Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image

Zelf kruiden kweken

Hoe een vensterbank een indoor-kruidentuin wordt

Natuurlijk smaken kruiden die in de zomer vers geplukt worden in de tuin of op het balkon het best. Om ook bij koudere temperaturen van zelf gekweekte kruiden te kunnen genieten, kan dit het ganse jaar door op de vensterbank gebeuren. COMPO heeft de belangrijkste stappen en tips samengevat.

compo image

1. Zorg voor een goede basis

Kruiden kunnen doorheen het jaar thuis worden gekweekt. Door de koelere temperaturen en kortere zonuren hebben hobbytuiniers in de winter wat meer geduld nodig omdat de planten dan trager groeien. Belangrijk is een lichtrijke plaats. Net daarom is de keukenvensterbank ideaal. Zo gaat het : vul een pot of schaal tot aan de rand met potgrond (specifiek om te zaaien of te stekken), verdeel deze gelijkmatig en druk lichtjes aan. Het voordeel van een aangepaste potgrond is dat deze iets minder voedingsstoffen bevat, aangezien vele jonge planten een grote hoeveelheid voedingsstoffen niet kunnen opnemen.

compo image

2. Kruiden zaaien

Verdeel de kruidenzaden over de potgrond met wat afstand ertussen, bedek met wat potgrond indien nodig (afhankelijk van de zadensoort) en druk lichtjes aan. Meer informatie is op de verpakking van de zaden terug te vinden. Om de optimale kiemomgeving te creëren moeten de zaden op een warme plek worden geplaatst (20-22°C) en worden afgedekt. Controleer om de 2 dagen of de potgrond nog voldoende vochtig is en bevochtig de bodem indien nodig.

compo image

3. Goed verzorgen

De zaailingen die na 1 tot 2 weken verschijnen, hebben veel licht nodig. Maar voorzichtig : fel zonlicht aan een zuidgeoriënteerd venster verdragen ze niet. Zodra het eerste paar blaadjes gevormd is, kan verpot worden. Omdat de jonge plantjes extreem gevoelig zijn, is voorzichtigheid geboden. Een dunne houten staaf kan helpen om de plantjes los te wrikken en van de zijkant uit de pot te halen. De plantjes hoeven nu ook niet meer afgedekt te worden. Houd de grond vochtig.

Opgelet

Sommige onkruiden zoals basilicum, tijm en oregano zijn lichtje kiemers en hoeven bij het zaaien niet bedekt te worden met potgrond!

compo image

Contact

Heeft u nog vragen?

Uw contactpersoon :

Kelly van Coppenolle
Trade Marketing Coördinator

+32 9 311 00 08
kelly.vancoppenolle@compo.be

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :