Kenmerken
Eigenschappen
Periode van aantasting
Omschrijving
Buxusziekte herkennen
Buxusziekten brengen grote schade toe aan buxussen. De ziekte 'zware taksterfte', die wordt veroorzaakt door de buxusschimmel Cylindrocladium buxicola, leidt tot het afvallen van bladeren en scheuten en heeft een nadelige invloed op het uiterlijk van de plant.
De overdracht van de buxusziekte of zware taksterfte vindt plaats via vocht en wind. Beide factoren verhogen ook de vatbaarheid voor de ziekte. Deze verspreidt zich altijd vanuit reeds getroffen bladeren en afgevallen loof. De verspreiding is bijzonder sterk bij temperaturen rond de 25 °C. Als de bladeren van een buxus 5 tot 7 uur lang nat zijn, verhoogt dat het besmettingsrisico enorm. Je moet deze omstandigheden daarom zo veel mogelijk vermijden. Giet vooral geen water op de bladeren. Het vatbaarst zijn de soorten Buxus sempervierens 'Suffruticosa', Buxus sempervirens 'Rotundifolia' en Buxus sempervirens 'Raket'.
Ook buxusroest, een ziekte veroorzaakt door de schimmel Puccinia buxi, beschadigt buxussen. Op de bovenkanten van de bladeren zitten geelbruine of roestbruine vlekken. Later vormen zich op de onderkant van de bladeren roestbruine of zwarte puistjes.
Bestrijding
Buxusziekte bestrijden
Meer wetenswaardigheden rond de buxus