compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Groenten, fruit & kruiden
  5. Asperges uit eigen tuin

Aspergeteelt met René Wadas

Asperges voor de keukentuin

Eindelijk! Dankzij Spargeligx, de nieuwe aspergevariëteit van René Wadas, kan deze edele groente nu ook eenvoudig in de eigen tuin worden geteeld. De nieuwe aspergecreatie met haar kleine aardekluit is in een mum van tijd geplant en belooft een goede oogst, zelfs als de ruimte beperkt is.

Interview met René Wadas

Acht jaar lang heeft René Wadas aan een eigen teeltprocédé gewerkt om ook op de kleinste ruimte aspergeteelt mogelijk te maken. Gelukkig is hij beloond voor zijn noeste arbeid. De variëteit Spargeligx gedijt op iedere bodem die niet te stenig en niet waterverzadigd is. Wij vroegen René Wadas hoe onze lievelingsgroente bij hem thuis groeit.

compo image

Waarom zijn je asperges zo geschikt voor de hobbytuinier?

"Het telen is in vergelijking met de traditionele teelt met rizomen kinderlijk eenvoudig. Gewoon een voren trekken, de bodem losmaken, planten en klaar. Het uitgraven van een 60 cm diepe geul en het ingewikkelde richten van de rizoom is bij onze plant niet nodig. Nog nooit was het zo eenvoudig om thuis lekkere asperges te oogsten."

compo image

Hoe groot moet de bak van het verhoogde balkonbed zijn?

"Voor mijn nieuwe variëteit raad ik bij voorkeur een verhoogd bed aan dat minstens 120 cm lang, 80 cm breed en 70 cm hoog is. Daar kunnen 12 planten in met een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 3,6 kg. En dat minstens 8 jaar lang! De COMPO Bio Potgrond Tomaten & Groenten biedt hierbij een optimale basis. Omdat in een verhoogd bed het wortelbed in het voorjaar sneller opwarmt dan in een tuinbed, kunnen in een verhoogd bed de asperges ook eerder worden geoogst. Daarnaast raad ik aan COMPO Agrosil Wortelstimulator te geven, waardoor de wortelgroei een extra boost krijgt."

compo image

Welke asperges raad je aan voor het zelf telen, groene of witte?

"In een verhoogd bed is de groene asperge eenvoudiger om te telen. Bij witte asperges moet de pas opgekomen asperge tegen licht worden beschermd. Dat kan men het beste doen door het verhoogde bed te verhogen met een houten rand, zodat er 40 cm extra aarde bovenop de wortels kan worden gedaan. Die aarde moet vervolgens met zwarte folie worden afgedekt, en klaar is het witte-asperge-bed."

Moet ik asperges beschermen tegen ongedierte?

"Regelmatige controles op de aspergeboorvlieg, de rode aspergekever en schimmelziekten zijn noodzakelijk. Het gebruik van een preparaat met sinaasappelolie voorkomt aantasting door de aspergeboorvlieg of de rode aspergekever. Bij jonge planten helpen slakkenkorrels tegen vraat door slakken."

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.