Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Munt

Kenmerken

Munt

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bedden, balkonbak, kuip
Planthoogte:
30-60 cm
Bloemkleur:
wit, violet

Correct planten

Munt planten

Standplaats

Munt kan je, afhankelijk van de soort, het beste op een halfschaduwrijke standplaats planten. Een plekje in de zon is op zich geen probleem, zolang je de munt maar regelmatig water geeft. Wanneer je munt in een tuinbed plant, moet je eraan denken dat muntwortels zich graag uitbreiden en zo ruimte afpakken van andere planten. Een oplossing is om een wortelbegrenzer in de aarde te plaatsen, die verhindert dat de munt zich ongebreideld uitbreidt. Als alternatief kan je de munt ook in een pot of balkonbak zetten.

Vermeerdering

Munt kan je vermeerderen door de plant of kleine uitlopers te delen. Zoals we al zeiden, groeit munt zeer snel en kan daardoor heel goed worden vermeerderd: graaf hiervoor een deel van de plant uit de aarde en geef dit cadeau aan iemand! Munt in potten mag je eveneens regelmatig delen, omdat er anders door de snelle groei spoedig te weinig ruimte in de pot zal zijn en je gedwongen zal zijn te verpotten.

Enkele soorten, zoals groene munt, kan je ook vermeerderen via zaden. Omdat de zaden zeer klein zijn, raden we je aan deze te vermengen met zand en vervolgens gelijkmatig over de teelaarde te verdelen. Na ongeveer 2 weken komen de eerste plantjes tevoorschijn, die je vanaf een grootte van ongeveer 5 cm in individuele potjes kan zetten.

Planten

Munt kan je planten in het tuinbed of in potten, maar ook een balkonbak is geschikt. De wortels van munt zijn deels zeer fijn, zodat losse potgrond het beste aan de voorwaarden voor groei voldoet. Kruidenpotgrond is hiervoor bijzonder geschikt, met name wanneer je er aanvullend wat zand in werkt.

Correct verzorgen

Munt verzorgen

Water geven

Munt houdt niet van droge grond en moet je daarom, vooral in potten en kuipen, regelmatig water geven, waarbij je waterverzadiging zeker moet voorkomen. 's Zomers kan je je muntplanten het beste dagelijks water geven. In het algemeen geldt: wanneer een muntplant de bladeren laat hangen, is het tijd om snel water te geven.

Bemesting

Planten in potten of kuipen hebben vaak meer voedingsstoffen nodig dan planten in de tuin. Als je de muntblaadjes wilt oogsten en verwerken, kan je organische meststof gebruiken: je kan in het voorjaar een langzaam werkende meststof in de grond werken of je kan regelmatig een vloeibare meststof aan het gietwater toevoegen.

Oogst

Om te voorkomen dat een muntplant te sterk woekert, moet je haar regelmatig oogsten, delen en zelfs snoeien. Knip of snijd de muntplant in het voorjaar of na de bloei iets terug. Om te oogsten, pluk je de gewenste hoeveelheid blaadjes af of knip je een hele steel af. De blaadjes kan je samengebonden tot een bosje ook op een donkere, koele plaats ophangen om te drogen.

Overwintering

Bij munt wordt onderscheid gemaakt tussen winterharde en niet-winterharde soorten. Winterharde soorten kunnen zowel in een pot als in een bed buiten blijven. In de herfst moet je deze muntplanten ter voorbereiding op de winter volledig terugsnoeien. Niet-winterharde muntplanten breng je voordat de vorst invalt naar binnen. Daar groeien ze verder en kan je er het hele jaar door blaadjes van oogsten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :