Zo maak je je gazon klaar voor hittegolven
Koele, vochtige grastapijten: met name in hete zomers zijn ze een ware zegen voor het klimaat in de tuin, want ze zorgen voor een daling van de temperatuur en een aangename luchtvochtigheid. Maar juist bij temperaturen boven de 25 °C wordt het in stand houden van een intact gazonoppervlak een uitdaging. Hoe je gazon zomerse hittegolven goed doorstaat, hebben wij daarom in dit artikel voor je samengevat.
De essentiële factoren
Strategie
Je weet het waarschijnlijk al : bij hitte niet te kort maaien. Maar een goed begin is het halve werk! Al in het voorjaar kan je beginnen met het voorbereiden van je gazon op de stress van een hete zomer, namelijk door op de juiste wijze te maaien. In het milde voorjaar, wanneer het nog voldoende regent, heeft je gazon de meeste kracht voor een weelderige groei. Daar kan je handig gebruik van maken door regelmatig te maaien, het liefst alle 4 tot 7 dagen. Hierdoor wordt de vorming van zijscheuten aan de grashalmen gestimuleerd, wordt het grastapijt iedere week dichter en verdampt er minder water.
Wanneer de temperatuur begint te stijgen, raden we je aan minder te maaien of daar helemaal mee te stoppen. Want je zal het zien: bij temperaturen boven de 25°C vertraagt de snelheid waarmee je gazon groeit aanzienlijk en boven de 30°C groeit het helemaal niet meer. Dat komt doordat het bezig is het hoofd te bieden aan de hittestress en geen kracht meer over heeft om te groeien. Daarom moet je er absoluut voor zorgen dat je gazon voldoende in staat zal zijn zichzelf te beschermen. Hiervoor stel je, zodra de temperaturen beginnen te stijgen, je grasmaaier in op een maaihoogte van 5 - 7 cm.
Heeft je grasmaaier een mulch-functie? Des te beter! Het fijn gehakselde gemaaide gras beschermt het grondoppervlak aanvullend tegen verdamping en geeft de voedingsstoffen die uit de grond komen weer terug aan het gazon.
Timing
Gras is robuust en kan tegen heel veel, maar het mag toch duidelijk zijn dat zo'n klein plantje geen meterslange wortels kan vormen. Je gazon heeft daarom in de warme zomermaanden extra hulp nodig. Wanneer het wekenlang niet regent, is aanvullend besproeien nodig, het liefst regelmatig en langdurig. Door de manier waarop je dat doet, laat je namelijk in zekere zin aan de graswortels zien waar het water te vinden is: als je je gazon 1 tot 2 keer per week gedurende meerdere uren besproeit, kan het water diep in de grond dringen. Om dat diepe water te bereiken, zal het gras lange wortels vormen, waarmee het zichzelf in droge perioden beter van water kan voorzien. 15 - 20 liter per besproeiing is ideaal. Met een gewone regenmeter kan je zien wanneer deze hoeveelheid is bereikt. Om geen water te verspillen, besproei je alleen in de vroege ochtend- of late avonduren, omdat er dan het minste verdampt en het water de wortels kan bereiken.
Voorkomen
Ook bij bemesten geldt: voor een mooi gazon is een goed begin het halve werk. Wanneer grashalmen door de hittestress gestopt zijn met groeien, nemen ze ook geen meststoffen meer op. De goed bedoelde portie meststof midden in de zomer is voor het gras vaak niet opneembaar en de voedingszouten veroorzaken bovendien snel brandplekken op gazons die weinig worden besproeid. We raden je daarom aan je gazon al in het voorjaar een langzaam werkende meststof te geven. Door de milde temperaturen groeit het gras er dan lustig op los en kan dankzij het ruime wateraanbod de voedingsstoffen uit de meststof goed opnemen. Je gazon is nu sterker geworden en kan straks de hete zomermaanden veel beter doorstaan.
Waarom een langzaam werkende meststof? Een hoogwaardige langzaam werkende meststof geeft de voedingszouten alleen aan de grond af wanneer daar behoefte aan is, d.w.z. wanneer temperatuur en wateraanbod zodanig zijn dat het gras groeit. Voor brandplekken door bijvoorbeeld een te hoog zoutgehalte in de bodem hoef je bij een hoogwaardige langzaam werkende meststof niet bang te zijn, en ook wordt geen onnodig afgegeven nitraat in het grondwater uitgespoeld. Je doet daarmee dus ook iets goeds voor het milieu.
Een gezond gazon ziet er niet alleen goed uit, maar heeft ook een ecologische functie. Een intact gazonoppervlak van 250 m² voorziet tijdens het groeiseizoen bijvoorbeeld in de dagelijkse zuurstofbehoefte van een gezin van vier personen!