Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Gazon
 5. Aanleggen & verzorgen
 6. Een gazon nieuw aanleggen - zo werkt het

Een nieuw gazon aanleggen - zo werkt het

Een gezond, dichtbegroeid gazon is de basis voor een mooie tuin. In de loop van het jaar heeft het gras echter veel te verduren wanneer spelende kinderen, ravottende honden, gezellige tuinfeestjes en natuurlijk het weer hun invloed uitoefenen op het groene tapijt. Om het gras bestand te maken tegen al die belastingen, zijn bij het aanleggen van een nieuw gazon een goede voorbereiding van de bodem en de keuze van het juiste gazonzaad van essentieel belang. Hier lees je waarop je moet letten en hoe je te werk moet gaan.

compo image

Het juiste moment om je gazon in te zaaien

Een nieuw gazon kan je in principe vanaf het voorjaar tot de herfst aanleggen. Als je besluit in het late voorjaar of in de zomer in te zaaien, zal je aanzienlijk meer tijd aan de verzorging moeten besteden. Bij te vroeg inzaaien bestaat echter de kans dat de bodemtemperatuur onder de 10 °C daalt en het graszaad niet ontkiemt. Enkele van onze gazonzaadproducten zijn dankzij bijzonder hoogwaardige mengsels al vanaf een constante bodemtemperatuur van 5 °C geschikt voor vroege inzaai. Maar de basisregel is dat hoe warmer de grond is, hoe beter. Houd er rekening mee dat er een verschil is tussen de bodemtemperatuur en de luchttemperatuur - de bodem is kouder dan de lucht. De beste start geef je je nieuwe gazon door te zaaien van april tot eind mei, of in september. In het najaar zijn de temperaturen nog mild. De bodem is nog warm van de zomer en blijft door het herfstweer mooi vochtig.

klik hier voor onze gazonzaden

De bodem is bepalend

Natuurlijk heeft ook de kwaliteit van de bodem grote invloed op het succes van een gazonaanleg. De vruchtbare bodemlaag, de bovenlaag, moet minstens 15 tot 20 cm dik zijn voor de inzaai. Zware bodems bevatten bijzonder veel klei en slaan veel water op. Om te voorkomen dat het gras teveel water krijgt, moet je dit type grond losser maken met ongeveer 2 tot 3 m² kwartszand per 100 m². Tot de snel uitdrogende bodems behoren vooral zandgronden. Deze kan je verbeteren met humus of met een bodemverbeteraar voor gazon.

De keuze van het juiste gazonzaad

Voordat je begint met zaaien, moet je jezelf de volgende vragen stellen om het juiste zaad te kunnen kiezen:

 • Ligt je gazon in de zon of in de schaduw?
 • Moet het gazon je ravottende kinderen en de gasten van je tuinfeest kunnen weerstaan?
 • Of wil je alleen wat kale plekken bijwerken?

De antwoorden op deze vragen helpen je het graszaad te kiezen dat perfect is afgestemd op jouw behoeften. Onze graszaadproducten bevatten hoogwaardige grassoortenmengsels die samengesteld zijn Engels raaigras, veldbeemdgras en roodzwenkgras en steeds afgestemd zijn op de specifieke eisen die aan het gazon worden gesteld, afhankelijk van de situatie, bijvoorbeeld intensief gebruik, beschaduwd of kale plekken.

De specifieke eigenschappen van de zaadmengsels

SoortEigenschap

Engels raaigras

 • grote duurzaamheid
 • bestand tegen droogte dankzij goede doorworteling
 • zeer concurrerend in vergelijking met andere rassen
 • vermogen tot snelle regeneratie
 • snelle ontkieming (7 tot 15 dagen) en groei
Veldbeemdgras
 • dichte, belastbare grasnerven
 • bedekt kale plekken door uitlopers
 • goed bestand tegen droogte

Roodzwenkgras

 • bestand tegen kort maaien
 • dichte, fijn grasnerven
 • aanpassingsvermogen, bestand tegen zouten en droogte

Stap voor stap

Een nieuw gazon aanleggen

 1. compo image

  1

  Bereid de bodem voor

  Spit de grond ca. 20 tot 30 cm goed om en verwijder alle onkruid, stenen, wortels en oneffenheden. Als er veel onkruid op het veld groeit, kan je een onkruidverdelger gebruiken, bijvoorbeeld COMPO Anti-Onkruid & Anti-Mos. Hark vervolgens glad en geef na deze voorbereiding de bodem minstens 1 week de tijd om zich te zetten. Gebruik vervolgens speciale substraten voor de reparatie en ter voorbereiding van het gazon.

 2. compo image

  2

  Bemest het veld

  Bemest vlak voor het zaaien voor de eerste keer met een speciale startmeststof. Werk de meststof 2 tot 3 cm diep de grond in, om te waarborgen dat de zaailingen vanaf het begin goed van voedingsstoffen worden voorzien. Je kan ook in één keer een kant-en-klaar mengsel van gazonzaad en gazonmeststoffen aanbrengen, bijvoorbeeld COMPO Easy Mix 2 in 1.

 3. compo image

  3

  Zaai het graszaad in

  Het beste is om het zaad bij rustig weer gelijkmatig met de hand of met behulp van een handstrooier of strooiwagen in te zaaien. Vervolgens werk je het zaad met een hark maximaal 1 cm diep de bovenste bodemlaag in, om te voorkomen dat het zaad wegwaait of uitdroogt. Door een tuinwals of plank te gebruiken om de bodem licht aan te drukken, bevorder je het bodemcontact en daarmee de ontkieming.

 4. compo image

  4

  Geef het ingezaaide gazon water

  Om de zaailingen goed te laten groeien, moet je de grond constant vochtig houden, vooral tijdens de eerste 3 tot 4 weken. Als graszaad eenmaal is uitgedroogd, verliest het onmiddellijk al zijn kiemkracht. Dat wil zeggen, ook als het één keer bevochtigd is en vervolgens uitdroogt, kan het daarna niet meer ontkiemen. Besproei daarom je pas ingezaaide gazon regelmatig met zo fijn mogelijke druppels.

 5. compo image

  5

  Maai het gras voorzichtig

  Wanneer het gazon een hoogte van 8 tot 10 cm heeft bereikt, moet je het voor de eerste keer maaien, tot op een hoogte van ongeveer 6 cm. De keren daarna maai je het gazon stapje voor stapje tot een hoogte van 4,5 cm. Wij raden je aan liever vaker en minder diep te maaien, waarbij je niet meer dan 1/3 van de lengte van de grashalm afmaait.

 6. compo image

  6

  Zorg voor voedingsstoffen op lange termijn

  Net als alle planten onttrekt ook gras de voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei aan de bodem. Afgestorven gras verandert in humus, die de voedingsstoffen weer teruggeeft aan de bodem. Door regelmatig te maaien en het gemaaide gras te verwijderen, onderbreek je deze natuurlijke kringloop van voedingsstoffen. Zonder compenserende bemesting raakt de bodem dan na verloop van tijd uitgeput. Na 10 tot 12 weken moet je je gazon verwennen met een speciale meststof die het groene tapijt van voldoende voedingsstoffen voorziet.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst