Barrière Radikal
Knaagdieren zijn een van de meest voorkomende groepen zoogdieren ter wereld. Onder de verschillende soorten zijn er wilde dieren die veel materiële schade kunnen aanrichten maar ook een impact kunnen hebben op onze gezondheid aangezien ze vectoren zijn van gevaarlijke ziekten voor de mens. Het is heel belangrijk om niet alleen de knaagdieren zelf maar ook hun aanwezigheid te identificeren (sporen, schade, geuren en geluiden is heel belangrijk). Enkel zo kan je de juiste producten kiezen.
Soorten knaagdieren
Rattus norvegicus
Uiterlijk :
De bruine rat is gemiddeld 35 cm groot en weegt 250 tot 500 g. Zijn vacht heeft een grijsbruine of bruine kleur en is iets lichter dan de zwarte rat.
Leefwijze :
De bruine rat leeft vooral op vochtige en donkere plaatsen zoals kelders, riolen en parken. Hij graaft holen in de grond. Daarnaast is het een nachtdier dat steeds op de vlucht is en dat bij gebrek aan voedsel heel agressief kan zijn. De bruine rat voedt zich met alles wat hij op zijn weg tegenkomt, ook al is het zaad- of vleesetend.
Hoe identificeren?
De bruine rat laat bruine uitwerpselen achter die qua grootte en vorm vergelijkbaar zijn met een olijfpit. Je zal ook clusters van zaden en holen van ongeveer 2 cm opmerken. Metalen, hout en elektrische kabels kunnen aangevreten zijn.
Mus musculus
Uiterlijk :
De muis kan heel gemakkelijk worden verward met andere knaagdieren. Toch zijn er enkele kenmerken die je kunnen helpen bij de identificatie. De muis heeft een lichtbruine of grijze vacht met grote oren. Ze meet 6 tot 11 cm en weegt tussen de 15 en 30 g.
Leefwijze :
De muis is een heel nieuwsgierig en nietsvermoedend dier, dat overal kan rondsluipen. Ze heeft bovendien het gezelschap van haar soortgenoten nodig, dus de kans op een snelle invasie is heel groot. Wat haar dieet betreft, past de muis zich volledig aan aan het voedsel dan in de omgeving te vinden is.
Hoe identificeren?
De aanwezigheid van muizen wordt verraden door kleine, bruine, rijstkorrelvormige uitwerpselen van 3 tot 6 mm groot en hun heel sterk geurende urine.
Microtus arvalis
Uiterlijk :
Ondanks de heel sterke gelijkenis met muizen, is het mogelijk om veldmuizen te herkennen. Veldmuizen hebben namelijk een heel slank, langwerpig lichaam met grijsbruine of donkerbruine kleur, een witte buik en een lange, haarloze staart. Ze heeft grote oren, grote ronde ogen, een spitse neus en is 8 tot 10 cm groot.
Leefwijze :
De veldmuis klimt in bomen en springt heel snel dankzij haar langere achterpoten. Vandaar ook haar bijnaam "springende muis". Ze leeft 's nachts in bossen, velden, tuinen of huizen en voedt zich met zaden, grassen, vruchten, insecten en schimmels.
Hoe identificeren?
De veldmuis beschadigt vooral zaailingen, fruit en groenten. Ze laat hopen zaden en tandafdrukken op de hazelnoten achter. Je kan ook de min of meer diepe galerijen terugvinden die ze graaft.
Arvicola amphibius
Uiterlijk :
De woelrat (ook wel waterrat) genoemd kan je herkennen aan de bruine vacht. de buik is iets lichter gekleurd. Typerend voor de woelrat zijn de kleine, ronde oren en de vrij korte staart. Hij meet tussen de 12 en 20 cm zonder staart. Bovendien heeft het knaagdier geen nek en is zijn snuit rond. Met zijn poten met sterke klauwen kan hij gemakkelijk gangen graven.
Leefwijze :
De woelrat leeft ondergronds en is vooral in weilanden, boomgaarden, tuinen en moestuinen terug te vinden. Hij voedt zich uitsluitend met bollen, knollen en wortels.
Hoe identificeren?
Wanneer de woelrat graaft, creëert hij tumuli (hopen aarde) heel dicht bij elkaar op het oppervlak van de grond. Daarnaast kan je schade opmerken in velden, weiden en boomgaarden. Er kunnen eveneens tandafdrukken zichtbaar zijn op de wortels van jonge fruitbomen en op knolgewassen. Tot slot laat de woelrat zwarte of groenachtige cilindrische uitwerpselen achter van 3 tot 4 mm groot.
Rattus rattus
Uiterlijk :
De zwarte rat heeft een zwarte vacht met lichtere onderkant en afgeronde oren. Hij meet gemiddeld 20 centimeter en heeft een staart die langer is dan zijn lichaam. Hierdoor is hij gemakkelijk te herkennen.
Leefwijze :
De zwarte rat (zolderrat, scheepsrat, huisrat, dakrat, pestrat) leeft op droge en hooggelegen plaatsen. Omdat de rat een uitstekende klimmer is, kan hij in bomen, klimstruiken, zolders en vloeren van gebouwen leven.
Hoe identificeren?
De zwarte rat laat cilindrische, droge, zwarte uitwerpselen achter. Daarnaast beschadigt hij elektrische kabels, knaagt hij aan hout en bouwt hij nesten. Krakende geluiden kunnen hun aanwezigheid eveneens verraden.
Praktische tips
BINNENHUIS
BUITENSHUIS
Verschillende oplossingen
Last van ratten en muizen in en rond je woning? Dan kan je verschillende producten toepassen.
1. MECHANISCH
Enerzijds zijn er mechanische oplossingen (vallen). Met behulp van een aantrekkelijk lokaas worden de knaagdieren in de val gelokt. Een stevig veermechanisme zal ervoor zorgen dat ze gevangen en gedood worden.
2. CHEMISCH
Anderzijds kan je chemische producten gebruiken. Er zijn verschillende actieve stoffen beschikbaar. Enerzijds heb je anticoagulantia. Dit zijn stoffen die de stolling van het bloed voorkomen door het bloed extra te verdunnen. Hierdoor drogen de knaagdieren uit en zal je dus ook geen last hebben van een rottende geur. Daarnaast zijn er actieve stoffen die inwerken op het centrale zenuwstelsel. Hierdoor verliest het knaagdier het bewustzijn en raakt het verlamd. Uiteindelijk zal het knaagdier onderkoeld raken en sterven.
De chemische producten zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, elk met hun eigen eigenschappen. Elk type lokaas moet in een afgesloten voederdoos worden geplaatst.
Graantjes | Blokjes | Pasta |
Vaakst verkochte product ter bestrijding van muizen | Samengeperst voor een gelijke verdeling van de actieve stof over het gehele blok | Zeer aantrekkelijk lokaas |
Plaatsing : zolder, garage, dak, tussen plafonds | Plaatsing : vochtige plaatsen zoals kelder, tuinhuis, garage, langs vijvers | Plaatsing : woonkamer, keuken, kelder, slaapkamer |
Vooral te gebruiken in omgevingen waar reeds andere dieren aanwezig zijn (katten, honden, kippen, etc.) | Knaagdieren krijgen steeds een gelijke dosis binnen | Kan ook op vochtige plaatsen (minder bestand dan blocs) |
Vochtbestendig | Bij moeilijk te bestrijden ongedierte of grote populaties |
3. ULTRASOON
Dergelijke apparaten maken gebruik van ultrasone golven die de knaagdieren als onaangenaam ervaren. Daarom zullen ze de omgeving ook verlaten.
Ontdek ons assortiment
Producten tegen ratten en muizen