compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Decoratie- en knutselideetjes voor elk seizoen
 5. Maak zelf vogelvoer

Decoratieve hangers in koekjesvorm

Maak zelf vogelvoer

De vogelhuisjes in de tuin bevatten meestal vetbollen en graanvoer, maar zeldzame vogelsoorten zoals het roodborstje worden vaak aan hun lot overgelaten. Ze behoren tot de zogenaamde zachtvoereters en voeden zich voornamelijk met insecten, bessen en kleinere zaden. Omdat deze ingrediënten sneller bederven, worden ze vaak niet verwerkt in conventioneel vogelzaad. Dus als je je eigen vogelzaad wilt maken, bespaar je niet alleen veel geld. Door de juiste ingrediënten te kiezen, zorg je ervoor dat elke vogel aan zijn trekken komt. We tonen jou hoe je je vogelzaad op een creatieve en gevarieerde manier kan ontwerpen.

compo image

Duurzaam en aangepast

De juiste voeding voor je tuinbezoekers

Zelfgemaakt vogelvoer heeft veel voordelen : het is aanzienlijk goedkoper dan kant-en-klare mengels uit de dierenspeciaalzaak, je bespaart veel afval en je kunt de flora beschermen door lokale zaden en vruchten te selecteren. Maar het mooiste is : je kan de vogels in je tuin een aangepaste en gevarieerde mix voorschotelen zodat niemand met honger blijft zitten.

Om een gevarieerd en regionaal voedermengsel te krijgen, raden we een mengsel aan van zoveel mogelijk van de volgende componenten :

 

 • Inheemse zaden zoals zonnebloempitten, havervlokken, pompoenpitten, hennep, gierst, lijnzaad, maanzaad, haver
 • Gedroogde lokale bessen zoals rozijnen, duindoorn, rozenbottel, sleedoorn of vlier
 • Speciale lekkernijen zoals gedroogde meelwormen of insecten

Wat eet welke vogel?

Voor je aan de slag kan gaan met de bereiding van je vogelvoer, moet je de behoeften van de verschillende vogelsoorten in je tuin kennen.

Naar het artikel
compo image

Ingrediënten voor vet voedsel

Zo stel je je eigen vogelvoer samen

 • 400 g geklaarde boter + iets meer om op te vullen
 • 400 g voermengsel
 • Koekjesvormpjes of siliconen vormpjes
 • Aluminiumfolie om de koekjesvorm mee te bekleden
 • Tandenstokers of satéstokjes
 • Draad om het voer op te hangen

Om de koekjes veilig uit de vormpjes te kunnen halen, mogen de vormpjes niet te fijn zijn.

Lekkernijen voor tuinvogels

Handleiding voor het maken van voederkoekjes

Bekleed de onderkant van de koekjesvorm met aluminiumfolie en zorg ervoor dat er geen gaatjes worden gemaakt - in geval van twijfel breng je beter een tweede laag aan. Hoewel geklaarde boter met behulp van warm water en afwasmiddel gemakkelijk van het aanrecht kan worden verwijderd, raden we je aan om alle vormpjes op een bakplaat te plaatsen om ze op te vullen.

Dan is het tijd om het vette voedsel te smelten. Verwarm hiervoor de geklaarde boter in de pan en voeg het voedermengsel toe. Bij het opvullen van de vormpjes zal je meteen zien of de aluminium folie goed aangebracht is. Als er wat geklaarde boter op de bakplaat loopt, moet je de folie bijvullen. Dat kan je echter pas wanneer het mengsel is afgekoeld. In ieder geval kan je de tandenstoker of het satéstokje in het mengsel drukken daar waar het touwtje later doorheen moet worden geregen.

Om de vormpjes verder op te vullen nadat de inhoud is afgekoeld, smelt je opnieuw wat geklaarde boter. Laat het mengsel dit keer in de pan afkoelen tot het net vloeibaar genoeg is om in de vormpjes te gieten. Hierdoor kan het reeds uitgeharde vet in de vormpjes niet opnieuw smelten wanneer de vormpjes verder worden aangevuld tot aan de rand met boter.

Om ervoor te zorgen dat de vetkoekjes zonder schade uit de vormpjes kunnen worden gehaald, plaats je de vormpjes best minimaal een uur in de diepvries. Je zal een beetje kracht moeten uitoefenen om de diepgevroren koekjes uit de vormpjes te verwijderen en de tandenstoker door te duwen, maar de koekjes blijven meestal intact en je zal het touwtje, om het vetkoekje op te hangen, veel gemakkelijker kunnen aanbrengen.

Belangrijke tip

Verwerk niet al het vogelvoer tot vetkoekjes. Veel vogels eten liever het vogelvoer los uit het vogelhuisje of van een beschut schaaltje waar er veel plaats is om te landen.

compo image
compo image
compo image
compo image

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.