1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Lelie

Kenmerken

Lelie

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bedden
Planthoogte:
30 tot 80 cm
Bloemkleur:
wit, geel, oranje, roze, magenta, rood, violet, meerkleurig

Correct planten

Lelies planten

Standplaats

Het lijkt duidelijk: een plant die haar zware bloemhoofd op zo'n ranke, omhoog rijzende steel draagt, wil iedere straal licht opvangen. Een lelie doe je dus veel plezier door haar een plek in de zon te geven. Alleen lager bij de grond heeft deze bolbloem het liever wat koeler, en is daarom een onderbeplanting van lage planten of een mulch-laag van boomschors zeer welkom. Omdat de lelie niet heel weersbestendig is, kan je er het beste een beschutte plek tussen de struiken voor zoeken om de plant te beschermen tegen zware regen en sterke wind. De beschutting mag echter niet té dicht zijn, want de bloei van een lelie lijdt onder gebrek aan licht.

Planten

Wat betreft de planttijd heeft de tere bloem tamelijk ongebruikelijke eisen, want ze houdt van koelte. Om te voorkomen dat de bollen voortijdig ontkiemen, zijn temperaturen tussen de 5 en 15 °C nodig, waarmee de beste tijd om te planten tussen oktober en maart is. Een uitzondering hierop vormen de madonnalelie en de Turkse lelie, die in de late zomer worden geplant.

Winterhard is de lelie dus in ieder geval, waardoor ze ieder jaar opnieuw tevoorschijn komt. Bij het planten moet je dan wel letten op de juiste bodemomstandigheden, want bij waterverzadiging begint een leliebol snel te rotten. Het plantgat is ca. 25 cm diep en krijgt een drainagelaag van: een laag grind, dan zand en vervolgens een bed van potgrond. Heb je al deze lagen gelegd? Dan moet het gat ongeveer een diepte van 3 keer de bol hebben.

Onze tip

Leliebollen vormen een lekkernij voor woelmuizen. Als je deze dieren veel in je tuin hebt, is het beter om uw leliebollen in een beschermende plantenmand in de aarde te planten.

Correct verzorgen

Lelies verzorgen

Water geven

Wanneer je bij de keuze van de standplaats en het planten alles goed hebt gedaan, ontwikkelt je lelie zich tot een robuuste en gemakkelijke plant. Tijdens de groeifase moet je er echter nog wel op letten dat je naar behoefte water geeft. Daarna hoef je alleen maar te begieten tijdens langer aanhoudende perioden van droogte.

Bemesting

Net als hortensia's houden lelies van lichtzure grond en van meststof met een laag stikstofgehalte. Al vóór het uitkomen van de bloemen mag je de plant daarom regelmatig helpen met behulp van een vloeibare meststof voor bloemplanten. In augustus moet je echter ophouden met het geven van meststof, zodat de lelie in de herfst op tijd kan stoppen met groeien en bloeien.

Snoeien/delen

Zodra de bloemen van een lelie verwelkt zijn, knip je deze net onder het bloemhoofd af. Zo investeert de plant geen onnodige kracht in de zaadvorming, want het inzaaien van lelies is niet echt lonend - dit omdat de jonge plant minstens 3 jaar nodig heeft om voor de eerste keer te bloeien. In dit stadium, met alleen de steel en zonder zware bloemen, kan je leliebollen trouwens ook prima verplanten. Pas wanneer in de herfst ook de bladeren beginnen te verwelken, snijd je de stelen tot net boven de grond af.

Onze tip

Mocht je niet tot de gelukkigen behoren die een tuin bezitten, dan kan je lelies ook in een pot planten. Hierbij moet je letten op een goede drainage van de pot.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.