Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Je gazon verticuteren: zo geef je het gras weer lucht

Je gazon verticuteren - zo geef je het gras weer lucht

Om ervoor te zorgen dat je groene tapijt lange tijd mooi blijft, moet je minstens eenmaal per jaar iets goed voor je gazon doen door het te verticuteren en zo gazonvilt, mos en maaisel te verwijderen. Het zogeheten verticuteren, ook ontvilten genoemd, is een intensieve kuur voor een gazon en is een van de belangrijkste verzorgingsmaatregelen. Het geeft de graswortels weer voldoende lucht en er kan weer ongehinderd water naar de wortels stromen.

compo image

Het beste moment om te verticuteren

In principe kan je je gazon van april tot eind oktober verticuteren. De beste periode om te verticuteren is van half april tot half mei, omdat het gazon dan tot in de zomermaanden voldoende tijd heeft om te regenereren. Belangrijk is dat de grond niet te vochtig is, maar ook niet heel droog is, want alleen op die manier kan het grasvilt loskomen van het gras. In maart, vlak na de winter, is een gazon door regen en sneeuw vaak heel vochtig. Daarom moet je gazon eerst door zon en wind opdrogen. Voor een snelle gazonregeneratie en herstel van kale plekken kan je na het verticuteren een speciale verticuteermix om mee na te zaaien gebruiken. Om deze zaden veilig te laten ontkiemen, moet de bodemtemperatuur continu boven de 10 °C liggen. 

Stap voor stap

Op de juiste manier verticuteren - zo doe je het

compo image

1

Maai het gazon

Maai eerst het gras zo kort mogelijk. Gebruik daarvoor een grasmaaier met een opvangbak waarin al het gemaaide gras wordt opgevangen.

compo image

2

Verticuteer het gazon

Gebruik nu de verticuteermachine. Verticuteermachines zijn verkrijgbaar met mechanische of elektrische aandrijving, maar de werking is hetzelfde. De verticaal snijdende messen verdunnen het gazonvilt, verwijderen mos en schrapen over de bodem.

compo image

3

Stel de verticuteermachine goed in

Let er bij het afstellen van de messen op dat deze niet dieper dan 3 mm in de grond snijden. Je kan nu aan de slag. Duw de verticuteermachine in snel tempo over het hele gazon en blijf niet te lang op één plek staan. Leid het apparaat eerst in de lengte en vervolgens in de breedte over het gazon.

compo image

4

Hark het gras aan

Gebruik tot slot een hark met dicht op elkaar staande tanden, zodat er niets blijft liggen. Vaak is er veel mos en gazonvilt dat loskomt en dat je moet weggooien.

Snelle regeneratie van het gazon na het verticuteren

Hoe belangrijk verticuteren ook is voor een gezond gazon, helaas blijven er na het ontvilten vaak onaantrekkelijke kale plekken en enigszins beschadigde gazonwortels achter. Voor een snelle regeneratie van het gras en reparatie van kale plekken in het gazon adviseren wij een speciaal nazaaimengsel. Specifiek voor dit doel hebben wij COMPO Verticuteermix 3 in 1, een combinatieproduct van graszaad plus een hoogwaardige, langzaam werkende meststof en een natuurlijke bodemactivator, in ons assortiment. Met deze mix wordt het vochtgehalte gereguleerd en de bodem nieuw leven ingeblazen. Zo kan je in één behandeling zaaien, bemesten en de bodem verbeteren. 
Verwijder al het gemaaide gras en stenen van het gazon en egaliseer eventuele niveauverschillen. Breng het product gelijkmatig met de hand aan, hark het in en druk het lichtjes aan. Voor een naadloze overgang naar het bestaande gazon, zaai  je iets over de rand van het stuk gazon dat je probeert te repareren heen. Geef tot slot de nieuwe gazoninzaai regelmatig en intensief water. Je moet de nog jonge zaailingen voortdurend vochtig houden.

compo image
Gazonverzorging

COMPO Verticuteermix

COMPO Verticuteermix 3 in 1 bestaat uit een mengsel van graszaadvariëteiten, gazonmest en een bodemactivator, zodat je gazon zich na het verticuteren snel herstelt en lang de stevigheid behoudt.

Naar het product

Het juiste moment om het gras te maaien

Een vers nagezaaid gazon moet je vanaf een halmlengte van minstens 8 cm maaien. Maai het gras echter niet te kort. Hoe vaker je de grasmaaier gebruikt, hoe dichter en gelijkmatiger groen je gazon wordt.

meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst