Winters-fruitig broodbeleg
Het tuinseizoen is nog niet in zicht en in de kelder liggen de bewaarappels van het afgelopen seizoen nog opgestapeld? Je kan deze tijd benutten om een fruitige marmelade van appels uit de oven te maken. Met vanille, amandelen en kaneel zorgen je appels voor een winters smaakaccent op je boterham. Dit recept lukt gemakkelijk en bestaat uit slechts enkele stappen.
Voor 3 tot 4 potten marmelade
Enkele uren voordat je begint met het koken van de marmelade van appels uit de oven, doe je de rum in een schaal en leg je de rozijnen daarin te wellen. Je kan nu beginnen met het voorbereiden van de appels: schil ze, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in blokjes. Hierna gaan de appels de oven in om ze de echte smaak en geur van appels uit de oven te geven. Hiervoor doe je de appelblokjes samen met de gehakte amandelen in een ovenschaal. Bak de appels gedurende 20 minuten op 200 °C boven- en onderwarmte. Als de bovenste stukjes te donker worden, roer je het geheel af en toe om. Ondertussen laat je de rozijnen afdruppen in een zeef.
Om de marmelade van appels uit de oven te maken, breng je de inhoud van de ovenschaal samen met de overige ingrediënten in een grote pan aan de kook. Laat daarna nog 5 minuten op laag vuur pruttelen. Wat nog niet uiteengevallen is, pureer je nu met de pureerstaaf tot een uniforme massa. Vooral als je niet van zachte rozijnen houdt, is pureren een goede optie. Giet nu de marmelade rechtstreeks in de voorbereide glazen potten.
Dit kan ook interessant zijn voor jou