compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Groenten, fruit & kruiden
  5. Aardbeien bemesten - Tips voor een rijke oogst

Aardbeien bemesten - Tips voor een rijke oogst

Een rijke aardbeienoogst klinkt heel verleidelijk, vind je niet? Om ervoor te zorgen dat je wordt beloond met zoveel mogelijk aardbeien, hebben je plantjes de juiste verzorging nodig. Naast de juiste standplaats en voldoende water hebben de planten ook voeding nodig. Op deze pagina ontdek je hoe je je aardbeiplanten bemest zodat ze voldoende voedingsstoffen krijgen en je zo kunnen bedanken met een heerlijke oogst.

compo image

Welke voedingsstoffen hebben aardbeien nodig?

Om zeker te zijn van een stevige groei en rijke vruchtontwikkeling van je aardbeiplanten, moet je de planten voldoende voedingsstoffen ter beschikking stellen. Zo is kalium bijvoorbeeld heel belangrijk. Deze stof ondersteunt je plant bij de ontwikkeling van het volle aroma en geeft haar meer weerstand tegen ziekten en plagen. Over ziektes gesproken : een stikstofrijke formule maakt de aardbeien vatbaar voor botritis omdat het blad dan heel week wordt en weinig weerstand heeft. In een NPK-meststof voor aardbeien is het stikstofgehalte daarom heel beperkt. Daarnaast worden de planten voorzien van fosfor die de wortelvorming stimuleert.

Onze tip

Volg de aanbevolen dosering nauwkeurig op wanneer je je aardbeien wilt bemesten. Teveel meststof zal de bladvorming te veel stimuleren, helaas ten koste van de bloemen en de vruchten.

compo image

De juiste startbemesting bij de aanplanting

Wanneer je nog geen aardbeiplanten in de tuin hebt staan maar toch graag zelf deze heerlijke zoete vruchten wilt kweken, dan moet je zeker voor voldoende voedingsstoffen zorgen. Aardbeien groeien namelijk niet of veel moeilijker op vers bewerkte bodem. Bereid de grond daarom twee tot vier weken voor de aanplanting voor. Hierbij graaf je de grond ongeveer 2 spades diep om, verwijder je de oude wortels en onkruiden en werk je de meststof in de grond in. Nadat de grond is uitgezakt, kan je de aardbeien van juli tot oktober planten.

Trouwens : als de bodem de plantjes niet voldoende voedingsstoffen ter beschikking stelt, dan zal je dat merken aan het feit dat de moederplant veel uitlopers vormt. Het is heel normaal dat deze na een paar jaar wegtrekken - als dit in het eerste jaar reeds het geval is, dan moet je je aardbeien bemesten.

Ook op je balkon kan je aardbeien kweken - door het gebrek aan plaats zal de potplant dan eerder als kleine snack tussendoor dienen in plaats van als bron voor de bereiding van verschillende gerechten. Om de ganse zomer te kunnen snoepen van aardbeien op je balkon, zijn vooral de doordragende variëteiten ideaal.

Omdat aardbeiplanten voldoende plaats nodig hebben, kies je best een mooie hanging basket uit met een diameter van minimum 20 centimeter. Gebruik een goed doorlatende potgrond en werk een meststof met langdurige werking in de grond voordat je gaat planten. Zo worden de jonge aardbeiplantjes vanaf het begin voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen.

compo image

Wanneer mag je aardbeien bemesten?

Eenmalig dragende aardbeiplanten bemesten

Dit type aardbeien zorgt - afhankelijk van de variëteit - van mei tot juli voor heerlijke vruchten. Omdat de plant in het najaar bloemknoppen vormt, die zich het volgende jaar tot aardbeien zullen ontwikkelen, zal ze na de oogst worden bemest. Door je aardbeiplanten na de inspannende vruchtvorming een verse portie voedingsstoffen te geven, bepaal je deels de oogst van het volgende jaar - daarentegen heeft een bemestingsbeurt in het voorjaar niet veel effect.

Doordragende aardbeiplanten bemesten

Dit type aardbeien schenkt je meerdere maanden heerlijk zoete vruchten. Om hiervoor voldoende energie te hebben, hebben ze een regelmatige toevoer van voedingsstoffen nodig. Gebruik hiervoor een langdurig werkende meststof die je maar één maal per seizoen moet toepassen aan het begin van de vruchtvorming. Een andere optie is een vloeibare meststof die kan toegediend worden zolang de plant bloemen draagt. In het daaropvolgende voorjaar kan je je plant dan opnieuw fit maken voor het aardbeienseizoen.

Aardbeien in pot moeten tijdens de bloeiperiode over het algemeen vaker worden bemest dan aardbeien die in volle grond worden gekweekt. Tegelijkertijd moet je ook letten op de juiste dosering omwille van de beperkte beschikbare ruimte. De planten mogen niet te veel voedingsstoffen krijgen omdat ze anders minder vruchten produceren of zelfs symptomen van overdosering kunnen vertonen.

compo image

Aardbeien bemesten met een 100% biologische meststof

Aardbeien zijn van oorsprong bosplanten en zijn een mineraalarme bodem gewoon. Net daarom verdragen aardbeien in onze tuinen meestal geen hoge concentraties aan voedingsstoffen. Minerale meststoffen of gemengde producten met mineralen zijn daarom niet bijzonder geschikt voor het bemesten van aardbeien. Dit geldt overigens ook voor klassieke tuincompost : deze bevat meestal te veel keukenzout en kalk en mag daarom niet als natuurlijk alternatief worden gebruikt. Daarentegen zijn speciale organische meststoffen bijzonder geschikt. Deze zijn niet alleen aangepast aan de specifieke behoeften van de planten, maar beschermen naast de planten ook nog eens de bodem en het milieu.

compo image

Tips voor een rijke aardbeienoogst gedurende meerdere jaren

Als je je aardbeien op deze manier bemest, kan je je de komende twee of drie jaar verheugen op heerlijk fruit. Dan is het echter tijd om je aardbeienplanten te verjongen of nieuwe aardbeienplanten te planten. De vruchten van de oudere planten worden namelijk steeds minder zoet.

Om bodemmoeheid te voorkomen - dit is ook een probleem bij rozenplanten - kan je de jonge planten het beste op een plek aanplanten waar voorheen nog geen aardbeiplanten hebben gegroeid. Als je aardbeien in een pot of balkonbak wilt laten groeien, doe je er goed aan de bak schoon te maken en op te vullen met een verse portie potgrond. Instructies voor het vermeerderen van aardbeien vind je hier.

Naast de juiste bemesting is een regelmatige portie water een belangrijke factor voor een succesvolle aardbeienoogst. Tussen de gietbeurten door mag de grond iets opdrogen. Op warme zomerdagen kan het ook gebeuren dat de bladeren gaan hangen door de warme zon, terwijl er toch voldoende vocht in de bodem zit. Dus voordat je naar de gieter grijpt, doe je er goed aan om de vochtigheid van de grond te controleren. Is de bodem nog behoorlijk vochtig, dan kan je de gieter laten staan. Houd er ook rekening mee dat de bladeren droog moeten blijven om schimmelziekten te voorkomen.

Je kan ook iets goeds doen voor je aardbeiplantjes door de grond te bedekken met stro. Dit heeft meerdere voordelen. Door de strolaag kan het water niet zo snel weer verdampen en heeft de plant langer water ter beschikking. Dankzij het stro hoeven de vruchten niet op de vochtige grond te liggen en vermijd je dat de aardbeien beschimmelen. Daarnaast blijven de aardbeien ook na hevige regenbuien schoon omdat er geen grond kan opspatten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.