1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Hyacint

Kenmerken

Hyacint

compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
kamer, terras, balkon, bloembedden, bloemborders
Planthoogte:
20-30 cm
Bloemkleur:
wit, roze, rood, violet, geel, blauw

Correct planten

Hyacinten planten

De hyacint - een heerlijk geurende schoonheid

Hyacinten (Hyacinthus Orientalis-hybriden) betoveren ons met hun heerlijke geur en prachtige bloemen die in verschillende kleuren voorkomen : van wit tot blauw, over roze tot rood. Deze planten komen oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied en het Oosten, maar ze veroverden Europa in de 17e eeuw en zijn sindsdien onmisbaar geworden in onze tuinen en op onze balkons.

Waar kunnen hyacinten aangeplant worden?

Hyacinten houden van een warme, zonnige tot half-schaduwrijke locatie en een goed doorlatende, losse grond. Als je tuinbodem nogal zwaar is of de neiging heeft om water vast te houden, vermeng de grond dan met een portie humus, zand en hoogwaardige potgrond voordat je de hyacinten aanplant. Dit helpt om de grond los te maken en de doorstroming van het water te bevorderen. Rotstuinen zijn eveneens prachtige locaties - de hyacinten zullen je jarenlang verwennen met kleurrijke en lekker geurende taferelen!

Hyacinten in potten aanplanten

Om de hyacinten aan het begin van het nieuwe tuinseizoen te laten bloeien, moeten de bollen in de herfst worden aangeplant, meestal in oktober of november. Als je ze in potten wilt kweken, zorg er dan voor dat de pot is voorzien van drainagegaten zodat overtollig water gemakkelijk kan wegstromen. Kies daarnaast voor een hoogwaardige potgrond met een losse en luchtige structuur.

Het is belangrijk om bij het planten rekening te houden met de juiste diepte en de juiste afstand. De hoogte van een bol tussen het grondoppervlak en de hyacintbol is voldoende. Bevochtig de grond lichtjes en plaats de pot vervolgens op een koele plaats (die mag zelfs helemaal donker zijn), beschut tegen de regen. Zodra in het voorjaar de eerste groene blaadjes verschijnen, kan je de pot verplaatsen naar een zonnig en warm plekje.

Als de pot op het balkon of terras staat en er nog nachtvorst wordt verwacht, dan raden we je aan om de pot in een krat met bladgroen te plaatsen of om de pot in te wikkelen in vlies. Zo kan je de bollen beschermen.

compo image

Hyacinten in de tuin aanplanten

Hyacinten passen ook heel goed in de tuin, vooral in combinatie met vroegbloeiers zoals narcissen, krokussen, tulpen of viooltjes in een kleurrijk bloemperk of in een grote, elegante bloembak. Als de winter ijzig belooft te worden en er aanhoudende vorst wordt voorspeld, dek de bodem dan goed af met een laag mulch of bladeren om de bollen zoveel mogelijk te beschermen.

Helaas zijn hyacinten een doelwit voor woelmuizen. Als je in de herfst veel bollen hebt geplant en er maar enkele verschijnen, dan is de kans groot dat ze in de winter bezoek hebben gekregen van deze ongewenste bezoekers. Om de woelmuizen weg te houden van de heerlijke hyacintbollen, kan je een plantmand gebruiken.

Onze tip

Binnenshuis kan je hyacinten kweken in speciale glazen. Meer over deze techniek vind je in ons inspiratie-artikel "Hyacintenbollen trekken in een hyacintenglas".

Correct verzorgen

Hyacinten verzorgen

Hyacinten water geven : hoeveel en hoe vaak?

Hyacinten houden van een matig droge tot licht vochtige grond en kunnen overmatig vocht helemaal niet verdragen. De grond mag echter niet uitdrogen, vooral niet tijdens de groeifase wanneer de planten voldoende water nodig hebben. Het is daarom belangrijk om de juiste balans te vinden. Als je hyacinten in een pot staan, kan je je vinger in de grond stoppen en zo controleren of de plant water nodig heeft. Als de grond enkele centimeters diep droog is, kan je je hyacint water geven. Als de grond daarentegen vochtig is, wacht dan nog even met begieten.

Hyacinten bemesten

Deze mooie potplanten waarderen vooral een regelmatige toevoer van voedingsstoffen tijdens de groeifase. Begin bij voorkeur met bemesten wanneer de eerste groene scheuten verschijnen. Meng vervolgens één keer om de twee weken een portie vloeibare meststof met het gietwater. In volle grond is het niet nodig om zo vaak te bemesten. Hier is de toepassing van een meststof met langdurige werking in het voorjaar meer dan voldoende.

compo image

Tips voor verwelkte hyacinten

Op een gegeven moment zijn de hyacinten uitgebloeid. Dit hoeft echter geen slecht nieuws te zijn, want mits de juiste verzorging zullen de bloemen volgend jaar opnieuw verschijnen! Snijd de bloemen af zodra deze verwelkt zijn. Als je hyacint in een pot staat, kan je het aantal gietbeurten geleidelijk aan verminderen. Bolgewassen zijn namelijk bang voor overtollig water. Zet de pot weg op het balkon of terras als je vindt dat de bladeren er niet meer zo mooi uitzien.

Zolang de bladeren nog intact zijn, mogen deze niet worden verwijderd. De plant heeft namelijk licht nodig om via fotosynthese reserves aan te leggen in de bol. Pas als de bladeren helemaal uitgedroogd zijn, kan je ze afknippen met een mes of een snoeischaar. Bewaar de pot vervolgens op een koelere, donkere plaats. De kleine bollen wachten dan rustig tot het volgende voorjaar om terug te ontkiemen.

Hyacinten verzorgen tijdens de winter

Hyacinten zijn meerjarige en winterharde bolgewassen en hun geurige bloemen betoveren ons elk jaar in de lente. Normaliter kan je de bollen in de winter in de volle grond laten staan. Bij vorst kan je de grond afdekken met een laagje mulch of gebladerte om ze een beetje te beschermen. Later in het voorjaar, wanneer de hyacinten uit de grond verschijnen, moeten de bladeren verwijderd worden zodat er voldoende lucht en licht beschikbaar is.

Als je last hebt van woelmuizen in de tuin, kan je de hyacintbollen voorzichtig met de hand of met een schopje uitgraven (zorg ervoor dat de bollen niet beschadigd raken) en bewaren in een koele, droge kelder.

Zijn hyacinten giftig?

Hyacinten zijn helaas giftige planten. Ze kunnen allergische reacties veroorzaken bij contact met de huid en maagkrampen, braken en diarree opwekken bij inname. Daarom raden we je aan om extra voorzichtig te zijn als kinderen of huisdieren in de buurt zijn.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.