1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Insecten
  5. Groene sparrenluizen

Kenmerken

Groene sparrenluizen

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
sitkaspar, blauwspar, Servische spar en minder vaak fijnspar
Symptomen:
verkleurde naalden en naaldval
Verschijning:
groene luizen met rode ogen, 2 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Groene sparrenluizen

Groene sparrenluizen hebben een voorkeur voor sparren die verzwakt zijn geraakt door een voedselarme en droge bodem. Ook standplaatsen die te veel tegen de wind beschut zijn, bevorderen de aantasting. Omdat de groene sparrenluis lichtschuw is, ontwikkelt de aantasting zich van binnen naar buiten en van onder naar boven. Aan de naalden zuigen 2 mm grote groene luizen met rode ogen. Er komen nauwelijks afzettingen van honingdauw op naalden en takken voor. Naalden dichtbij de stam vergelen eenvoudigweg en vallen af. Bij zware aantasting worden de takken van binnen af kaal en sterven af. Het gevolg is misvorming van scheuten en naalden. Soms kan de boom zelfs geheel afsterven.
In milde winters kunnen de volwassen luizen overleven. Bij koud weer worden zwarte eitjes gevonden, waar het voorjaar daarop de volgende generatie uit komt. In een voorjaar na een milde winter is de aantasting daarom vaak bijzonder ernstig.

Bestrijding

Zo bestrijd je groene sparrenluizen

In de herfst en het vroege voorjaar moeten sparren die gevaar lopen regelmatig op groene sparrenluis worden gecontroleerd. Daarvoor wordt een stuk wit papier onder de binnenste takken van de boom gehouden. Door licht op de takken te kloppen kunnen de luizen gemakkelijk uit de boom worden geschud. Bij meer dan 5 groene luizen op het papier is bestrijding noodzakelijk.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.