1. COMPO
  2. Onderneming
  3. Pers
  4. Persberichten
  5. Pantone Classic Blue, de trendkleur 2020
compo image

PLANTEN IN CLASSIC BLUE

Hoe de Pantone-kleur 2020 haar weg vindt naar de tuin

Al meer dan 20 jaar kiest het Pantone Color Institute™ de kleur van het jaar. Het jaar 2020 staat compleet in het kleur van Classic Blue (PANTONE 19-4052 TCX). Deze donkerblauwe kleur bevordert volgens Pantone ontspanning en wekt tegelijkertijd hoop op. Binnenkort komen we deze trendkleur overal in de mode- en interieurwereld tegen. Maar ook in de tuin! Trendbewuste hobbytuiniers kunnen ook hun terras afstemmen op de kleur van 2020 met de juiste planten. COMPO stelt je hier een selectie van bloeiende planten en hun verzorging voor de creatie van een blauwe oase. En toegegeven : omdat de natuur doet wat ze wil, wordt het voor plantenliefhebbers een moeilijke opdracht om hun balkon of tuin precies in Classic Blue te ontwerpen. Daarom moeten deze suggesties met een knipoog worden overwogen.

compo image

Korenbloem

De korenbloem, die normaal gezien in open velden terug te vinden is, kan je tussen maart en juli direct in het bloembed zaaien en voelt zich heel goed op zonnige locaties. De robuuste wilde bloem is ook niet bijzonder kieskeurig wat bodem betreft. Na het zaaien moeten de zaden met een dun laagje potgrond worden bedekt. Wie af en toe een paar zaadjes in het bloembed strooit, kan de ganse zomer door genieten van een blauw bloementapijt. De bloemen hebben overigens niet bijzonder veel water nodig - niemand komt immers in de velden om de bloemen te begieten. Alleen in zeer lange periodes van droogte kan je de korenbloemen helpen door ze extra water te geven. Zo niet zullen de bloemen hun reserves opsparen en zullen ze minder bloemen produceren.

compo image

Hortensia

Deze klassieker mag natuurlijk in geen enkele blauwe tuin ontbreken. Als potplant of in een bloemperk : met haar reuzegrote bloembollen tovert de hortensia elk kaal hoekje om tot een echte bloemenzee. De bloem geeft de voorkeur aan een luchtige, half-schaduwrijke plaats en heeft veel water nodig. Om te vermijden dat de hortensia’s hun krachtige blauwe kleur behouden, hebben ze een zure bodem nodig met een pH-waarde tussen 3,5 en 4,5. In neutrale en kalkhoudende bodems zullen de bloemen paars kleuren – gebruik daarom zeker een aangepaste specifieke potgrond. Van maart tot september bemest je je hortensia’s best wekelijks.

compo image

Voorjaarsgentiaan

De voorjaarsgentiaan is een zeer kleine, maar des te meer glanzende tuinbewoner. De donkerblauwe, kelkvormige bloemen van de plant die slechts een paar centimeter boven de grond groeit, zorgen voor een streepje kleur op zonnige tot half-schaduwrijke plekjes. Omdat de voorjaarsgentiaan oorspronkelijk in alpiene gebieden voorkomt, gedijt ze optimaal in een voedingsarme en waterdoorlatende bodem – vermeng daarom een universele potgrond met zand (verhouding 1:1). Ook als je de planten wilt bemesten, gebruik je bij voorkeur een voedingsarme meststof. Trouwens : de bitterstoffen in de voorjaarsgentiaan dienen als natuurlijke bescherming en houden vretende insecten zoals slakken op afstand.

compo image

Parelkruid „Heavenly Blue“

Er is ook een blauwbloeiende vaste plant die vooral in verwilderde tuinen een kleurrijke toets geeft, namelijk het robuuste, sterk woekerende parelkruid „Heavenly Blue“. Deze plant verrukt tussen mei en juli het hart van elke tuinier met haar diepblauwe bloemen – zowel als bodembedekker als in potten. Als je de bloemen in groepjes van 3 of 5 planten aanplant, zal je na verloop van tijd een mooi kleurrijk kussen krijgen dat zelfs in droge periodes weinig extra water nodig heeft. Nog een voordeel : de plant met groenblijvende bladeren zorgt ook in de winter voor wat groen in de tuin.

Blauw, blauw, blauw zijn alle bloemen

Deze producten halen het beste uit je blauwe bloeiers :

compo image

Contact

Heeft u nog vragen?

Uw contactpersoon :

Kelly van Coppenolle
Trade Marketing Coördinator

+32 9 311 00 08
kelly.vancoppenolle@compo.be

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.