compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Olijfboom bemesten

Zo verzorg je je mediterrane planten

Olijfboom bemesten

Een olijfboom in een pot fleurt je balkon of terras op en transformeert ze in een mediterrane oase. Om het hippe boompje op lange termijn gezond en vitaal te houden, heeft het voedingsstoffen nodig. Wij vertellen jou hoe je je olijfboom het beste kunt bemesten en hoe je een tekort aan voedingsstoffen kan herkennen.

Zonnekloppers uit de Middellandse Zee : daarom hebben olijfbomen voeding nodig.

Olijfbomen zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, waar ze steenachtige, schrale bodems gewoon zijn. In hun natuurlijke omgeving worden ze beschouwd als relatief onderhoudsvriendelijke planten. Omdat de mooie bomen in ons land bijna altijd in potten worden aangeplant, is niet alleen de hoeveelheid grond, maar ook de beschikbaarheid van voedingsstoffen beperkt. Om zeker te zijn dat je olijfboom voldoende stikstof, kalium en andere belangrijke voedingsstoffen krijgt, moet je regelmatig bemesten. Het is belangrijk om in te spelen op de individuele behoeften van de plant en rekening te houden met de leeftijd en de standplaats van de boom.

compo image

Wanneer moet ik mijn olijfboom bemesten?

Tijdens de groeiperiode - van april tot september - heeft je olijfboom veel voedingsstoffen nodig om te groeien en te bloeien. In deze periode zijn extra voedingsstoffen dus meer dan nodig. Aan het begin van de winter kan je stoppen met bemesten, omdat de boom tijdens de overwinteringsperiode in rust gaat en geen extra voeding nodig heeft. Ook tijdens de winter heeft je olijfboom wat aandacht nodig. Je ontdekt het in ons artikel “olijfboom overwinteren”.

Hoe zit het met vers aangeplante of verpotte olijfbomen?

Als je je boom in een potgrond voor mediterrane planten hebt aangeplant, zal hij de eerste weken voorzien zijn van voedingsstoffen. Olijfbomen jonger dan 3 jaar groeien het beste als ze kleinere hoeveelheden meststof krijgen - dat maakt hen robuust en stabiel. Vanaf het derde jaar kan je de plant zoals gebruikelijk regelmatig bemesten.

compo image

Hoe bemest ik mijn olijfboom?

Voor olijfbomen in potten is een aangepaste vloeibare meststof voor mediterrane planten ideaal. Dit type meststof bevat alle voedingsstoffen die mediterrane planten nodig hebben en voorkomt gebreksverschijnselen dankzij het extra hoge gehalte aan kalium en ijzer. Voeg de vloeibare meststof toe aan het gietwater volgens de doseringsaanbevelingen op het etiket en geef je olijfboom zoals gewoonlijk water.

Olijfbomen die veel zon krijgen, groeien sneller en verbruiken daardoor meer voedingsstoffen. Houd hiermee rekening in je bemestingsroutine.

Je leest vaak dat je mediterrane planten kan bemesten met huismiddeltjes zoals koffiegruis omdat deze rijk zijn aan stikstof. Het probleem is echter dat deze producten erg eenzijdig zijn en niet genoeg andere belangrijke voedingselementen bevatten. We raden je daarom aan om toch de voorkeur te geven aan aangepaste meststoffen voor mediterrane planten. Waarom koffiegruis niet de beste optie is, ontdek je in ons artikel “Koffiegruis als meststof? Geen goed idee!”.

compo image

Bladverkleuring - mogelijke oorzaken

Een voedingstekort of andere verzorgingsfouten zijn vaak gemakkelijk te herkennen  :

  • Als je olijfboom niet genoeg voedingsstoffen krijgt, zal hij vaak gele en onvolgroeide bladeren vertonen. Ook wanneer je olijfboom een tijdje niet bemest of verpot is, wijzen deze verkleuringen op een tekort aan stikstof.
  • Een calciumtekort kan je herkennen aan felgekleurde bladeren met lichte nerven. Dit gebeurt wanneer de pH van de grond te laag is. Een dergelijk tekort kan je verhelpen met COMPO Vloeibare Meststof Complete.
  • Vermijd van vooraf aan wateroverlast in de pot van je olijfboom. Langdurig stilstaand water in de onderzetter kan namelijk leiden tot een slechte groei en geelverkleuring.
  • Als de bladeren typische brandwonden vertonen - geelbruine bladranden en puntige en volledig opgedroogde, gekrulde of bladeren die afvallen - heb je je olijfboom mogelijks overbemest. In dat geval kan het helpen om je olijfboom in een portie verse potgrond te verpotten. Volg steeds de doseringsaanbevelingen op de meststofverpakking op om overbemesting te voorkomen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.