Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Hyacint

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
middel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Laag

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
kamer, terras, balkon, bloembedden, bloemborders
Planthoogte:
20-30 cm
Bloemkleur:
wit, roze, rood, violet, geel, blauw

Correct planten

Hyacinten planten

Standplaats

Hyacinten (Hyacinthus orientalis) zijn sterk geurende bolbloemen, die met hun kleurrijke bloemen het voorjaar in huis en tuin brengen. De bloemen vallen op met hun witte, roze of rode of zelfs blauwe kleuren en vormen een mooi contrast met de glanzend groene bladeren. Hyacinten geven de voorkeur aan een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Aanplanting

Hyacinten in potten
Hyacinten worden in oktober of november geplant, zodat ze in het begin van het daarop volgende jaar bloeien. Kies voor het planten een potgrond met een losse, luchtige structuur, bijvoorbeeld een bloemenpotgrond. Omdat bloembollen bij waterverzadiging snel verrotten, is een drainagelaag onderin de pot aan te bevelen.

Bij het planten is het belangrijk te zorgen voor voldoende plantdiepte en ruime afstand tussen de bollen. Als plantdiepte is één bolhoogte tussen het grondoppervlak en de hyacintbollen voldoende. Giet vervolgens wat water op de aarde en zet de pot op een koele plaats. Wanneer de eerste groene scheut is verschenen, kan je de pot naar een lichte plek verhuizen.

Hyacinten in glazen
Hyacinten kan je ook kweken met behulp van speciale hyacintglazen. Zet daarvoor vanaf half oktober de bol rechtop in een hyacintglas en zet het glas weg in een donkere, koele ruimte (8 tot 10 °C). Als het daar niet donker genoeg is, kan je een zelfgemaakt papieren hoedje op de bloembol plaatsen. De duisternis bevordert de groei. Vul het hyacintglas zodanig met water dat de onderkant van de bol zich net boven het wateroppervlak bevindt. In deze omstandigheden begint de hyacintbol wortels te vormen. Zodra een goed wortelstelsel is gevormd, plaats je de hyacint op een lichtrijke plek in een ruimte waarin kamertemperatuur heerst. Verwijder het hoedje pas als de bloeiwijze van de hyacint 5 tot 8 cm groot is.

Hyacinten in de tuin
Hyacinten kan je ook rechtstreeks in de tuin aanplanten. Optimaal is een standplaats die niet snel te nat wordt. Vermijd blootstelling van je hyacintplanten aan strenge vorst. Door het aanbrengen van een mulch-laag kunt je je hyacinten tegen koude beschermen. Bloembollen van alle soorten zijn echter delicatessen voor woelmuizen. Met een plantenmand kan je vraat door woelmuizen voorkomen.

Onze tip

Hyacinten in een schaal of bloembed kan je perfect combineren met andere vroegbloeiende planten zoals narcissen, krokussen, tulpen en hoornviooltjes.

Correct verzorgen

Hyacinten verzorgen

Water geven

Minder is beter. Hyacinten moet je matig vochtig houden, maar nooit laten uitdrogen. Giet niet rechtstreeks op de bloembol, omdat deze snel kan gaan rotten.

Bemesting

Hyacinten zijn zeer gemakkelijk te verzorgen. Ze hebben slechts een kleine tot matige behoefte aan voedingsstoffen. Bemest je hyacinten tijdens en na de bloeiperiode (januari tot en met mei) tot de groene bladeren verdord zijn.

Maatregelen in de winter

Hyacinten in de tuin en in potten bloeien meerjarig. Om hyacinten als potplanten het volgende jaar weer te laten bloeien, moet je de hoeveelheid water die je ze na de bloeiperiode geeft, langzaam terugbrengen tot niets. Wanneer de bladeren verdord zijn, zet je de pot op een koelere plaats om te overwinteren. Zolang het bladgroen nog aanwezig is, heeft de hyacint licht nodig om via de stofwisseling (fotosynthese) reservestoffen in de bol op te slaan.

Als tuinplant kan een hyacint probleemloos overwinteren. Daarvoor laat je eenvoudigweg de bollen in de grond zitten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst