Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Onderneming
  3. Pers
  4. Persberichten
  5. Regrow : geef groenteresten een nieuw leven

Hoe vermeend afval een nieuwe plant wordt

Regrow : geef groenteresten een nieuw leven

Bijna geen enkele groente ontsnapt aan deze trend : Regrow - in Nederlands hergroeien - is de meest duurzame vorm van groenteteelt en betekent het kweken van nieuwe planten uit groenteresten. Bij deze vorm van vegetatieve vermeerdering ontstaat uit de moederplant een nageslacht met exact dezelfde eigenschappen. Dit werkt echter alleen met variëteiten waarvan de plantenresten de complete genetische informatie bevatten zoals wortel- en bladdelen. Zo ontstaat uit een krop sla dankzij de Regrow-methode een nieuwe krop sla. Ook bij (zoete) aardappelen, lente-uitjes, prei, Chinese kool en stengels bleekselderij kan deze methode toegepast worden. Bij andere groentesoorten groeien uit het restafval geen nieuwe vruchten, maar zijn wel de bladeren heel goed bruikbaar (vb. wortels, rode biet, mierikswortel en uien). 

compo image


1. Benodigdheden

  • Een stengel van een zoete aardappel
  • Een kleine pot
  • Potgrond
  • Water
compo image


2. De pot vullen met potgrond en planten

Vul de pot met potgrond en druk lichtjes aan. De pot moet voorzien zijn van een drainagegat zodat overtollig water gemakkelijk kan afvloeien en er geen waterophopingen zijn. Plaats de stengel van de zoete aardappel in de potgrond en dek die met een dun laagje potgrond af. Vervolgens rijkelijk water geven en op een lichtrijke plaats stellen. De wortelgroei wordt versneld als de pot afgedekt wordt - toch moet er regelmatig zuurstof naar de plant komen.

compo image


3. Verpotten

Na enkele weken groeien de eerste bladeren. Naar gelang de grootte van de pot moet de plant worden verpot in een pot die 10 cm groter is. In het kader van recycling kunnen ook oude blikken of oude kookpotten worden gebruikt. Voorzie die dan vooraf zeker van gaten in de bodem zodat overtollig water kan wegvloeien!

compo image

4. Bemesten

Een organische vloeibare meststof voorziet de plant tijdens de groeifase van voldoende voedingsstoffen. Na de IJsheiligen in mei kan de aardappelplant ook buiten worden geplaatst of in de moestuin worden aangeplant.

compo image

5. Oogsten

Nu enkel nog geduld uitoefenen. Het minstens een compleet tuinseizoen tot de zoete aardappelen voldoende zijn gegroeid. Zodra de bladeren langzaam afsterven, zijn de aardappelen rijp. Dan kan geoogst worden en met de groenteresten kan een nieuwe Regrow-cyclus opgestart worden!

compo image

Contact

Heeft u nog vragen?

Uw contactpersoon :

Kelly van Coppenolle
Trade Marketing Coördinator

+32 9 311 00 08
kelly.vancoppenolle@compo.be

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst