplaatst - 80 cm hoog. Om het hout tegen weersinvloeden te beschermen, raden we je aan de latten met tuinbeits of impregneermiddel te bestrijken. Nog gemakkelijker - met alle hoeken en kanten die eraan zitten - is het om het middel te spuiten. Schroef de pallets met twee hoekijzers per hoek aan elkaar, met de bovenzijden van de pallets naar binnen gericht. Twee lange schroeven op iedere hoek zorgen voor extra stabiliteit. Het is heel belangrijk dat je een roestvrij, fijnmazig draadgaas op de bodem legt. Dat houdt woelmuizen tegen. Bekleed vervolgens de binnenzijde (maar niet de bodem!) met vijverfolie. Dat gaat het gemakkelijkst met een elektrische tacker. De folie zorgt er niet alleen voor dat aarde en vocht in het bed blijven, maar beschermt het hout ook tegen houtrot.
Een moestuinbak is opgebouwd uit lagen. De verschillende materiaalstructuren laten lucht toe in de moestuinbak en voorzien het optimaal van voedingsstoffen. Daarnaast groeien de planten beter door de hogere bodemtemperatuur en het hogere vochtgehalte.
Zo doe je het
1
De onderste laag bestaat uit snoeiafval van bomen of houtsnippers en zorgt voor een goede luchttoevoer.
2
De tweede laag is een bodemverbeteraar die een actief bodemleven mogelijk maakt en belangrijke leveranciers van voedingsstoffen zijn.
3
De bovenste laag bestaat uit speciale potgrond voor moestuinbakken. Deze laag biedt de planten een optimale basis om in te groeien. Wanneer door het natuurlijke verrottingsproces het niveau daalt, vul je dit eenvoudigweg aan met verse potgrond.
Als vuistregel voor de verhouding van het vulmateriaal geldt: 30% houtsnippers, 40% bodemverbeteraar en 30% speciale potgrond voor moestuinbakken. Vul de moestuinbak tot ongeveer 15 cm onder de rand.
Omdat planten in een moestuinbak zeer goed van voedingsstoffen worden voorzien, kan je ze dichter op elkaar planten dan in vollegrond. Plant vooral de soorten die je graag eet! Begin met de veeleisende planten, omdat op dit moment nog heel veel voedingsstoffen in moestuinbak aanwezig zijn. Tot deze categorie behoren onder meer tomaten, komkommers, koolsoorten, aardappelen, courgettes en pompoenen. Deze groentesoorten houden wel van een extra portie meststof. Over de randen van de moestuinbak kan je Oost-Indische kers met haar eetbare bloemen en bladeren laten hangen. Nadat je de eerste groenten hebt geoogst en er weer plaats is in de moestuinbak, begin kan je weinig veeleisende planten zaaien zoals sperziebonen, erwten, sla, radijsjes, spinazie, wortels en prei. Ook is dit het goede moment om aardbeien te planten.
Kleine bloembakken onderaan de buitenkant van de pallets zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook heel nuttig. De bloeiende planten in die bakken zijn namelijk ware bijenmagneten. De vlijtige bijen bestuiven zowel uw bloemen als uw eetbare gewassen. Daarmee staat niets een rijke oogst met hoge opbrengsten nog in de weg.
Lees meer over typische planten voor moestuinbakken
Met deze producten kan er niets meer fout gaan