compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Groenten, fruit & kruiden
  5. Aardappelen poten gemakkelijk gemaakt

Aardappelen poten gemakkelijk gemaakt

De aardappel - in België vaak onderdeel van de dagelijkse warme maaltijd - komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd in de 16de eeuw naar Europa gebracht. Omdat aardappelen op zoveel verschillende manieren kunnen worden bereid, behoren ze nog steeds tot de populairste levensmiddelen in ons land. We geven je hier een overzicht van de verschillende aardappelrassen en vertellen je hoe je je eigen aardappelteelt tot een succes kunt maken.

Zo lukt het

Aardappelteelt in eigen tuin

  1. compo image

    1

    Voorkiemen

    Laat vanaf maart enkele aardappelen voorkiemen. Plaats de aardappelen in een open schaal of bak en zet deze op een donkere plaats. Hoe hoger de temperatuur in de ruimte, hoe korter het voorkiemen duurt. Ideaal is 10 tot 15 °C. Na 3 tot 6 weken voorkiemen kan je in april deze pootaardappelen bij mild, droog weer in een losse, onkruidvrije bodem poten.

  2. compo image

    2

    Poten

    Trek hiervoor met een planttouw een groef, waarin je om de 30 cm een aardappel legt. Door een tussenafstand tussen de rijen van 70 cm aan te houden, hebben de planten straks voldoende ruimte voor de groei. Bovendien kunnen de planten bij natheid dan beter opdrogen, waardoor je ziekten voorkomt.

  3. compo image

    3

    Aanaarden

    Wanneer de plantjes eenmaal uit de aarde zijn ontsproten, mag het niet meer vriezen. Bij een hoogte van ca. 15 cm moet je de aardappelplanten aanaarden. Dat doet je met aarde uit de ruimtes tussen de rijen. Daarmee voorkom je dat er licht bij de aardappelen komt en er groene plekken met een hoog gehalte aan solanine - een gifstof - ontstaan. Bovendien krijg je dan een rijkere oogst.

  4. compo image

    4

    Aardappelen op balkon of terras

    Voor de teelt van aardappelen op een balkon of terras zijn er tegenwoordig in tuincentra speciale dubbele aardappelpotten verkrijgbaar. In de binnenste pot zitten uitsparingen, waardoor je de aardappelen straks gemakkelijk kan rooien. De buitenste pot is een normale, dichte plantenpot. Let er bij het poten of planten in potten op dat er geen waterverzadiging optreedt. Leg potscherven of kiezelsteentjes onderin de pot en doe daar vervolgens de teelaarde bovenop. Ook bij aardappelen in potten is aanaarden nuttig.

Overzicht van aardappelrassen

Aardappelen kunnen op basis van het vroege, middelvroege of late tijdstip van oogsten worden onderverdeeld in drie categorieën. De categorieën vastkokend, overwegend loskokend/bloemig en bloemig zijn gebaseerd op de eiwit- en zetmeelgehalten. Verder kunnen, afhankelijk van het ras, het vruchtvlees en de schil geel, rood, paars, blauw of zwart zijn en de vorm rond, langwerpig of gekromd. Oudere rassen van vroeger zijn vaak veel aromatischer. We hebben een overzicht gemaakt van de bekendste rassen:

VastkokendOverwegend loskokend/lichtkruimigKruimig
Vroege aardappelrassen
Sieglinde, Alexandra, Annabelle, Nicola, Princess, La Ratte
Catriona, Christa
 
Middelvroege aardappelrassen

Ramona, Cilena, Annalena, Angeliter Tannenzapfen

Desiree, Quarta

Bintje, Adretta

Late aardappelrassen

Rosa Tannenzapfen, Linda

Agria, Laura

Ackersegen, Agria, Afra

compo image

Portret van de aardappel

Waar kan je aardappelen het beste planten? Hoeveel water en meststoffen hebben aardappelen nodig? Hoe moet je aardappelen rooien en hoe bewaar je ze? De antwoorden op deze vragen vind je in ons Plantenportret.

compo image

Pas op bij nat weer

De ziekteverwekker Phytophthora (of fytoftora), die bij aardappelen de gevreesde aardappelziekte veroorzaakt, krijgt vaak vrij spel door regen- of gietwater op de aardappelplant. Een goede ventilatie of luchttoevoer en beschutting tegen regen is daarom bijzonder belangrijk.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.