compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Hoe verzorg ik mijn mediterrane planten in het voorjaar?

5 tips

Hoe verzorg ik mijn mediterrane planten in het voorjaar?

Zijn je Eucalyptus, olijfboom, dipladenia en co. veilig de winter doorgekomen? Fantastisch! Je hebt deze grote uitdaging alvast al overwonnen. Om de zonminnende planten optimaal voor te bereiden op het komende seizoen, is het belangrijk om hen in het voorjaar een onderhoudsbeurt te geven. Je ontdekt er alles over in ons artikel.

Terug vrij

Wanneer mogen mediterrane planten terug buiten worden geplaatst?

De temperaturen beginnen stilaan terug te stijgen. Je vraagt je waarschijnlijk af wanneer je je mediterrane potplanten terug buiten mag plaatsen. In principe moet er een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten.

Vooral bij vorstgevoelige planten zoals citrusplanten raden we aan om steeds de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Er is namelijk nog tot midden mei kans op nachtvorst. Als er nat en koud weer voorspeld wordt of de nachttemperaturen nog onder het vriespunt gaan, dan wacht je best nog even.

Mediterrane planten kunnen bij zachte temperaturen al vóór half mei uit het winterkwartier. Minder gevoelige planten zoals een olijfboom kunnen tijdens zachte winters gewoon buiten blijven staan. Enkel bij extreem koud weer worden ze bij voorkeur naar binnen verhuisd. Zodra de temperaturen stijgen, kunnen ze - in tegenstelling tot vorstgevoelige planten - weer naar buiten.

Om je potplanten in het voorjaar goed te kunnen verzorgen, hebben we voor jou 5 tips op een rijtje gezet!

 

compo image

Tip nr. 1

Langzaam aan de zon laten wennen

Wanneer je mediterrane planten eindelijk terug in de open lucht mogen worden geplaatst, moet je ze langzaam aan laten wennen aan het zonlicht. Tijdens de koude, donkere maanden verliezen de bladeren namelijk hun weerstand tegen UV-licht. Dit betekent dat ze kunnen verbranden als ze te snel aan het felle zonlicht worden blootgesteld. 

In plaats van de potplant meteen in de felle middagzon te plaatsen, kies je best een zachte en bewolkte dag uit om je plant voor enkele uurtjes buiten te plaatsen. Idealiter kies je een half-schaduwrijk plekje dichtbij een huismuur. Na enkele dagen zijn de planten meestal geacclimatiseerd en kunnen ze zonder problemen verder de tuin in. 

Als de temperaturen 's nachts nog onder de 5°C zakken, raden we je aan om gevoelige planten zoals lantana, vlinderlavendel of dipladenia terug naar binnen te halen. Planten die gedeeltelijk winterhard zijn, zoals meerjarige lavendel of olijfbomen, kunnen met een vliesdoek vaak tegen deze koude temperaturen beschermd worden. Pas bij heel strenge vorst moeten ook zij terug binnen geplaatst worden.

compo image

Tip nr. 2

Mediterrane planten water geven

Eenmaal de temperaturen terug beginnen stijgen, zal de grond in de pot sneller opdrogen, vooral op warme dagen in de brandende zon. Tijdens de zomer kijken je mediterrane planten dan ook uit naar extra water. Alvorens je water geeft, moet je de vochtigheid van de grond controleren. Stop je vinger enkele centimeters diep in de grond : als de aarde nog vrij vochtig aanvoelt, kan je gerust nog wat wachten met begieten.

Het is ook belangrijk dat je de bladeren van de plant niet bevochtigt tijdens het begieten omdat hierdoor de kans op een schimmelinfectie vergroot. Giet dus steeds aan de voet van de plant. Afhankelijk van het weer geef je je mediterrane planten bij voorkeur 's ochtends water. Tijdens de hete middaguren zal namelijk een groot deel van het water verdampen.

Mediterraan balkon inrichten

Wil je zelf een klein mediterraan paradijs op het balkon inrichten met dipladenia's, olijfbomen en tal van andere planten? Ontdek er alles over in ons blogartikel!

Meer lezen
compo image

Tip nr. 3

Mediterrane planten bemesten

Eenmaal het warmer wordt, hebben je mediterrane planten niet alleen extra water, maar ook extra voedingsstoffen nodig. Na een rustpauze van september tot april begint in mei het belangrijkste groeiseizoen. Om goed te kunnen groeien, moeten de planten bemest worden. Met een aangepaste meststof kan je je planten voorzien van alle essentiële voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een gezonde plantenontwikkeling en mooie bloemen. Als je je planten hebt verpot, wacht dan ongeveer vier tot vijf weken alvorens je opnieuw gaat bemesten.

compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Vloeibare Meststof Mediterrane Planten

Meststof boordevol essentiële voedingsstoffen voor een optimale groei, prachtige bloei en rijke vruchtvorming.

Naar het product

Tip nr. 4

Mediterrane potplanten verpotten

Om je potplanten de best mogelijke groeivoorwaarden te kunnen bieden, moeten ze regelmatig in een pot met verse potgrond worden verpot. Als je mediterrane plant al enkele jaren in dezelfde pot staat of als je merkt dat de potgrond heel snel uitdroogt, dan is het dringend tijd om te verpotten :

  • Kies een pot of kuip die groot genoeg is ; rond de wortelkluit moet ongeveer twee centimeter (voor kleinere potplanten) of vijf centimeter (voor grotere potplanten) ruimte vrij zijn.
  • Haal de plant voorzichtig met kluit uit de oude pot en maak de wortels met de hand een beetje los.
  • Breng een laagje hydrokorrels op de bodem van de pot aan. Deze zullen zorgen voor een goede drainage.
  • Vul de nieuwe pot met een portie verse potgrond. Kies voor een kwalitatieve potgrond met kleimineralen, zodat je zeker bent van een goede water- en voedingsstoffentoevoer.
  • Plaats de plant erin, vul verder op met potgrond en druk lichtjes aan.
compo image

Tip nr. 5

Eucalyptus, Oleander & Co. snoeien

Bij de jaarlijkse onderhoudsklusjes in het voorjaar mag één ding zeker niet ontbreken : snoeien! Door een gebrek aan zonlicht ontwikkelen sommige mediterrane planten (vb. eucalyptus) dunne, lange scheuten die zich meestal niet verder ontwikkelen en vatbaar zijn voor plagen.

In het voorjaar kan je je mediterrane planten snoeien. Dit zal hen stimuleren om compacter te groeien. Tijdens het snoeien gebruik je bij voorkeur een gedesinfecteerde snoeischaar (vb. rozenschaar). In het voorjaar moeten bruine en aangetaste scheuten zo snel mogelijk verwijderd worden om verdere verspreiding te voorkomen en de plant te stimuleren om opnieuw gezonde, nieuwe scheuten aan te maken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.