compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Tuin & tuinplanten
 5. Tuinverzorging
 6. Schaduwplekjes in de tuin

Laat je inspireren

Schaduwplekjes in de tuin creëren

Naarmate de zomerdagen warmer worden, gaan velen onder ons op zoek naar een plekje in de schaduw om te kunnen ontspannen en wat af te koelen. Of het nu onder een boom of een beplant paviljoen is - er zijn talrijke mogelijkheden om een gezellig schaduwplekje in de tuin te creëren. Op deze pagina vind je alvast wat inspiratie.

Schaduwplekje creëren in 5 stappen

De voorbije jaren hebben we vaak te kampen met een hittegolf. Net daarom wordt het steeds belangrijker om verschillende plekjes in de tuin te creëren waar je beschutting kan zoeken tegen het felle zonlicht. De schaduw heeft meerdere voordelen : we kunnen even pauzeren in de koelte en het zorgt voor een goed microklimaat. Niet alleen wij hebben er baat bij, maar ook dieren en insecten in de tuin.

Bij de inrichting van een schaduwtuin kan je je creativiteit de vrije loop laten : er zijn heel wat schaduwplanten beschikbaar die goed groeien in de schaduw en een gezellig decor creëren. Hieronder ontdek je hoe je in vijf eenvoudige stappen een schaduwtuin creëert.

compo image

1. Kies de juiste locatie

Vooraleer je je schaduwoase kan inrichten, moet je je enkele vragen stellen :

 • Hoe beweegt de zon over mijn tuin overdag?
 • Welke plekjes liggen in de schaduw van omliggende bomen?
 • Waar is er de ganse dag door schaduw in mijn tuin?

Door deze vragen te beantwoorden, identificeer je wanneer en waar er schaduw is in je tuin.

Idealiter kies je voor de creatie van je schaduwtuin een hoekje uit dat al op natuurlijke wijze in de schaduw ligt van bomen, struiken en gebouwen. Grote loofbomen met uitgestrekte kronen (vb. esdoorn en eik) of fruitbomen (vb. appel- en perenboom) zijn ideaal. Ze beschermen je tegen de zon en verbeteren tegelijkertijd het microklimaat.

compo image

2. Gebruik schaduwcreërende elementen

Als je geen natuurlijke schaduwplekjes in de tuin hebt, kan je gebruik maken van schaduwcreërende elementen zoals een paviljoen, een pergola of een overkapping. Deze kan je opfleuren met bloeiende planten zoals clematis, klimplanten of blauweregen.

Voor zitgelegenheden op je terras zijn parasols of zonnezeilen geschikt. In combinatie met leuke, comfortabele tuinmeubelen en decoratieve elementen creëer je een gezellig plekje om te vertoeven.

compo image

3. Bereid de bodem voor

Om een goede plantenontwikkeling op schaduwrijkje plekjes te garanderen, moet je bij de voorbereiding ook rekening houden met je tuinbodem :

 • Verwijder de aanwezige onkruiden.
 • Vermeng de bodem met een bodemverbeteraar.
 • Na de aanplanting kan je de grond maar ook je paden bedekken met een laagje schors.

Schors zorgt niet alleen voor een mooi, verzorgd uiterlijk maar voorkomt ook dat onkruiden en mos zich verspreiden in schaduwrijke hoekjes. Tegelijkertijd zorgt het natuurlijke materiaal ervoor dat het vocht in de bodem wordt vastgehouden en dat je minder vaak zal moeten begieten.

compo image

4. Kies je lievelingsplanten

Wat zou een gezellig tuinhoekje zijn zonder je favoriete planten? Gelukkig bestaan er heel wat mooie schaduwplanten die zich goed voelen zonder veel zonlicht. Denk maar aan groene bladplanten uit bosgebieden zoals hosta's, varens en klimop. Deze groene planten kunnen zonder probleem onder loofbomen worden aangeplant.

Je kan een schaduwperk creëren met schaduwminnende planten zoals gebroken hartjes, purperklokjes, fuchsia's, begonia's of pluimspirea's. De combinatie van verschillende bloemkleuren, -vormen en -structuren is eindeloos. Wat dacht je bijvoorbeeld van witte en blauwe bloemen gecombineerd met de groene bladeren van hosta's en varens? 

In de lichte schaduw vormen rododendrons en hortensia's een echte blikvanger. Houd bij de selectie van de planten rekening met de lichtvereisten vermeld op het plantenetiket (zonlicht, half-schaduw, schaduw).

Het exacte verschil tussen de verschillende soorten schaduw kan je ontdekken in ons artikel "Schaduwplanten voor je tuinkamer".

compo image

5. Hang lichtjes in de tuin op

Maak je schaduwplekje af met sfeerverlichting. Zo kan je het ook 's avonds gezellig maken in je zithoek of paviljoen. Of het nu gaat om lichtsnoeren, kaarsen of windlichten - er is voor ieder wat wils!

Meer informatie over sfeerverlichting vind je in ons artikel "Sfeervolle verlichting in de tuin".

compo image
compo image

COMPO Deco Schors klein kaliber

Deze 100% natuurlijke schors beschermt de bodem tegen uitdroging en onkruid - en creëert tegelijkertijd een decoratief, verzorgd uiterlijk van bloemperken en paden.

Naar het product

3 leuke ideeën voor schaduwplekjes in de tuin

Of het nu gaat om een klein, knus plekje of om een grote, uitnodigende tuin : elk plekje kan worden omgetoverd tot een verfrissende oase door slim te werk te gaan. Hieronder ontdek je alvast drie leuke ideeën.

compo image

1. Knus leeshoekje onder een boom

Maak het jezelf gemakkelijk met een goed boek in een hang- of schommelstoel onder een grote loofboom - of hang gewoon een hangmat tussen twee bomen. Voor iedereen die even wil ontsnappen aan de stress van het dagelijkse leven, is een gezellige leeshoek ideaal. Ook een tuinbank biedt een snel en gemakkelijk toevluchtsoord voor ontspannende momenten in de schaduw. Onder bomen heerst niet alleen een aangenaam klimaat, het nodigt eveneens uit om lekker te ontspannen.

compo image

2. De zen-tuin : een oase van rust

Voor rust en ontspanning biedt een kleine zen-tuin naar Japans model een goede oplossing. Het samenspel van natuurlijke elementen zoals kiezels, natuurstenen en groene gewassen in verschillende vormen (vb. bonsai, Japanse taxus of talrijke grassen) straalt een bijzondere harmonie uit. Een tuinvijver of kleine fontein benadrukt dit bijzondere natuurlandschap zelfs nog meer en zorgt tegelijkertijd voor verkoeling en een betere luchtvochtigheid. Hier kan je het jezelf heel comfortabel maken in de natuurlijke schaduw van de bomen en struiken en naast het kabbelende water. Het voordeel : heel wat planten van Aziatische oorsprong zoals de azalea, de camelia en de rode esdoorn gedijen goed op een gedeeltelijk schaduwrijke plek.

Meer inspiratie over de zen-tuin vind je in ons artikel "Ideeën voor de inrichting van een Japanse tuin".

compo image

3. Een paviljoen in het groen

Een paviljoen omgeven door groen, waaronder je op warme zomeravonden kan ontspannen : dit is waarschijnlijk het toppunt van romantiek. Of het nu voor het volgende tuinfeestje of voor een diner in de tuin is : met prachtig tuinmeubilair wordt een schaduwrijk paviljoen een hoogtepunt in elke tuin.

Rustieke decoratieve elementen zoals beplante zinken kuipen of stenen figuren maken het plaatje compleet. Naast siergrassen en potplanten kan je je paviljoen ook beplanten met mooie klimplanten zoals blauwe regen of klimrozen, die voor extra verkoeling zorgen. Ideeën hiervoor vind je in ons artikel "Klimplanten : privacyscherm voor balkon en tuin".

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.