compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Balkon- & kuipplanten
 5. Balkonplanten voor in de zon en voor in de schaduw

Balkonplanten voor in de zon en voor in de schaduw

Of een plant zich optimaal ontwikkelt, hangt voor een groot deel af van de standplaats. Ook op een balkon zijn er zonovergoten en schaduwrijke plekken. Let er daarom bij het aanleggen van je balkonbeplanting op dat je de juiste standplaats kiest voor je groene oogappels. Hier ontdek je welke planten het meest geschikt zijn voor bepaalde lichtomstandigheden en hoe je ze optimaal kan verzorgen.

compo image

Planten voor het zonneterras

De meeste dakterrassen en balkons krijgen direct zonlicht. Voor bloemen, kruiden en bloeiende seizoensplanten is deze situatie ideaal, omdat aroma's, geuren en een rijkdom aan bloesems zich alleen kunnen ontvouwen met de kracht van de zon. Het merendeel van de plantensoorten kan in bakken, potten of manden worden gehouden. Het beste is om een hoogwaardige universele potgrond te gebruiken, die geschikt is voor verschillende plantensoorten en die al een startmeststof bevat. Daarnaast biedt COMPO een potgrond aan die de helft lichter is dan de gebruikelijke potgrond, zodat het slepen met zware zakken naar de bovenste verdieping tot het verleden behoort. Dankzij de praktische draagbeugel en de hersluitbare verpakking is deze lichte aarde eenvoudig te vervoeren en kan je geopende zakken met resten gemakkelijker opslaan.

Met name balkonplanten die van zon houden, hebben regelmatig water nodig. Het is echter beter alleen 's ochtends en 's avonds water te geven, om verdamping en schroeiplekken te vermijden. Bij zeer warm en zonnig weer moet je je balkonplanten bovendien beschermen met bijvoorbeeld een laken, parasol of markies, om de planten schaduw te geven. Vergeet niet je balkonplanten regelmatig te voorzien van voldoende voedingsstoffen in de vorm van meststof. Alleen zo kunnen ze goed groeien en zijn ze bestand tegen ziekten en plagen.

Balkonplanten die van zon houden, zijn bijvoorbeeld:

 • Balkonplanten: petunia, geranium, wierookboom/olibanumboom, bacopa, struikmargriet
 • Seizoensplanten: struikhei, middaggoud, tandzaa, diverse viooltjessoorten, winteraster/garden mums
 • Kruiden: lavendel, oregano, rozemarijn, salie, tijm
 • Aromatische planten: ananassalie, dropplant, chocoladecosmos, nachtfloks/nachtphlox, citroenverbena

Inspiratie

Verschillende balkonplanten

compo image

Margriet (zon)

compo image

Pelargonium/geranium (zon)

compo image

Petunia (zon)

compo image

Fuchsia (schaduw)

compo image

Begonia (schaduw)

compo image

Klokjesbloemen (schaduw)

compo image

Planten voor schaduwrijke plekken

Niet alle balkons liggen in de volle zon. Vooral in grote steden zijn er veel achterbalkons en stadstuintjes met veel schaduw en weinig zon. Deze plekken zijn geschikt voor sierbladplanten die van schaduw houden. Dat soort planten heeft vaak geen weelderige bloemenpracht, maar wel opvallende bladeren. 

Balkonplanten die schaduw verdragen zijn bijvoorbeeld:

 • Balkonplanten: begonia, siernetel , hondsdraf, vlijtig liesje, fuchsia
 • Seizoensplanten: klokjesbloemen, primula, heuchera
 • Kruiden: valeriaan, hangende en bosaardbeien, munt, bieslook, lievevrouwebedstro

Iedere plant heeft op een andere manier dorst!

Gebruik voor iedere plant een eigen bak, pot of kuip. Wanneer je planten met verschillende waterbehoeften bij elkaar plant, kan de hoeveelheid water voor de ene plant te veel en voor de andere plant te weinig zijn. 

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.