Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Meststoffen & plantenbescherming
  6. Onkruid de baas

Onkruiden in te tuin voorkomen en bestrijden

Onkruiden de baas

Onkruiden zijn een ware doorn in het oog : deze ongewenste planten verstoren niet alleen het esthetische aspect van je tuin, maar concurreren ook met sierplanten om licht, water, ruimte en voedingsstoffen die ze hard nodig hebben voor een optimale ontwikkeling. Daarnaast kunnen onkruiden ook ziekten en plagen overdragen. Maar hoe kan je voorkomen dat deze onkruiden zich in je tuin nestelen? En nog belangrijker : hoe kan je aanwezige onkruiden op een efficiënte manier verwijderen? Je ontdekt het hier!

1. Onkruiden voorkomen met bodembedekkers

In het begin van het tuinseizoen kijk je ongetwijfeld uit naar de bloemborder die zal beginnen bloeien en de tuin zal opfleuren met een brede waaier aan kleuren. Spijtig genoeg nestelen zich maar al te vaak onkruiden tussen de vaste planten, wat voor een minder esthetisch resultaat zorgt.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 2 types onkruiden : enerzijds zijn er de zaadonkruiden die komen overgewaaid of die door vogels worden meegenomen en die zich heel gemakkelijk en snel kunnen verspreiden (vb. melkdistel, vogelmuur, …). Anderzijds zijn er de wortelonkruiden met lange ondergrondse wortels (vb. brandnetel, akkerdistel, kweekgras, zevenblad, …).

Om te voorkomen dat je bloemborder ontsierd wordt door onkruiden, kan je een bodembedekker gebruiken bij de opkuis van je bloemborders begin maart. Bodembedekkers zorgen niet alleen voor een fris, aantrekkelijk, onderhouden uitzicht van bloemborders. Ze hebben talrijke andere voordelen :

  • Ze verhinderen de groei van onkruiden. Onkruidzaden hebben namelijk licht nodig om te kiemen.
  • Ze houden het water vast in de bodem waardoor minder vaak moet worden begoten en er minder problemen zijn in lange periodes van droogte.
  • Ze beschermen de plantenwortels tegen vorst en zorgen zo voor een goede start in het voorjaar.
  • Ze breken na verloop van tijd af, wat voor extra organisch materiaal in de bodem zorgt

Types bodembedekkers

Populair

Boomschors

In alle kleuren

Houtchips

Ideaal voor moestuin

Hennepstrooisel

Praktisch onverslijtbaar

Lavakorrels

Kalkrijk

Schelpen

Gebakken kleikorrels

Hydrokorrels

Hoe een bodembedekker toepassen?

  • Maak de bloemperken en borders onkruidvrij.
  • Bemest de planten met een voedingsrijke meststof.
  • Werk eventuele oneffenheden weg om een zo egaal mogelijk resultaat te bekomen.
  • Breng de bodembedekker aan. Volg hierbij de aanbevelingen op de verpakking. Er wordt voornamelijk een dikte van 7 tot 10 cm aangeraden om een beschermend en onkruidwerend effect te verkrijgen.

Opmerking

Bij aanleg van een bloemborder wordt vaak worteldoek geplaatst. Dit materiaal biedt stabiliteit en houdt onkruiden tegen. Het zal echter ook de groei van wortels van bodembedekkende planten tegenhouden die ondergrondse uitlopers vormen.

2. Onkruiden verwijderen en bestrijden

Eens er onkruiden verschijnen in je bloemperk of op je terras, wil je ze natuurlijk zo snel mogelijk weg. Maar hoe begin je eraan? Er zijn diverse mogelijkheden :

compo image

1. Schoffelen
Met behulp van een schoffel kan je de onkruiden loswerken enkele centimeters diep in de grond. Schoffelen is heel efficiënt om op heel korte termijn de onkruiden te verwijderen. Toch moet je opletten dat de wortels van je vaste planten niet worden beschadigd. Ook hier bestaat de kans dat er wortels in de grond achterblijven. Deze techniek is ideaal voor wortelonkruiden aangezien zij zich niet via zaad verspreiden en perfect afgesneden kunnen worden door te schoffelen.

2. Wieden
Je kan ze eenvoudigweg manueel verwijderen, maar dat is een heel tijdrovend werkje. Bovendien bestaat de kans dat wortels in de grond blijven zitten en dat de onkruiden binnen de kortste keren opnieuw verschijnen. Wied de onkruiden bij voorkeur bij droog weer, bij vochtig weer is het wat zwaarder. Om efficiënt te werken zal je de behandeling meerdere malen moeten uitvoeren (om de 3-4 weken), zeker bij oudere planten. 

3. Thermische middelen
Bij thermische bestrijding van onkruid worden de onkruiden bovengronds verhit met behulp van hete lucht, infrarode straling, stoom, heet water of een hete vlam. Daardoor wordt het weefsel gedood. Bij dergelijke apparaten is de warmte echter niet voldoende hoog om de onkruiden ook ondergronds te vernietigen. Hier wordt dus aangeraden om meerdere behandelingen uit te voeren. Het onkruid zal hierdoor heel uitgeput raken en de kans op herstel zal steeds kleiner worden. 

4. Branders
Onkruidbranders zijn een manier om snel onkruiden te bestrijden. Ze drogen de planten uit waardoor ze uiteindelijk afsterven. Deze techniek brengt echter heel wat verschroeiingsgevaar met zich mee, zeker voor omliggende beplantingen. De hoeveelheid brandstof die voor onkruidbranders nodig is, maakt deze techniek helemaal niet milieuvriendelijk. Doordat de onkruiden enkel bovengronds worden behandeld, zijn meerdere behandelingen nodig. Opgelet voor brandgevaar : gebruik geen branders in de buurt van tuinhuizen, houtconstructies en droge bladeren.

5. Borstels
Onkruidborstels vegen over de onkruiden waardoor de bovengrondse delen heel efficiënt worden verwijderd. Bij staalborstels bestaat de kans dat de stoeptegels of terrastegels wordt beschadigd. Ook de borstel zelf moet bij veelvuldig gebruik regelmatig vervangen worden. Bijkomend nadeel is dat je na de behandeling alle verwijderde onkruiden nog moet samen vegen

6. Onkruidbestrijders
Als al deze middelen niet helpen, kan je grijpen naar onkruidbestrijders. Op de markt zijn heel wat onkruidbestrijders op basis van pelargonzuur beschikbaar, zowel in geconcentreerde vorm (op te lossen in water - ideaal voor grote oppervlakken) als in gebruiksklare vorm (ideaal voor kleinere oppervlakken en pleksgewijze behandeling). Pelargonzuur is van nature aanwezig in planten zoals pelargonium. De stof werkt via contact. De actieve stof dringt in de waslaag van het behandelde blad en vernietigt het membraan. De plant zal uiteindelijk uitdrogen.

Opgelet

Gebruik je een totale onkruidbestrijder tussen je sierplanten? Monteer dan zeker een spuitkap op je spuittoestel. Zo ben je zeker dat je naburige planten, die je wenst te behouden, niet raakt.

3. Wat met huismiddeltjes?

Huismiddeltjes worden vaak als wondermiddelen beschouwd. Je vindt de producten thuis, je past ze toe en de onkruiden zijn zo goed als meteen dood. Maar besef heel goed dat middeltjes zoals azijn, zout en javel heel wat gevaren met zich meebrengen. We raden het gebruik van dergelijke middelen voor de bestrijding van onkruid dan ook ten stelligste af.

  • Azijn : is een stof die heel schadelijk is voor waterorganismen. Dit mag bijgevolg niet in de buurt van waterlopen, afvoerputjes of riolen worden toegepast. Maar dat is nog niet alles : azijn is heel schadelijk voor bijen, dus opgelet voor planten in bloei. Goed ontwikkelde eenjarige en meerjarige planten overleven vlotjes een behandeling met azijn.
  • Zout : als je zout regelmatig toepast, wordt verzilting van de bodem veroorzaakt. Dit zorgt voor een fysiologisch droog milieu. Zout stapelt zich ook gemakkelijk op in de bodem en brengt zo bodemvervuiling met zich mee.
  • Javel : deze stof is bijzonder giftig voor het leven in water en in de bodem, maar is ook voor de mens gevaarlijk (bij inademing en bij aanraking met de huid).

Kortom : wees verstandig en houd deze producten ver uit de buurt van je tuin!

 

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :