compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Gazon
 5. Aanleggen & verzorgen
 6. Gazon mulchen - tips voor een prachtige grasmat!

Gazon mulchen - tips voor een prachtige grasmat!

Het gazon mulchen of maaien? Heel wat mensen stellen zich die vraag. Terwijl er enerzijds wordt gezegd dat door het gazon te mulchen er meer voedingsstoffen in de bodem worden gebracht, hoort men anderzijds dat er meer vilt wordt gevormd door te mulchen. In ons artikel nemen we daarom de voor- en nadelen van gazonmulchen onder de loep en ontdek je of het mulchen van het gazon effectief een geheime tip voor een prachtige grasmat is.

Wat betekent "gazon mulchen"?

In tegenstelling tot het klassieke grasmaaien wordt bij mulching een speciale mulchmaaier gebruikt die het gemaaide gras tijdens het maaiproces versnippert. De gemaaide gazongrassen worden dan als mulch op het gazon verdeeld. In principe zijn robotmaaiers ook een soort mulchmaaier als het gazon twee tot drie keer per week wordt gemaaid. Bij zo een frequent maaiproces is de hoeveelheid gemaaid gras zo klein dat het ook op het gazon kan blijven liggen en als mulch kan dienen.

Bij een klassieke grasmaaier worden de gemaaide grassen daarentegen niet versnipperd. Daarom moeten de maairesten na de maaibeurt worden samengeharkt of worden opgevangen in een opvangbak. Als je de grote gemaaide grassprieten gewoon op het gazon laat liggen, krijgen de grassen onder het grove grasmaaisel minder licht en zuurstof en kunnen ze gaan rotten. Dus als je je gazon wilt mulchen, is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de juiste techniek en de juiste omstandigheden.

compo image

De voordelen van gazon mulchen

Waarom moet het gazon eigenlijk gemulcht worden? In vergelijking met klassiek maaien biedt mulching zes voordelen :

 1. Tijdswinst : je hoeft niet zelf alle grassen te verzamelen en weg te gooien. Het maaisel blijft gewoon op het gazon liggen. Zeker als je een grasmaaier zonder opvangbak hebt, kan het samenharken van het gemaaide gras behoorlijk tijdrovend zijn.
 2. Bescherming tegen droogte : de dunne mulchlaag beschermt je gazon tijdens de warme zomermaanden iets langer tegen droogte omdat het vocht beter wordt vastgehouden in de bodem.
 3. Teruggave van voedingsstoffen : grassen bevatten verschillende voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Deze worden nu teruggegeven aan het overblijvende gazon door het gemaaide gras te mulchen.
 4. Minder bemesten : door de teruggave van voedingsstoffen zal je gemulchte gazon ook minder extra meststof nodig hebben dan een conventioneel gemaaid gazon. Als het gazon wordt gemaaid, komt het gemaaide gras namelijk met de voedingsstoffen in de compost of in het organisch afval terecht - maar niet op het gazon. De voedingsstoffen die de grassen nu missen, moeten daarom worden gecompenseerd door regelmatig te bemesten.
 5. Verbetering van de bodem : het mulchmateriaal activeert continu het bodemleven als organische meststof en verbetert zo de bodem.
 6. Preventie van onkruid : door regelmatig te mulchen wordt de vorming van onkruid voorkomen.

Er zijn dus heel veel goede redenen om je gazon te mulchen. Maar hoe zit het met de nadelen?

De nadelen van gazon mulchen

In principe zijn er maar weinig nadelen als het gaat om het mulchen van gazons. Je hoeft slechts met enkele punten rekening te houden voordat je een mulchmaaier koopt. Als er aan bepaalde eisen niet wordt voldaan, kan mulchen namelijk een negatief effect hebben. Twee aspecten moet je zeker in het oog houden :

 1. Vaker maaien : om het effect van een mulchmaaier optimaal te benutten, moet je die vaker gebruiken dan een klassieke grasmaaier. Vooral in april, mei of juni, wanneer het gazon onder optimale omstandigheden goed groeit, kan de mulchmaaier twee maal per week worden toegepast. Als je te weinig mulcht, blijft er meer maaisel op het gazon achter. Dit is goed versnipperd, maar in dergelijke hoeveelheden is het vaak te veel voor de grassen. In plaats daarvan gaat het maaisel slechter rotten en heeft het de neiging om samen te klitten. Het gazon krijgt zo niet de gewenste voedingsstoffen en zal lijden onder de dikkere mulchlaag : de grassen krijgen minder licht en er komt minder lucht tot bij de wortels. 
  Een belangrijke tip bij een lang gazon is daarom : maai in etappes. Maai maximaal 2 tot 3 centimeter van de totale lengte. Als je gazon bijvoorbeeld na de vakantie 8 cm hoog is geworden, maai het dan niet af tot op 4 centimeter, wel tot 6 cm. Het gazon mag niet meer dan 1/3 worden ingekort omdat dit meer kwaad dan goed doet.
  Je kan jezelf echter heel wat werk besparen door een robotmaaier aan te kopen en die drie maal per week automatisch het gazon te laten mulchen.
 2. Mulch enkel bij droog weer : het gazon mag enkel met een mulchmaaier worden gemaaid wanneer het droog is. Het natte maaisel zou gewoon gaan rotten en zou geen positief effect hebben op je gazon. Als je in een zeer regenachtige regio woont, kan je daarom een combinatieapparaat overwegen. Afhankelijk van het weer kan je maaien of mulchen.
compo image

Tip

Het gazon mulchen bij aanwezigheid van onkruid?

In het algemeen voorkomt mulchen of regelmatig maaien de ontwikkeling en de verspreiding van onkruiden. Ze houden er namelijk niet van om regelmatig te worden ingekort.

Als er reeds onkruiden in het gazon aanwezig zijn, moet je ervoor zorgen dat het gazon continu wordt gemulcht. Enkel door regelmatig te maaien kan de vorming van zaden - en dus de ontwikkeling van nieuwe onkruiden - worden verhinderd.

Als je heel onregelmatig mulcht, kan het zijn dat de onkruiden gaan bloeien en dat de zaden worden verspreid bij het mulchen. Daarom is het zinvol om naast mulchen ook te verticuteren als er mos en onkruid in je gazon aanwezig zijn.

Meer over verticuteren

Gazon mulchen : voor wie is dit geschikt?

Als je je gazon wilt mulchen, moet je eerst nadenken of een mulchmaaier geschikt is voor je gazon. Als je gazon grotendeels in de schaduw ligt en het regenachtig is, kan je beter voor een klassieke grasmaaier kiezen. Voor alle andere gazons is mulchen een goede manier om je gazon voortdurend van voedingsstoffen te voorzien en onkruiden te voorkomen.

De extra tijd die je aanvankelijk verliest door het frequentere mulchen wordt gecompenseerd door het feit dat je het grasmaaisel niet hoeft samen te harken en weg te gooien en je hoeft ook minder vaak te bemesten.

compo image

Gazon mulchen - tips

Als je goed overwogen hebt wat de beste keuze voor jouw gazon is en besloten hebt om je gazon te mulchen, moet je rekening houden met de onderstaande tips :

 1. Het gazon moet droog zijn : bij een nat gazon kan het grasmaaisel niet rotten en zal het beschimmelen. Geef je gazon na een regenbui dus voldoende tijd om te drogen. De tijd hiervoor kan variëren naargelang de weersomstandigheden. Na het mulchmaaien is het echter ideaal als het gaat regenen omdat vocht belangrijk is voor het rottingsproces.
 2. Stel de mulchmaaier zo in dat er niet meer dan twee tot drie centimeter van de hoogte van de grassen wordt gemaaid.
 3. Als de grassen goed groeien, maai dan vaker zodat er niet te veel maaisel op het gazon terechtkomt. Bij een te grote hoeveelheid grasmaaisel komt er te weinig zuurstof en licht op het gazon en dit heeft een negatief effect op de groei en de vitaliteit van de grassen. Dit kan ook leiden tot schimmelziekten.
 4. Blijf je gazon ondanks het mulchen voorzien van voedingsstoffen. Je hoeft misschien wel minder vaak te bemesten omdat het gazon voedingsstoffen terugkrijgt door te mulchen, maar dit is niet voldoende om volledig te stoppen met bemesten. De startbemesting aan het begin van het seizoen (in het voorjaar) en de herfstbemesting met een extra portie kalium mogen zeker niet ontbreken. Je kan een tekort aan voedingsstoffen herkennen aan verschillende indicatoren : verhoogde onkruid- en mosvorming, vervagende groene kleur, ...

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.