Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Onderneming
  3. Pers
  4. Persberichten
  5. Serre : geef planten een dak boven het hoofd

Hoe richt je een serre in?

Geef je planten een dak boven het hoofd

Een hogere opbrengst, minder slakken en andere schadelijke insecten en de ideale groeiomstandigheden voor je planten tijdens de winter. Ongeacht de reden waarom een tuinliefhebber kiest voor een serre, er zijn heel wat voordelen. In vijf tips heeft COMPO samengevat waarop je moet letten bij de planning, de aankoop en de inrichting van een serre.

compo image

Materiaal : glas, kunststof of folie?

Glazen serres hebben meestal een stevig frame en zijn zeer stabiel. Ze zien er ook het meest aantrekkelijk uit, maar kunnen ook gemakkelijk beschadigd worden. Serres met matte glazen zijn een aanrader : dit materiaal verspreidt het licht beter zodat er minder risico bestaat voor verbranding van de planten. Plastic serres zijn meestal gemaakt van acrylglas, dat veel beter bestand is tegen breuk en krassen. Ze zijn gemakkelijker te monteren en schoon te maken dan glazen serres. Tunnelserres zijn de goedkoopste en meest mobiele variant, maar bieden ook de minste bescherming tegen wind en kou. Hoewel het materiaal gemakkelijk schoon te maken is, wordt het ook snel poreus.

compo image

Een solide basis

Om ervoor te zorgen dat de serre bij elk weertype veilig staat, moet je deze op een fundering plaatsen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat er minder warmte aan de bodem wordt afgegeven. Bij kant-en-klare bouwkits wordt vaak een frame uit metaal of hout als basis meegeleverd. Afhankelijk van het gewicht en de grootte van de serre kan je een stabielere betonnen fundering nodig zijn, vb. een bodemplaat of een strookfundering. Om de serre tegen vorst te beschermen, werk je best met een fundering van 60 tot 80 cm diepte.

compo image

De grootte van de serre

Als je enkel wat groenten wenst te kweken, dan volstaat een serre van maximum 10 m². Veel enthousiastelingen hebben echter al snel de smaak van moestuinieren te pakken waardoor de serre bijna uit haar voegen barst. Daarom raden we je aan om voor de aankoop van je serre een plantplan op te maken : welke planten wil je telen? Wil je de serre ook in de winter gebruiken om je planten te laten overwinteren? Hou er rekening mee dat als de planten te dicht op elkaar staan, hun groei belemmerd wordt en dat dit kan leiden tot schimmelziekten of plagen. Voor de verzorging van je planten heb je ook bewegingsvrijheid nodig. Dan spreken we van een oppervlakte van minstens 12 m² en een hoogte van 2,5 meter.

compo image

De ideale standplaats voor een serre

 Kies daarom een zonnig en windvrij plekje uit om je serre te installeren. Vermijd hoge bomen, hagen of muren in de directe omgeving. Zij werpen schaduw op de serre en kunnen bij stormweer ook heel wat schade aanrichten. Ideaal is een oost-westelijke oriëntatie. Aanbouwserres zijn bij voorkeur zuidelijk georiënteerd.

Een groei-boost voor je groenten

Onderstaande producten zorgen voor een rijke oogst in de serre.

compo image

COMPO Potgrond Zaaien & Stekken

Deze kwaliteitspotgrond is geschikt om te zaaien, te stekken en te verspenen. Het product verzekert een snelle en gelijkmatige kieming en laat een snelle wortelspreiding toe. De fijne en luchtige structuur zorgt voor een goede wortelontwikkeling, een goede verankering en dus een goede start voor zaailingen.

Aanbevolen verkoopprijs zak 20 L : 6,05 €
Aanbevolen verkoopprijs 40 L : 9,55 €

compo image

COMPO Bio Potgrond Tomaten

Deze potgrond - uitsluitend samengesteld uit natuurlijke en puur organische grondstoffen - kan zowel in vollegrond als in serres worden toegepast. Jonge planten kunnen zelfs direct in de zak worden aangeplant. De potgrond zorgt voor een zichtbaar gezonde groei, een rijke vruchtvorming en een heerlijk aroma van tomaten en groenten.

Aanbevolen verkoopprijs zak 20 L : 5,85 €

compo image

COMPO Bio Universele Meststof

Deze 100% natuurlijke meststof met directe en langdurige werking bestaat uit 50% schapenwol. Deze stof is heel rijk aan voedingsstoffen en zorgt gedurende 5 maanden dat de planten voorzien zijn van alle belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling van de planten.

Aanbevolen verkoopprijs doos 3,5 kg : 12,70 €
Aanbevolen verkoopprijs zak 10 kg : 23,30 €

compo image

Contact

Heeft u nog vragen?

Uw contactpersoon :

Kelly van Coppenolle
Trade Marketing Coördinator

+32 9 311 00 08
kelly.vancoppenolle@compo.be

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst