Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Groenten, fruit & kruiden
  5. 5 tips voor jouw moestuinbak in de herfst

5 tips voor jouw moestuinbak in de herfst

Sappige tomaten, snijbieten met een pittige smaak en knapperige bloemkool - vooral in de zomer en de late zomer kan je de groenten, die je met heel veel liefde hebt geplant en verzorgd, oogsten! Dat betekent eveneens dat de herfst voor de deur staat. De tijd om te tuinieren is echter nog niet voorbij. In dit artikel hebben we enkele tips voor jou opgelijst voor de beplanting en de verzorging van je moestuinbak in het najaar.

compo image

1. Herfstgroenten kweken

Eenmaal je hebt geoogst, kan je de vrijgekomen ruimte in je moestuinbak opvullen met snelgroeiende groentesoorten en klassieke herfstgroenten waaronder :

  • Broccoli
  • Veldsla
  • Boerenkool
  • Prei
  • Wortelen
  • Radijsjes
  • Spruitkool
  • Rode biet
  • Rucola
  • Spinazie

De meeste groentesoorten zoals boerenkool en wortelen worden in juli of augustus gezaaid. Veldsla en enkele spinaziesoorten kan je zelfs nog tot oktober in je moestuinbak zaaien. Je kan natuurlijk altijd - in plaats van te zaaien - jonge plantjes aankopen en die in de late zomer of in de vroege herfst in het groentebed aanplanten. Dit is een heel goede optie voor winterbroccoli, spruitjes en prei.

Niet alleen in de herfst kan je nog groenten kweken. In ons artikel “Groenten telen in de winter” ontdek je, welke groentesoorten in het koudste seizoen kunnen geoogst worden.

compo image

2. Moestuinbak met sierplanten

Niet enkel eetbare gewassen voelen zich in je moestuinbak thuis. Ook heel wat bloemen groeien er heel goed en zorgen voor kleurrijke accenten in de tuin, op je terras of op je balkon. Viooltjes zijn bijvoorbeeld heel geschikt. Een gemengde teelt met groenten zoals sla of spinazie is ook een leuk idee. Meer inspiratie voor dergelijke beplantingen vind je in ons artikel “Herfstbloemen voor je balkon en terras”.

compo image

3. Verzorging van je moestuinbak tijdens de herfst

Vooral tijdens de eerste twee jaren na aanplanting zullen de verschillende lagen in je moestuinbak tijdens de zomermaanden flink zakken. Maar geen zorgen : dit is helemaal niet erg. Het is het bewijs dat de compost, die verantwoordelijk is voor een goede aanvoer van voedingsstoffen en een goede warmteontwikkeling, zijn werk doet. Je hoeft je moestuinbak enkel verder aan te vullen met een aangepaste potgrond voor moestuinbakken. Daarna kan je je herfstgewassen planten.

Eenmaal het geleidelijk aan kouder wordt buiten, is het nuttig om je planten te beschermen tegen de koude in een broeikas, ook wel koude bak genoemd. Deze zal het zonlicht omzetten in warmte zodat er vooral ’s nachts geen sterke temperatuurschommelingen zijn. Een andere mogelijkheid is het afdekken van je moestuinbak met fleece. Hier mag je niet vergeten om overdag te verluchten zodat er geen schimmelziekten kunnen ontstaan onder het verwarmende materiaal. Oogsten doe je bij voorkeur enkel op vorstvrije dagen. Heel belangrijk is om te weten welke groenten uit de moestuinbak moeten verdwijnen voor de eerste vorst wordt aangekondigd.

Aangezien tomaten, paprika en andere sterk terende planten tijdens de zomermaanden vaak heel veel voedingsstoffen verbruiken, zijn zwak en middelmatig terende planten ideaal voor de beplanting van je moestuinbak. Denk maar aan spinazie, radijs en sla. Deze groenten hebben voor een gezonde groei iets minder stikstof, kalium of fosfor nodig. Maak gebruik van een specifieke moestuinmeststof die aangepast is aan de specifieke behoeften van groentegewassen in een moestuinbak. Als je toch liever gulzige gewassen zoals broccoli en bloemkool wilt planten, dan moet je de dosering aanpassen volgens de aanbevelingen op de verpakking. Zo krijgen je groenten genoeg voedingsstoffen om te groeien.

compo image

4. Groenten inkuilen

Heb je heel veel groenten en fruit kunnen oogsten? Wat je op het eerste zicht heel blij maakt, kan bij nader inzien toch wat zuur voelen, zeker wanneer je niet genoeg plaats hebt om je oogst op te slaan. Door je groenten in je moestuinbak in te kuilen, houd je ze langer knapperig en verliezen ze hun voedingswaarde niet.

Deze methode is geschikt voor wortel- en knolgroenten die je in een doos, of gewoon los in een kuil in je moestuinbak plaatst. Bedek de kuil met een laagje mulch of stro en leg daar de groenten op. Zorg ervoor dat de groenten elkaar niet raken. Op die manier kan je ziekten en schimmels vermijden. Dek de groenten vervolgens af met riet, stro en aarde. Door de duisternis, de vochtigheid en de koele temperaturen blijven de groenten in de grond de hele herfst en winter vers.

compo image

5. Je moestuinbak voorbereiden op de lente

Ben je te laat voor de herfstbeplanting? Geen nood : je kan je tijd besteden aan het opfrissen van je moestuinbak! Werk wat tuincompost in je moestuinbak in en laat die gewoon “werken” tijdens de winter. In het voorjaar moeten onkruiden en  plantenresten van het vorige jaar worden verwijderd. Maak de grond wat los en vermeng die met een verse portie potgrond.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :