compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Groenten, fruit & kruiden
  5. Paprika - een vitaminebom die houdt van zon en warmte

Paprika planten, verzorgen en oogsten

Paprika - een vitaminebom die houdt van zon en warmte

Om paprika's zo knapperig en smaakvol mogelijk te laten rijpen, moet je wat tijd en moeite investeren. De paprika vindt haar oorsprong in Zuid-Amerika en heeft via Spanje de weg naar onze contreien gevonden. De groente gedijt bijzonder goed bij een warm en zonnig klimaat. Maar ze is het zeker waard! Wist je trouwens dat paprika een van de gezondste groentesoorten is? Ze kan zowel vitamine C als minerale stoffen zoals kalium, magnesium en zink bevatten. De plant helpt ook om ontstekingen te voorkomen en is rijk aan vezels. We tonen je stap voor stap hoe je zelf paprika kan kweken.

compo image

Kweek, rassen en kleuren

Interessante weetjes over de paprika

De beste manier om paprika te kweken is in een serre of onder folie - tenminste in de meeste gebieden in België. De ideale temperatuur voor paprikateelt ligt namelijk rond de 22 tot 26°C. In plaats van de groente voor te zaaien in de serre, kan je ook een tunnelserre gebruiken. Of probeer het gerust op een zeer zonnig en warm plekje in huis!

Er bestaan veel verschillende soorten paprika - hier hebben we het dan over de Spaanse peper, de meest voorkomende soort. En ook die heeft verschillende varianten : naast de klassieke paprika's in groene, gele of rode kleur zijn er ook kleine pikante pepers zoals de jalapeño maar ook de puntpaprika's en de chilipeper. Groene paprika's zijn trouwens niet rijp en een eerder stadium van de gele, oranje of rode paprika. Je kan ze sowieso opeten. Ze smaken enkel een beetje bitter.

Van uitzaaien tot oogsten

Stap voor stap naar knapperige paprika

  1. 1

    Pot voorbereiden

    Vul de pot of plantenschaal met zaaigrond en druk lichtjes aan. Kies voor een humusrijke grond (vb. een potgrond voor zaaien en stekken).

  2. 2

    Zaaien

    Wanneer je een jonge plant koopt, kan je meteen naar stap zes gaan. De ideale periode om te zaaien is de maand maart. Zaai de paprikazaadjes en bedek ze met een laagje potgrond van 1 tot 2 mm dik. Afhankelijk van de standplaats bedek je de pot met folie of met een deksel om zo een tropisch klimaat te creëren. De potgrond moet steeds licht vochtig zijn, maar mag niet doornat zijn.

  3. 3

    Gieten en vochtig houden - vergeet niet te verluchten

    Geef de zaadjes vervolgens lichtjes water om te vermijden dat de zaadjes wegspoelen. Je kan ook een sproeifles gebruiken om de zaadjes te bevochtigen. Denk eraan om - zeker in de serre - tijdig frisse lucht binnen te laten of om het deksel regelmatig voor een langere tijd te verwijderen. Zo voorkom je schimmelvorming.

  4. 4

    De paprika ontkiemt en heeft wat verzorging nodig

    Laat de paprikazaden bij voldoende zon en een temperatuur van ongeveer 25°C ontkiemen en geef regelmatig water. Maar opgelet : teveel water is niet goed voor de plant! Na ongeveer twee weken zullen de eerste kiemen verschijnen.

  5. 5

    Aanplanten in separate potten

    Ongeveer 1 maand na het uitzaaien kan je de plantjes (die ongeveer 5 cm groot zijn) in separate potten aanplanten. Gebruik hiervoor bij voorkeur een specifieke potgrond voor groenten. Zo kan je ze verder laten uitgroeien - nog steeds bij een hoge luchtvochtigheid, door regelmatig te verluchten en bij veel zonlicht.

  6. 6

    In het groentebed of in pot

    Bij zacht weer kunnen de paprikaplanten vanaf eind april (in de serre) of vanaf half mei (op een beschutte, zonnige plek in het groentebed) worden aangeplant. Ook hier heb je een losse, humusrijke grond nodig. Je kan de individuele planten op een afstand van 40 tot 50 cm aanplanten. Tip : voeg bij de aanplanting wat meststof toe aan de grond, vb. een tomatenmeststof met lange werking. In potten kan je gebruik maken van handige meststofstaafjes. Een derde optie zijn grote bloempotten op het balkon of terras. Daarbij moet je er zeker voor zorgen dat de planten op een beschut plekje kunnen staan bij zware regenval of langere periodes van slecht weer.

  7. 7

    Hulp bij het groeien

    Net zoals andere vruchtgroenten heeft een paprikaplant wat steun nodig bij het groeien - dit kan je doen door ze bijvoorbeeld met een touwtje of een geschikte metalen ring aan een (bamboe)stok te bevestigen. Tijdens de warmere zomermaanden kan je om de twee tot drie weken wat vloeibare meststof aan het gietwater toevoegen. Over water gesproken : je paprikaplanten hebben heel veel water nodig, vooral in de zomer - giet steeds aan de voet van de plant. Water op de bladeren kan schimmelziekten veroorzaken.

  8. 8

    De oogst

    Als alles goed verloopt, zijn de eerste paprika's in juli rijp. Bij heel late variëteiten kan dit pas in de vroege herfst zijn. Aarzel niet om meer informatie te vragen in je tuincentrum.

compo image

Waarop moet je letten bij de verzorging van je paprikaplanten?

Paprikaplanten zijn echte zonnekloppers en houden van hoge temperaturen - langdurige periodes van meer dan 30°C kunnen echter een negatief effect hebben. Bedenk dus goed van tevoren welke locatie de beste is - en dus ook waar het in de zomer heel warm kan worden. Als je over een serre beschikt, kan je speciale schaduwnetten installeren en extra ventileren.

En kan paprika overwinteren? De kern van de zaak voor elke groentekweker als het gaat om deze vitaminebommen : voor de overwintering van paprika heb je een verwarmde serre of een heel lichtrijke kamer nodig met een temperatuur van ongeveer 10°C. In de winter hebben je paprikaplanten maar een klein beetje water nodig. Belangrijk is dat je ze niet laat uitdrogen. Het is het proberen waard, aangezien paprikaplanten tweejarige planten zijn en sommigen geloven dat de tweede oogst aanzienlijk meer zal opleveren.

Een heerlijk zomerrecept

Wanneer paprika's, tomaten en komkommers de zomer ontmoeten...

De ideale verfrissing op hete zomerdagen. En dat met ingrediënten uit eigen tuin!

Naar het recept

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.