1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Levensboom (Thuja)

Kenmerken

Levensboom (Thuja)

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders
Planthoogte:
0,2-10 m
Bloemkleur:
roodachtig

Correct planten

Thuja planten

Standplaats

De levensboom of Thuja wordt vaak als haag aangelegd, maar kan je ook heel goed als alleenstaande plant in je tuin planten. Hij verkiest een zandige of grindachtige bodem boven een humusbodem. De pH-waarde moet lichtzuur tot alkalisch zijn. De levensboom is gevoelig voor bodemverdichtingen. Hij is echter goed bestand tegen luchtvervuiling en daarom heel geschikt voor stadstuinen. Hij kan echter niet tegen strooizout. De levensboom is daarnaast gevoelig voor een lage luchtvochtigheid en droge bodems.

Aanplanting

Voor het planten van een levensboom is een potgrond voor aanplantingen geschikt.

Correct verzorgen

Thuja verzorgen

Water geven

Met name bij pas geplante levensbomen is het belangrijk voldoende water te geven. Na het planten moet je de plant dagelijks, afhankelijk van de weersomstandigheden, begieten. Vooral bij een zandige bodem is dat heel belangrijk.

Ook 's winters is regelmatig water geven noodzakelijk. De levensboom is groenblijvend. Dat betekent dat de plant ook in de winter bij aanhoudend droog en zonnig weer water blijft verdampen. Om de waterhuishouding in evenwicht te houden, moet je daarom op vorstvrije dagen water geven.

Bemesting

Voor een optimale bemesting raden we een meststof voor coniferen aan. De levensboom voorziet je daarmee met één enkele portie meststof van alle belangrijke voedingsstoffen en sporenelementen.

Snoeien

Levensbomen zijn heel tolerant voor snoeien. Je kan ze met een heggenschaar gemakkelijk in vorm knippen. De beste tijd om te snoeien is het voorjaar, wanneer de levensboom nog niet te veel scheuten heeft. Op dat moment is er bijna geen nachtvorst meer en heeft de levensboom nog niet te veel energie in nieuwe scheuten gestoken.

Het is ook mogelijk 's zomers te snoeien. Wel is het beter dat in een bewolkte periode te doen, omdat de scheuten, die na het snoeien open en bloot zijn komen te liggen, nog niet gewend zijn aan fel zonlicht. Je voorkomt daarmee dat de scheuten bruin worden.

Onze tip

Levensbomen worden na verloop van tijd aan de binnenkant kaal. Je krijgt daarom een mooier resultaat als je niet te veel van de zijkanten wegsnoeit.

compo image
Het hout, de kegels en de toppen van de scheuten van de levensboom zijn giftig. Om huidirritatie door de etherische oliën die deze plant bevat te voorkomen, moet je handschoenen dragen, met name bij het snoeien.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.