Kenmerken
Behoeften
Oogstperiode
Eigenschappen
Correct planten
ZOETE AARDAPPEL PLANTEN
De laatste jaren is de zoete aardappel (Ipomoea batatas), die afkomstig is uit de tropische zones van Midden-Amerika, in toenemende mate populair geworden in Nederland. Hoewel de zoete aardappel, die ook bataat of zoete bataat wordt genoemd, niet verwant is aan onze eigen aardappel, kan je deze voedingsrijke knol op precies dezelfde wijze verwerken en zo meer variatie in de smaak en kleur van je gerechten brengen. Door haar herkomst verdraagt deze klimplant echter geen bodemtemperaturen onder de 10 °C. We raden je daarom aan om je zoete aardappel in een kas of kuip te telen. Als je geen kas hebt, moet je deze gevoelige knollen pas na IJsheiligen (half mei) in de vollegrond planten.
Wanneer je geen kant-en-klare zoete-aardappelplant in het tuincentrum wilt kopen, kan je ook zelf knollen laten ontkiemen. Daarvoor zijn er twee methoden. De eerste methode lijkt op het laten kiemen van een avocadopit op een lichte vensterbank. Plaats een zoete aardappel met de kiemzijde naar beneden, met drie tandenstokers erin geprikt, op de rand een glazen pot die is gevuld met water. Wanneer de scheuten die uit de knol lopen ca. 20 cm lang zijn, kan je de knol tot de helft in de aarde steken. De twee manier is om de knollen in een lichte ruimte in een kist met teelaarde te laten ontkiemen.
Bij het planten van zoete aardappelen in een tuinbed moet je een rijafstand van 50 tot 60 cm en een plantafstand van 30 tot 40 cm aanhouden. Voor een goede oogst in een kuip is een inhoud van minimaal 30 liter nodig.
Correct verzorgen
ZOETE AARDAPPEL VERZORGEN
Tijdens de groeifase heeft de zoete aardappel door de grote, zachte bladeren veel behoefte aan water. Je moet daarom bij lang aanhoudende perioden van droogte voldoende water geven. Waterverzadiging moet je daarentegen onder alle omstandigheden vermijden. Net als bij gewone aardappelen kan het telen op ruggen van voordeel zijn.
Van maart tot eind september is het aan te bevelen iedere 3 weken te bemesten met een universele, langzaamwerkende meststof. Met name bij de teelt in kuipen is een eenmalige bemesting niet voldoende. Daarom raden we je aan bij kuipen regelmatig onze meststof voor groenten en fruit te gebruiken, om gezonde en aromatische zoete aardappelen te kunnen oogsten.
Afhankelijk van het weer kan je de vruchten van je werk in september of oktober oogsten. Zodra de bladeren van de ranken geel zijn, kan je voorzichtig naar de spade grijpen. Bij voortijdig invallende koude moet je de planten beschermen met een dikke laag mulch of stro. Na het oogsten moet je de knollen ongeveer 2 dagen aan de lucht laten drogen. De bladeren van deze allrounder zijn eveneens eetbaar en kan je verwerken tot spinazieachtige gerechten.
Zoete aardappelen kunnen slechts in beperkte worden bewaard en moet je daarom vrij snel opeten, omdat het risico op verrotting groot is.
De zoete aardappel is niet alleen een heel gezonde groente, het is ook een visuele verrijking voor je moestuin door de verschillend gekleurde bladeren, afhankelijk van de soort. Enkele siersoorten bloeien ook.
Zin om groenten te verbouwen? Lees er meer over
Ben je geïnteresseerd in meer?