compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Welk gazontype ben jij?
  6. Sport- en spelgazon

Groen en dicht, ondanks hoge belasting

Sport- en spelgazon

Lange warme zomermaanden, grillavondjes in het weekend, ravottende kinderen en wilde voetbalspelletjes - niet ieder gazon houdt lang stand onder dit soort activiteiten. De hoge belastbaarheid en geringe verzorgingsbehoefte maken een sport- en spelgazon tot de perfecte basis voor actieve families met of zonder honden. Graszaadmengsels voor sport- en spelgazons worden gekenmerkt door zeer dicht vertakte gazongrassen, die diep in de grond verankerd zijn.

compo image

Nazaaien of nieuw aanleggen?

De voorbereiding

Een eerste voorwaarde voor de kleine, tere graszaadjes is absoluut een goed zaadbed. Bestaat uw gazon voor een-derde uit wilde grassen? Dan helpt alleen nog een radicale aanpak in de vorm van een nieuw aangelegd gazon. Vooral tijdens de bouw van huizen wordt grond blootgesteld aan enorme belastingen en is daarna vaak compleet overhoop gehaald en doortrokken met klei. Om het zaaien van een hoogwaardig zaadmengsel lonend te maken, moet u eerst twee dingen doen:

 

  1. Maak de grond los tot twee spades diep en verwijder daarbij grovere stenen en wortelresten. Egaliseer tevens de grotere niveauverschillen in het oppervlak, omdat de kleine zaadjes anders bij zware regenval snel wegspoelen.
  2. Verbeter de bodemkwaliteit door zand en compost of een andere bodemactivator in de grond te werken.

Handleiding: nieuwaanleg van een gazon

Bodemstructuur goed behouden?

Verticuteren kan echt wonderen doen

De grond lucht geven en het gazon bevrijden van onkruid en mossen - dat is verticuteren. Het is weliswaar een radicale maatregel, maar ook een opkikker voor uw gazon en een ideale basis om na te zaaien.

Naar het artikel
compo image

De inzaai

Het komt aan op de juiste zaadmix

Ongeacht of je een gazon opnieuw wil aanleggen of een bestaand gazonoppervlak wilt herstellen, het optimale moment om te zaaien is gekomen wanneer de bodemtemperatuur in de tuin boven de 10 °C blijft.  Met ons veredelde graszaad COMPO Gazonzaden Sport & Spel is zelfs vroeger zaaien, vanaf 5 °C, mogelijk.

Besproeien, maaien en behouden

Op de juiste wijze verzorgen

compo image

1

Besproeien en bemesten

Tijdens de eerste 3 tot 4 weken na het zaaien moet je de grond continue en gelijkmatig vochtig houden. Het is beter om iedere dag matig water te geven dan minder vaak veel water - dit om te voorkomen dat de zaadjes worden weggespoeld. Als je voor het zaaien niet een combinatieproduct van graszaad en meststof hebt gebruikt, moet je het oppervlak onmiddellijk vóór het zaaien of uiterlijk een week later bemesten. Als je liever met natuurlijke meststoffen bemest, kan je voor de producten uit onze Bio-lijn kiezen.

compo image

2

Maaien

Wanneer de grashalmen een lengte van 8 tot 10 cm hebben bereikt, is het tijd voor de eerste grasmaaibeurt. Tot die tijd mag het gazonoppervlak niet worden betreden. Regelmatig maaien en een geringe belasting zijn de komende weken doorslaggevend, want alleen zo ontwikkelen de grasplantjes de diepe wortels en vertakkende zijscheuten die nodig zijn voor dichte graszoden en een hoge belastbaarheid. De optimale maaihoogte voor een gezond gazon is 4 tot 5 cm.

compo image

3

Lang behouden

Regelmatig maaien en bemesten en voldoende besproeien in droge tijden zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je lang kan genieten van een slipvast en belastbaar sport- en speelveld. Afhankelijk van de omgeving kan het voor het behoud van een mos- en onkruidvrij gazon noodzakelijk zijn om jaarlijks te verticuteren en regelmatig kalk of een speciale gazonmeststof te gebruiken om mosgroei te voorkomen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.