Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Blauwe bes

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
Bloemperken, potten
Planthoogte:
30 cm tot 4 m
Bloemkleur:
wit

Correct planten

Blauwe bes planten

Standplaats

Een zonrijke standplaats met bosbodem : dat beschrijft het beste de eisen van de blauwe bes. Je denkt waarschijnlijk : ze krijgt in het bos toch amper zonlicht?  In feite is de gecultiveerde blauwe bes voor de tuin niet afkomstig van de inheemse blauwe bes die je ongetwijfeld al in het bos hebt geplukt. Het gaat eerder om kruisingen van de Amerikaanse blauwe bes die aanzienlijk grotere vruchten en een hogere opbrengst opleveren. Om veel vruchten te kunnen vormen heeft de struik daarom veel zonlicht nodig. Wat voorliefde voor bodem betreft, lijken de Amerikaanse variëteit en de inheemse blauwe bosbes goed op elkaar : ze geven de voorkeur aan een zure, vochtige bodem die doet denken aan bos- of heidegebieden.

Planten

De ideale periode voor de aanplanting van blauwe bessen is van oktober tot november. Zo heeft de struik tijdens de winter voldoende tijd om in te wortelen voordat hij in het voorjaar dorst krijgt. Ook al behoort de blauwe bes tot de breed wortelende gewassen : je moet een relatief groot en diep plantgat voor de struik uitgraven. Herinner je je nog de voorliefde voor bosbodems? Omdat voor blauwe bessen de meeste tuinbodems niet zuur genoeg zijn, moet je het plantgat wat comfortabeler maken : gebruik hiervoor een mix van bladeren, naalden en schors - ook een portie zand kan geen kwaad als je tuingrond heel kleiachtig is. Anders kan een grote zak bodemverbeteraar voor zuurminnende planten hulp bieden.

Eens je alles hebt voorbereid, kan je de aardkluit zo diep in het plantgat plaatsen dat hij gelijk komt met het aardoppervlak. Dit is heel belangrijk omdat de wortels zeer snel kunnen afsterven door zuurstofgebrek indien de aardkluit te diep wordt geplant. Een dun laagje mulch of bladeren kan je zeker aanbrengen. Zo voelt de plant zich meteen thuis.

Onze tip

Kleinere struiken van blauwe bessen ontwikkelen zich heel goed in een pot gevuld met potgrond voor zuurminnende planten. De pot moet daarbij minimaal 60 cm diep zijn.

Correct verzorgen

Blauwe bes verzorgen

Water geven

De gecultiveerde blauwe bes is beduidend beter bestand tegen droogte dan de wilde variëteiten. Uiterlijk in mei, wanneer uit de vele bloemen heel wat vruchten moeten rijpen, zal de struik veel meer water nodig hebben. Anders blijven de bessen klein en vallen ze voortijdig af. Kies hierbij echter niet voor kalkhoudend kraantjeswater. Door de kalk zal de pH-waarde van de bodem stijgen waardoor je pogingen om een zure bodem op lange termijn te creëren, teniet worden gedaan. Gebruik liever water uit de regenton.

Bemesting

Blauwe bessen zijn erg zuinig en hebben meestal geen meststof nodig. Wanneer het handhaven van de lage pH-waarde in de bodem een uitdaging wordt, kan een meststof voor zuurminnende planten helpen.

Snoeien

De eerste vijf jaar na de aanplanting hoeft de struik niet gesnoeid te worden. Voor een rijke oogst moet de struik zich namelijk goed kunnen vertakken. Als je de struik hier een handje wilt bij helpen, kan je het eerste jaar na aanplanting de bloemen verwijderen zodat de bessen zich niet ontwikkelen. Zo hoeft de plant zich niet uit te putten voor de vruchtvorming en kan ze zich volledig concentreren op een krachtige groei - het daaropvolgende jaar zal je heel wat heerlijke blauwe bessen kunnen oogsten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst