Kenmerken
Behoeften
Bloeiperiode
Eigenschappen
Correct planten
Sneeuwbes planten
Knalerwten - zegt dat jou nog iets? We zullen je helpen : het gaat om de kleine witte besjes van de sneeuwbessenstruik die je als kind zachtjes in elkaar duwde en zo deed knallen. Vanaf september vrolijkt deze struik onze tuinen op met zijn mooie, witte bessen. De gewone sneeuwbes vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika. Sinds de 19e eeuw is de struik ondertussen ook in Europa terug te vinden.
De gewone sneeuwbes (Syhmphoricarpos albus var. laevigatus) is waarschijnlijk de meest voorkomende sneeuwbessenstruik in Europa. De struik wordt 2 meter hoog en 3 meter breed en is daarom ideaal als haagplant of als alleenstaande plant.
Naast de gewone sneeuwbes bestaan er nog tal van andere soorten die tot het sneeuwbessengeslacht behoren. Denk maar aan de Symphoricarpos doorenbosii die - afhankelijk van de variëteit - witte, roze of zelfs rode bessen draagt en 1 tot 2 meter hoog wordt. We raden je daarom aan om bij de aankoop aandachtig het plantenetiket te lezen.
Van juni tot september weet de sneeuwbes ons te bekoren met zijn kleine, roze, klokvormige bloemen die heel wat bijen en andere stuifmeelverzamelaars aantrekken. Vanaf de herfst komen de karakteristieke witte bessen tevoorschijn. Op deze manier vormt je sneeuwbessenstruik 2 maal per jaar een echte blikvanger in de tuin! De bessen kunnen in de late winter ook dienst doen als noodrantsoen voor sommige vogels zoals merels, vinken of lijsters.
Aan de rand van de snelweg, op bewortelde bosgronden of op winderige kuststroken - de sneeuwbes groeit bijna overal! Hierdoor is de struik ideaal voor die hopeloze plekjes in je tuin waar voorheen niks wilde groeien. Zelfs in een bijzonder arme tuingrond hoef je niet te vrezen dat je sneeuwbes minder bessen en bloemen zal produceren. Enkel op zure bodems voelt de struik zich niet zo goed.
De ideale periode om sneeuwbessenstruiken aan te planten is in het vroege voorjaar of in de herfst. Omdat de struik een uitgebreid wortelnetwerk ontwikkelt, moet je je vóór de aanplanting de vraag stellen of de naburige planten veeleisend zijn.
Opgelet : omdat de sneeuwbes zich voortplant via ondergrondse uitlopers, kan het zinvol zijn om de struik in een kuip aan te planten zodat hij zich niet ongestoord kan verspreiden en zo de zwakkere planten kan overwoekeren.
Als je dat wenst, kan je de sneeuwbessenstruik ook als haag aanplanten. Hierbij plant je ongeveer 2 tot 3 planten per lopende meter. Na enkele jaren zal er een stevige haag zijn gevormd.
.. ondanks de naam "sneeuwbes" de vruchten geen bessen zijn? Uit botanisch standpunt gaat het om steenvruchten. Omwille van hun giftigheid zijn ze echter niet geschikt voor consumptie.
Correct verzorgen
Sneeuwbes verzorgen
Als je je sneeuwbessenstruik in het voorjaar hebt aangeplant, dan moet je voldoende water geven. Bij heet weer kan het na de aanplanting nodig zijn om twee maal per week te begieten. Daarbij is het belangrijk dat je uitvoerig water geeft, zodat het water tot in de diepere bodemlagen kan dringen. Bij aanplanting in de herfst zullen de regenbuien je struik van voldoende water voorzien.
Enkele maanden na de aanplanting hoef je enkel tijdens langere periodes van hitte en droogte water te geven. Om te vermijden dat het grondwater snel verdampt, kan je de bodem bedekken met schors, houtchips of mulch. Deze bodembedekker zal niet alleen verdamping tegengaan, maar zal ook onkruidgroei afremmen.
Ook op gebied van bemesting is een sneeuwbessenstruik heel onderhoudsvriendelijk. Als je de struik in het voorjaar voorziet van een portie meststof met lange werking, dan is de plant gedurende het ganse seizoen voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen.
Omdat de sneeuwbessenstruik heel snel groeit, zal hij na verloop van tijd heel wat plaats in beslag nemen. Daarom moet de struik regelmatig gesnoeid worden. De ideale periode om te snoeien is in het voorjaar. De dunne scheuten buigen meestal onder het gewicht van de trossen bessen. Gebruik bij het snoeien een scherpe heggenschaar om zieke, oude en storende takken in te korten. Een rozenschaar is ook geschikt voor het knippen van individuele lange scheuten. De robuuste struik kan je zonder zorgen fors inkorten. Er gelden echter regels bij het snoeien van hagen en bomen :
Sommige gemeenten volgen echter andere regels, dus raadpleeg steeds het politiereglement van jouw gemeente!
De gewone sneeuwbes is extreem winterhard. De struik kan zelfs temperaturen onder -10°C gemakkelijk overleven.
De bessen zijn giftig voor de mens en kunnen irritatie van de slijmvliezen, maagpijn, misselijkheid of braken veroorzaken. Wees daarom voorzichtig in de buurt van kinderen en vermijd dat ze de verleidelijke besjes in hun mond stoppen.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
Producten voor een optimale verzorging van je sneeuwbes