Tips voor een rijke oogst
Om in de zomer van heerlijke, zelf gekweekte tomaten te kunnen genieten, hebben je tomatenplanten niet alleen een goede standplaats nodig, maar ook een goede verzorging. Zo moeten ze voldoende voedingsstoffen krijgen. Maar welke voedingsstoffen zijn nu belangrijk voor je tomatenplanten en hoe vaak moet je bemesten? Je ontdekt het hier!
Tomaten zijn sterk terende planten die heel veel voedingsstoffen nodig hebben waaronder stikstof, magnesium, kalium, fosfaat en calcium.
Om ervoor te zorgen dat je tomatenplanten zich gezond kunnen ontwikkelen en voldoende kracht hebben om veel vruchten te produceren, is een evenwichtige toevoer van voedingsstoffen essentieel. Kies voor meststoffen met een speciale formule die afgestemd is op de behoeften van de tomaten.
Of je tomaten nu in de moestuin of in een pot op het balkon worden gekweekt : met de juiste voeding en verzorging kan je je in de zomer verheugen op een rijke tomatenoogst! Je moet rekening houden met twee types bemesting : allereerst de eenmalige langdurige startbemesting met een gekorrelde meststof, daarnaast een regelmatige bemesting met een vloeibare meststof tijdens de groei- en bloeifase. Het aantal keren dat je moet bemesten hangt af van het type meststof.
Voordat je de jonge tomatenplant in een pot of in de moestuin aanplant, raden we je aan om een gekorrelde meststof op de bodem te strooien en de korrels in te harken. Kies bij voorkeur voor een organische meststof met lange, natuurlijke werking, vb. COMPO Bio Meststof Tomaten & Kruiden op basis van schapenwol. De korrels worden geleidelijk aan afgebroken door kleine bodemorganismen. Daarbij komen voedingsstoffen vrij die beschikbaar zijn voor de plant.
Als alternatief kan je een minerale meststof voor tomaten gebruiken. Terwijl organische meststoffen bestaan uit natuurlijke grondstoffen zoals meel van vulkaangesteente of schapenwol, bevatten minerale meststoffen voedingsstoffen in vorm van minerale zouten. Hier zijn geen micro-organismen in de bodem nodig om de voedingsstoffen vrij te laten. De minerale meststof bevordert dus niet het bodemleven.
Het voordeel van een minerale meststof : de voedingsstoffen zijn in nauwkeurig gedefinieerde hoeveelheden aan de zouten gebonden en zijn direct beschikbaar voor de plant. Minerale meststoffen zijn daarom bijzonder snelle energieleveranciers, maar kunnen ook op lange termijn een doelgericht effect hebben. Elke meststofkorrel bevat alle belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde tomatengroei. Tegelijkertijd hebben de korrels een lange werking van maximaal 6 maanden.
Voor beide meststoffen is één enkele bemestingsbeurt als basisbemesting dus voldoende.
Naast de startbemesting die de tomatenplanten aan het begin van het seizoen voorziet van alle belangrijke voedingsstoffen, raden we je aan om de planten tijdens de bloei en de vruchtvormingsfase extra te ondersteunen met voedingsstoffen die snel beschikbaar zijn. Een vloeibare biologische meststof voor tomaten, die rijk is aan kalium, is hiervoor ideaal. Kalium speelt een belangrijke rol bij de bloem- en vruchtvorming.
De vloeibare meststof wordt met behulp van de praktische doseerdop eenvoudigweg aan het gietwater toegevoegd. De gietfrequentie is afhankelijk van de standplaats en de specifieke behoeften van het tomatenras. Zo hebben tomaten in potten maar een beperkt volume aarde ter beschikking, terwijl tomaten in de volle grond een beroep kunnen doen op meer voedingsreserves.
Bovendien hebben compact groeiende trostomaten minder voedingsstoffen nodig dan de klassieke trostomaten, die bij professionele kwekers enkele meters hoog kunnen worden. Volg daarom steeds de aanbevelingen op het plantenetiket nauwkeurig op.
Meststof voor tomaten
Zoals je al kon lezen in de paragraaf “hoe vaak moet je tomaten bemesten” zijn er verschillende soorten en vormen van bemesting : van minerale meststoffen tot biologische vloeibare meststoffen. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over tomatenmeststoffen.
1. Is compost geschikt als meststof?
Compost is, wanneer het een gevarieerde mengeling van groenteafval, bladeren en maaisel bevat, een mooie manier om iets goeds te doen voor je tuinbodem. Het organische materiaal bevordert de bodemstructuur en activeert het bodemleven. Wanneer je echter je eigen compost gebruikt, moet je ervoor zorgen dat de compost geen ziekteverwekkers bevat. Als je vorig jaar zieke plantendelen op je composthoop hebt gegooid, raden we je aan om deze niet te gebruiken.
Maar is compost eigenlijk voldoende als meststof? Conventionele compost bevat doorgaans heel weinig voedingsstoffen - om nog maar te zwijgen van een uitgebalanceerde formulering die belangrijk is voor de gezonde groei van tomatenplanten. Bovendien moeten de organische voedingsstoffen in de compost eerst worden omgezet, waardoor er de eerst weken geen voedingsstoffen beschikbaar zijn voor de planten.
Conclusie : compost bevordert een gezond bodemleven, maar kan een evenwichtige toevoer van voedingsstoffen niet vervangen.
Tip : als je geen eigen compost hebt, kan je hoogwaardige tuincompost gebruiken. Werk de tuincompost minimaal twee weken voor de aanplanting in de grond.
2. Is hoornschaafsel geschikt als meststof?
Hoornschaafsel bevat veel stikstof, wat belangrijk is tijdens de groeifase. Het is daarom een goed idee om in het begin een handvol hoornschaafsel in de bodem van je moestuin in te werken. Het is belangrijk om op de juiste hoeveelheid te letten, zodat er geen eenzijdige overbemesting met stikstof ontstaat. Om de tomaten echter van andere voedingsstoffen te voorzien, kan je beter een speciale meststof voor tomaten of groenten gebruiken.
3. Is koffiegruis geschikt als meststof?
Koffiedik bevat relatief veel stikstof, hetgeen de planten nodig hebben om te groeien. Het bevat echter nauwelijks andere voedingsstoffen. Je kan het koffiedik eventueel toevoegen aan de biologische compost. Meer informatie vind je in ons artikel “koffiegruis als meststof?”.
4. Is brandnetelgier geschikt als meststof?
Brandnetels zijn echte energiecentrales : ze kunnen de afweer van planten versterken en de planten beschermen tegen plagen. Brandnetelgier is echter niet geschikt voor het bemesten van tomaten. Het extract is wel een geweldige manier om op natuurlijke wijze de gezondheid van je tomatenplanten te bevorderen.
5. Kan je tomaten met Blauwe Korrels bemesten?
COMPO Blauwe Korrels is een universele meststof die geschikt is voor vrijwel alle tuinplanten. Het product bevat stikstof, fosfor, kalium, magnesium en verschillende sporenelementen. Dit zorgt voor de ideale groeiboost. We raden aan om de meststofkorrels bij de aanplanting gelijkmatig in de grond in te werken zodat de tomaten vanaf het begin kunnen profiteren van een rijke voedingsformulering. Na ongeveer zes weken zijn de voedingsstoffen opgebruikt. Een vloeibare meststof voor tomaten is ideaal als nabemesting. De meststof heeft als voordeel dat de korrels blauw gekleurd zijn, waardoor ze gemakkelijk te doseren zijn en er geen risico bestaat op overbemesting van je planten.
Om ervoor te zorgen dat je tomatenplanten alle voedingsstoffen via de wortels kunnen opnemen, moet je regelmatig water geven. Eens de bodem is uitgedroogd, kunnen je planten geen voedingsstoffen meer opnemen.
Bij de aanplanting gebruik je bij voorkeur een biologische gekorrelde meststof (vb. COMPO Bio Meststof Tomaten & Kruiden op basis van schapenwol) die in de bodem wordt ingeharkt of in het plantgat wordt gestrooid. Verdeel de korrels zo gelijkmatig mogelijk over de grond. Nadat de tomatenplant is aangeplant, moet de grond zorgvuldig worden aangedrukt. Geef de plant vervolgens een flinke portie water. Dit zal de groei vereenvoudigen en is belangrijk zodat de voedingsstoffen in de meststofkorrels vrijkomen.
Vloeibare meststoffen moeten vóór gebruik goed worden geschud. Voeg vervolgens de meststof toe aan het gietwater, waarmee je je planten direct daarna water geeft. Volg de doseringsaanbevelingen op het etiket zorgvuldig op.
Tip : de meststofoplossing wordt heel goed opgenomen in de bodem en zal beter worden verdeeld in de bodem als deze al vochtig is.
Checklist
Startbemesting : bemest in het begin met een gekorrelde meststof. Gebruik bij voorkeur een specifieke tomatenmeststof met lange werking. Zo ben je zeker dat je tomatenplanten gedurende het ganse seizoen alle essentiële voedingsstoffen ter beschikking hebben.
Nabemesting : bemest je tomatenplanten regelmatig na met een vloeibare meststof die is afgestemd op de behoeften van tomatenplanten.
Bodemleven : om het bodemleven te bevorderen, kan je vóór de aanplanting compost of hoornschaafsel in de bodem inwerken.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
Producten voor de moestuin