Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Rozen
  6. Rozentypes: waarom niet iedere roos dezelfde is

Rozentypes: waarom niet iedere roos dezelfde is

Bijna geen bloem kent zoveel soorten als de roos. Deze verschillen van elkaar in grootte, groeiwijze, kleur, bloemvorm en geur. Geen wonder dat veel hobbytuiniers zich overweldigd voelen door die enorme diversiteit. Daarom kan het helpen eerst meer te weten te komen over de verschillende typen rozen die er zijn. Pas als je een besluit over het type roos hebt genomen, kan je bepalen welke soort je kiest. Men onderscheidt de volgende groepen:

compo image

De verschillende typen rozen

Rozen voor bed of border: rozen voor bed of border, ook perkrozen genoemd, zijn zeer geschikt voor het beplanten van grotere oppervlakten en worden meestal in groepen geplant. De meeste soorten van dit type groeien compact, worden niet groter dan 60 cm en bloeien meerdere malen per jaar. De bekendste soorten zijn de roze en breed-struikachtige Bonica, de roomwitte Edelweiss-roos en de felgele Goldmarie. 

Grootbloemige rozen: door hun rechtopstaande groei worden grootbloemige rozen, ook veredelde rozen genoemd, tussen de 80 en 100 cm hoog. Ze komen vooral goed tot hun recht in kleinere groepen of individueel in bed of border. Hun naam hebben deze elegante planten te danken aan de grote, volle bloemen, die in juni en september/oktober bloeien. Populaire soorten zijn Aachener Dom (zalmroze), Burgund 81 (donkerrood) en Gloria Dei (geel met koperrode rand). 

Struikrozen: struikrozen zijn een waar bloeiwonder. Het voordeel van struikrozen is dat ze zowel in de hoogte als in de breedte groeien en bijzonder sterke takken hebben. Struikrozen bloeien gewoonlijk meerdere keren per jaar en bereiken de indrukwekkende hoogte van 1,2 tot 2,0 m. Ze kunnen bijna elke kleur en grootte hebben en kunnen op vele manieren worden geplant - individueel, in groepen of als haag. Bijzonder mooie soorten zijn de volle, roze Elmshorn en het eenmalig bloeiende Sneeuwwitje. 

Miniatuurrozen: miniatuurrozen zijn in feite kleine, sterke struikrozen. Door hun robuustheid en het struikachtige maar compacte formaat zijn miniatuurrozen ideaal voor de beplanting van grote oppervlakken. Ze worden daarom ook wel bodembedekkende rozen genoemd. Kenmerkend zijn de overvloedige bloei en de sterke, veerkrachtige bladeren. Vooral de soort Romantic Roadrunner met haar dieproze en romantische bloemvorm doet de harten van veel rozenliefhebbers sneller kloppen. 

Klim- en rambler-rozen: de robuuste klimrozen groeien op huismuren, poorten, pergola's en zelfs carports. Ze lijken op struikrozen, maar hebben aanzienlijk langere takken, die zelfs tot 5 m lang kunnen worden. Ze hebben daarom ter ondersteuning van hun groei plantenstokken nodig. In veel tuinen is de soort Santana te vinden die met haar prachtige, dieprode bloemen de aandacht trekt. Rambler-rozen zijn een nieuwe, flexibelere variant van klimrozen, maar met kleinere bloemen. Ze groeien snel en zijn geschikt als begroeiing van bijvoorbeeld bomen of hekwerken. 

Dwergrozen: de lage en tamelijk struikachtig groeiende dwergrozen behoren tot de rozensoorten die het veelzijdigst inzetbaar zijn. Ze zijn meestal niet meer dan 30 tot 40 cm hoog. Door dat kleine formaat zijn ze ideaal voor kuipen, bakken en borders. Hun navenant kleine bloemen bloeien in de zomermaanden zeer overvloedig. Dwergrozen hebben meestal bijna geen doornen en zijn bestand tegen de meest voorkomende rozenziekten. Populaire soorten zijn Guletta, met fel citroengele bloemen, en Roze Symfonie, een breed-struikachtige dwergroos met dichte vertakkingen en zachtroze bloemen, die bijzonder resistent is tegen ziekten. 

Wilde rozen: de gemakkelijk te verzorgen wilde rozen, ook botanische rozen genoemd, groeien meestal losjes en in struikvorm en zijn daarom perfect voor beplanting in groepen of als haag. Ze bloeien eenmaal per jaar zeer weelderig. In de herfst zorgen hun rozenbottels voor prachtige kleuraccenten in de tuin en vormen tevens een waardevolle voedselbron voor een verscheidenheid aan insecten en vogels. Een bekende soort is Rosa pimpinellifolia, met witte tot lichtgele bloemen en zwarte rozenbottels.

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

De beste tips voor de verzorging van rozen

Rozen verfraaien iedere tuin, maar hebben ook veel verzorging nodig.! Hier vind je alle tips en handigheidjes voor de verzorging van je rozen.

Meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :