compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Balkon beplanten in het voorjaar

Zo haal je je potten en bakken uit hun winterslaap

Balkon beplanten in het voorjaar

Het getjilp van de vogels wordt stilaan luider, de geur van de eerste knoppen prikkelt onze neus en de deur naar het terras of balkon mag al iets langer openstaan. Spijtig genoeg ziet het balkon er niet echt uitnodigend uit : overal staan potten bedekt met mos, gevuld met modderige potgrond en kale stengels. Het is hoog tijd om de wintersporen weg te halen en voor de eerste kleuraccenten te zorgen. We tonen jou hoe je je potten en potgrond terug in vorm brengt en we presenteren jou ook enkele voorjaarsbloemen voor je balkon.

Eerste kleuraccenten tegen regen en kou

Voorjaarsbloemen voor het balkon

Hoe vorstbestendig zijn ze?

Sleutelbloem

Elk jaar opnieuw aanplanten

Ranonkel

Robuust en duurzaam

Vergeet-mij-nietje

Tulpen, narcissen, krokussen

Bloembollen

Teer maar toch robuust

3-kleurig viooltje

Bloeit bijzonder vroeg

Bellis

compo image

Potgrond uit het vorige jaar

Kan ik mijn oude potgrond opnieuw gebruiken?

In de beperkte hoeveelheid potgrond in een bloembak loopt de voedingskringloop niet zoals in de natuur : niet alleen is het aantal bodemorganismen daar veel lager, er is ook nauwelijks vervanging van plantmateriaal door een verrottingsproces.

Om te kunnen overleven in een bloembak, zijn planten aangewezen op extra voedingsstoffen. Daarbij komt dat onze balkonplanten steeds vaker worden gekweekt met het doel om de bloemen op de kleine plantjes zo groot mogelijk te laten worden en de bloeitijd zo lang mogelijk te laten duren.

Hierdoor verbruiken dergelijke bloemvariëteiten meer energie dan anders en zijn de voedingsstoffen in de oude potgrond na een seizoen volledig uitgeput. In deze toestand vormt de potgrond geen goede basis voor nieuwe plantjes, maar daar kan je verandering in brengen! Zolang de potgrond niet verdicht is door regen en wortelresten en de grond niet meer kan worden losgemaakt, kan de oude potgrond opnieuw gebruikt worden.

Plaats de bloembak enkele dagen op een plekje beschut tegen de regen zodat de potgrond kan opdrogen. Graaf de inhoud herhaardelijk om zodat het substraat verlucht wordt. Om ervoor te zorgen dat je balkonplanten alles vinden wat ze nodig hebben om weer te groeien, heb je een meststof met lange werking nodig die alle belangrijke voedingsstoffen bevat.

compo image

Mos en kalkvlekken verwijderen

Hoe kan ik vuile bloembakken en -potten schoonmaken?

Hoe natuurlijker de pot of de bak, hoe grover het oppervlak van het materiaal. Vooral bloembakken uit klei of terracotta trekken in de winter op magische wijze mos aan. Maar ook kalk en voedingszouten vormen witte randen op de potten. Sommige plantenliefhebbers houden van deze natuurlijke look, maar dat geldt niet voor iedereen...

Mos kan je in het voorjaar met een borstel en lauw water afschrobben. Tegen kalk- en zoutsporen is er een eenvoudig trucje : vul een emmer met een mengeling van azijn en lauw water (verhouding 1/20). Laat de pot een nachtje weken in dit mengsel. De volgende dag kan je de sporen met een borstel heel eenvoudig verwijderen door licht te schrobben.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.