Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Courgette

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Laag

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders
Planthoogte:
50-60 cm
Bloemkleur:
goudgeel tot oranje, deels gestreept

Correct planten

Courgette planten

Standplaats

De courgette (Cucurbita pepo var. giromontiina, ook mergpompoen genoemd) behoort tot de familie der pompoenen en is afkomstig uit Zuid-Europa. Het is dan ook een warmteminnende groente, die de voorkeur geeft aan een zonnige en beschutte standplaats. De courgetteplant voelt zich het beste thuis in een losse en vooral voedingsrijke bodem, omdat het een sterk opnemende plant is. Bereid daarom het tuinbed zo goed mogelijk voor op het planten, bijvoorbeeld met hoorn- en beendermeel of tuincompost.

Teelt

Wanneer je begint met het zaaien van courgetteplanten, moet je er rekening mee houden dat deze eenjarige plant - net als alle andere zomerpompoenen - veel ruimte in beslag neemt als de courgettes rijp zijn. Het is dus beter om niet te veel planten dicht op elkaar te zaaien. Vanaf begin april kan je courgettes in een kas of op een zonnige vensterbank planten. Hiervoor doe je steeds 2 tot 3 zaden ongeveer 2,5 cm diep in de potgrond. Wanneer de plantjes beginnen te groeien, laat je in iedere pot alleen de sterkste plant achter.

Aanplanting

Na IJsheiligen (half mei), wanneer er geen vorst meer wordt verwacht, kan je de courgetteplantjes naar je moestuin verplanten. Het is essentieel om een voldoende grote plantafstand van ongeveer 80 tot 100 cm tussen de plantjes aan te houden. Als er niet genoeg ruimte in het bed is, kan je de courgetteplantjes ook gewoon in kuipen op je balkon of terras zetten. Plaats echter altijd twee exemplaren in de onmiddellijke nabijheid van elkaar, zodat ze elkaar kunnen bevruchten.

compo image
Quotemark

Bescherm je oogst

Aangezien ook slakken zich graag te goed doen aan courgette, moet je als voorzorgsmaatregel een slakkenbarrière plaatsen.

Rene Wadas, plantkundige

Correct verzorgen

Courgette verzorgen

Water geven

Omdat courgettes voor een groot deel uit water bestaan, kan uitdroging van de plant snel leiden tot misvormde vruchten en een bittere smaak. Zodra er courgettes worden gevormd, moet je 's morgens en 's avonds heel zorgvuldig water geven. Daarnaast moet je de grond regelmatig los maken, omdat op ondoorlatende grond de courgettes die dicht bij de grond groeien snel gaan rotten. Om dit te voorkomen, helpt het ook als je de grond onder de planten met stro of gedroogd gras bedekt.

Bemesting

Geen andere groenteplant uit haar dankbaarheid voor voldoende bemesting met zulke goed smakende vruchten als de courgetteplant. Ondersteun daarom deze sterk opnemende plant tijdens de groei van haar vruchten meermaals met een organische of minerale mest. Voor dit doel kan je het beste een natuurlijke meststof of een universele langzaam werkende meststof gebruiken, eventueel samen met schapenwol.

Oogst

Wanneer de courgettes 15 tot 20 cm groot zijn, moet je ze zo snel mogelijk oogsten. Je kan de courgettes gewoon van de plant draaien of snijden. Als je de courgettes verder laat rijpen dan deze grootte, verliezen ze steeds meer smaak. Wanneer je courgettes regelmatig en snel oogst, ontwikkelt de plant al snel nieuwe bloemen waaruit na enige tijd nieuwe vruchten ontstaan.

Onze tip

Een courgetteplant kan op nog een manier worden gebruikt in de keuken. De gele bloemen van de courgette zijn namelijk eetbaar. Je kan ze bijvoorbeeld vullen met Ricotta-kaas en Parmezaanse kaas en vervolgens frituren of bakken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :