compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Gazonverzorging in de herfst

Voor een snelle start in het voorjaar

Gazon verzorgen in de herfst

Dit kan ik zo niet achterlaten - heb je jezelf die bedenking gemaakt toen je het opgedroogde zomergazon zag? De kale plekken bieden de ideale plaats voor onkruiden en met regenbuien op komst zullen ook mossen zich snel nestelen. Je raadt het al : september is het ideale tijdstip om de gazonschade uit de zomer te herstellen. Met de juiste verzorging in de herfst zal je grasmat de winter goed doorstaan. Zo hoef je in het voorjaar niet te lang te wchten tot de eerste nieuwe sprieten verschijnen.

Het beginpunt

Een verbrand gazon en onkruiden

De laatste zomers waren zeer heet en eens het ophoudt met regenen, zijn de grassen de eerste slachtoffers die schade oplopen. Grassen groeien normaliter op grote vlaktes met verdichte grond. Toch zullen de wortels nooit meer dan 10 cm diep groeien. In droge periodes worden de stengels van de grassen eerst geel om vervolgens compleet te verzwakken en op te drogen. Dat is ideaal voor de onkruiden : omdat ze meestal veel robuuster zijn en soms heel diepe wortels hebben, zullen ze bij droog weer nog steeds voldoende water ter beschikking hebben.

compo image

Mogelijk tot eind oktober

Stap 1 : verticuteren

Goed nieuws! Gazonwortels zijn sterk. Zelfs als je gazon er aan de oppervlakte helemaal verdord uitziet, hoeft dat niet te betekenen dat het er met een beetje water en wat geduld niet weer bovenop zal komen. Hiervoor moet je je gazon helpen om door de onkruiden en de dikke mat van opgedroogd gazonvilt heen te komen.  Dit kan je het beste doen met behulp van een verticuteermachine.

Vooraleer je op zoek gaat naar het apparaat, moet je het gazon nog eens onderzoeken. De mossen zouden tijdens de zomermaanden moeten opgedroogd zijn en daardoor heel gemakkelijk te verwijderen moeten zijn. Zijn er echter nog veel onkruiden aanwezig in het gazon, kan het zinvol zijn om een paar weken voor het verticuteren een onkruidbestrijder toe te passen.

compo image
Gazonverzorging

COMPO Verticuteermix

Zaaien, bemesten en de bodem verbeteren in 1 toepassing. Voor een geslaagd gazonherstel en regeneratie van je gazon na het verticuteren.

Naar het product
compo image

Mogelijk tot begin november

Stap 2 : bijzaaien

Afhankelijk van de hoeveelheid materiaal je bij het verticuteren hebt verwijderd, moet je gazon zo snel mogelijk bijgezaaid worden. Onkruid en mos krijgen snel de overhand op de kale plekken die zijn onstaan. Als je hebt bijgezaaid, moet je echter nog wat geduld uitoefenen tot de grassprieten zich hebben ontwikkeld voor het begin van de winter. Heb je de laatste jaren steeds vaker te kampen met dezelfde problemen in het gazon? Dan is het de moeite waard om speciale zaden te kopen - zo bestaan er mengsels voor gazons die vaak betreden worden, voor gazons die in de schaduw liggen, ...

compo image
Gazonverzorging

COMPO Gazonzaad Herstelgazon

COMPO Gazonzaden Gazonherstel is perfect om toe te passen tijdens de herfst. Dankzij het speciale productieproces ontkiemen de zaden ook bij minder goede weersomstandigheden en koele bodemtemperaturen vanaf 5°C.

Naar het product
compo image

Herbst / vroege lente

Stap 3 : bekalken

De zuurtegraad (pH) van de bodem speelt een cruciale rol bij een gezonde groei van het gazon. Een licht zure tot neutrale waarde (pH 5,5 tot 7,5) is ideaal voor het gazon. Door verschillende factoren kan de pH-waarde na verloop van tijd dalen. Hierdoor kunnen de grassen niet veel voedingsstoffen meer uit de bodem opnemen waardoor de voorziening van voeding en de weerstand van het gazon zullen afnemen. Daarnaast gaan het bodemleven en de bodemstructuur erop achteruit.

Door kalk te strooien kan je de pH-waarde van de bodem optimaliseren en zo de beschikbaarheid van de voedingsstoffen verbeteren. Strooi de korrels bij droog weer uit en geef vervolgens rijkelijk water. Pas dan kan de kalk inwerken. Wacht minimaal 14 dagen na het bekalken om opnieuw te bemesten.

Het gebruik van kalk wordt enkel aanbevolen voor zure bodems. Als de bodem neutraal of basisch is, kan de kalk het gazon beschadigen. Een te hoge pH-waarde leidt namelijk tot een verminderde groei doordat de voedingsstoffen in de grond vastzitten en dus niet beschikbaar zijn voor de planten. Bepaal daarom vóór het bekalken altijd de pH-waarde van de bodem met behulp van een bodemanalyse. Zo kan je controleren of kalk nodig is en in welke hoeveelheid.

De ideale periode om te bekalken is in de herfst vóór de laatste bemesting of in het vroege voorjaar vóór de eerste bemesting van het jaar. Door de vochtige weersomstandigheden zullen de kalkmeststofkorrels beduidend minder water nodig hebben dan in de warme, droge zomermaanden.

compo image
compo image
Gazonverzorging

COMPO Bio Korrelkalk

Kalkmeststof van fossiel zeewier voor een optimale pH-waarde van de bodem. Verbetert de wortelgroei en de bodemstructuur.

Naar het product
compo image

Mogelijk tot begin november

Stap 4 : bemesten

De groei van nieuwe grassen na de droge zomermaanden heeft het gazon heel wat energie gekost en afhankelijk van de weersomstandigheden is er niet veel tijd meer om een wintervaste grasmat te vormen. Het beste wat je kan doen, is je gazon winterklaar maken door te bemesten. In tegenstelling tot normale gazonmeststoffen kies je hier beter voor een meststof met minder stikstof. Stikstof is namelijk verantwoordelijk voor de groei, hetgeen in de herfst niet relevant is.

Het primaire doel is om het gazon te versterken. Hiervoor zijn kalium en fosfaat cruciaal :

  • Kalium versterkt de grassprieten zodat ze niet door vorst of sneeuw worden ingedrukt. Daarnaast verhoogt het de zoutconcentratie in het celsap van de sprieten en verlaagt het daardoor het vriespunt. Ook in het voorjaar zorgt kalium ervoor dat de grassprieten snel weer recht komen te staan bij de eerste warme zonnestralen.
  • Fosfor bevordert de wortelgroei en zorgt ervoor dat de planten ook tijdens de koude wintermaanden voldoende mineralen beschikbaar hebben. Dit is een van de redenen waarom een gazon, dat is versterkt met gazonmeststof in de herfst,  in het voorjaar sneller zal opkomen.

Het gazon zal daarnaast ook minder vatbaar zijn voor schimmels en andere gazonziekten die tijdens de wintermaanden kunnen ontstaan door een gebrek aan voedingsstoffen.

compo image
compo image
Gazonverzorging

COMPO Gazonmeststof Minder Maaien

Organisch-minerale gazonmeststof geschikt voor alle gazontypes, verrijkt met bacteriën.

Naar het product
compo image

Stap 5 : blijven maaien

Mogelijk tot eind oktober

Blijf regelmatig maaien tot de bodemtemperatuur onder 9°C zakt. Vooral na de bemesting moet het gazon worden gemaaid tot het niet meer groeit, omdat dit de enige manier is om de fragiele gazonkiemen nog voor de eerste vorst te laten ontwikkelen tot sterke grassprieten. Je kan echter nooit precies weten wanneer je dit seizoen het gazon voor de laatste maal zal maaien. Daarom raden we je aan om het gras niet korter dan 5 cm te maaien. Grondvorst kan dan namelijk snel het wortelsysteem van de grassen binnendringen en het beschadigen. De grassen mogen ook niet te lang zijn, anders breken ze af bij vriesweer.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.