compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Balkon- & kuipplanten
 5. Kleurrijke vroegbloeiers op het balkon - 3 plantideeën

Kleurrijke vroegbloeiers op het balkon - 3 plantideeën

Buiten wordt het steeds kleurrijker - de lente is in aantocht! Ook als je geen tuin hebt om tulpen, narcissen of ranonkels aan te planten, kan je kleurrijke voorjaarsbloemen planten. We stellen je drie ideeën voor waarmee je de lente op je balkon of terras tovert.

compo image

Idee 1

Een rode en witte droom

Als we spreken over lentefrisse balkonplanten, dan denken we vooral aan een combinatie van witte voorjaarsbloemen en felle kleuraccenten. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar rode bloemen, wat zorgt voor een bijzonder sterk contrast.

De sleutelbloem is een van de eerste planten die in het voorjaar gaat bloeien. De bloem zorgt voor een stralend rode kleur in bloembakken. Dankzij het grote kleurenaanbod kan je je creativiteit de vrije loop laten. De sleutelboem wordt in onze compositie omringd door steenbreek en scheefbloemen. De delicate, kleinere bloemen benadrukken de rode sleutelbloemen zonder zelf op de achtergrond te raken.

compo image

Idee 2

Ingetogen elegantie

Als je de voorkeur geeft aan sobere kleuren, dan is ons tweede idee misschien iets voor jou. Terwijl witte hoornviooltjes en scheefbloemen pure rust uitstralen, zorgt het paarse hoornviooltje voor het nodige contrast. De bladeren van de lavendel zorgen voor een bijkomende zilvergrijze glinstering.

De groene plantendelen - vooral de bladeren van de Muehlenbeckia - vervolledigen de bloembak en zorgen voor een frisse toets. De beplanting ziet er dankzij de keuze van de bloembak bijzonder harmonieus uit. De zilverkleurige metalen bloembak past goed in het totaalconcept, zeker in combinatie met de lavendel.

Onze tip : andere natuurlijke materialen zoals drijfhout of oude takken breken de beplanting wat open en zorgen zo voor spannende contrasten.

compo image

Idee 3

Vroegbloeiers in een verhoogde bloembak

Eens de temperaturen stijgen, verschijnen niet alleen de voorjaarsbloeiers, maar ontwaakt ook de verhoogde bloembak uit zijn winterslaap. Bij milde temperaturen kan je al in maart beginnen zaaien.

Naast groenten als pastinaak of diverse slasoorten voelen ook bloeiende planten zich thuis in een verhoogde bloembak. Denk maar aan vergeet-mij-nietjes en hoornviooltjes die kleurrijke accenten creëren. Ook hier kent je creativiteit geen grenzen : ga je voor felgele kleuren, donkerpaars of toch wat subtielere witte kleuren en pasteltinten - hoornviooltjes bloeien vanaf eind februari en zorgen voor een ware lentestemming!

Het ideale tijdstip

Wanneer kan je vroegbloeiers beginnen aanplanten?

De bollen van tulpen of narcissen worden meestal in het najaar in de volle grond geplant. De planttijd van jonge voorjaarsbloemen, die je al vroeg in de kwekerij kan kopen, hangt echter af van de vorstgevoeligheid van de planten.

Zo kunnen hoornviooltjes gemakkelijk winterse temperaturen doorstaan terwijl sleutelbloemen pas in een bloembak mogen worden aangeplant wanneer de strenge nachtvorst geweken is. Als het opnieuw erg koud wordt, kan je de voorjaarsbloeiers met fleece beschermen.

Zo ga je te werk

Bloembak beplanten : stap voor stap

 1. compo image

  1

  Bloembak opvullen

  Voor een gezonde groei hebben je vroegbloeiers genoeg plaats nodig. Kies dus voor een voldoende grote bloembak. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrels om wateroverlast te vermijden en te zorgen voor een betere verluchting. Vul de bak vervolgens op met potgrond. Deze biedt de ideale groeibasis.

 2. compo image

  2

  Planten voorbereiden

  Haal de vroegbloeiers voorzichtig uit het kweekpotje. Als de wortels reeds onderaan uit de drainagegaten groeien en sterk vervilt zijn, kan je ze een beetje inkorten. Om een goede groei te waarborgen, moet je de wortels met de vingers losmaken. Dit zal de planten stimuleren om terug te groeien.

 3. compo image

  3

  Vroegbloeiers planten

  Plaats de planten in de bloembak. Zorg daarbij voor voldoende ruimte tussen de planten. Vul vervolgens verder aan en druk lichtjes aan. Nu hoef je enkel nog water te geven aan de voet van de plant (niet over de bladeren!) en te genieten van je nieuwe lente-compositie.

11 voorjaarsbloemen voor tuin en balkon

Ontdek hier onze favoriete vroegbloeiers waarmee je je tuin, balkon en terras kan opfleuren.

Naar het artikel

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.