Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Planten van A tot Z
 4. Balkon- & kuipplanten
 5. Sneeuwbal (Viburnum tinus)

Kenmerken

Sneeuwbal (Viburnum tinus)

compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bedden, borders
Planthoogte:
tot 3 m
Bloemkleur:
wit tot roze

Correct planten

SNEEUWBAL (VIBURNUM TINUS) PLANTEN

Standplaats

De sneeuwbal (Viburnum tinus) is een heester uit de muskuskruidfamilie (Adoxaceae). De plant behoort tot de hortensia's en is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Ze is dan ook verwend wat betreft temperatuur. De witte tot roze bloemen verspreiden een aangename geur.

Als standplaatsen zijn met name geschikt zonnige tot halfbeschaduwde en tegen de wind beschutte plekken in de tuin of bij een muur. Ook al is de plant gewend aan warme temperaturen, ze kan kortstondig temperaturen tot -10 °C overleven en vertoont tekenen van een beperkte winterhardheid. In ons koudere klimaat moet u de plant echter in kuipen of andere plantenbakken houden, omdat ze niet bestand is tegen de vrieskou die hier kan optreden. Kuip- en potplanten hebben tevens als voordeel dat u ze gemakkelijk kunt verplaatsen als u de verkeerde standplaats had gekozen.

De sneeuwbal voelt zich het beste thuis in humusrijke, losgemaakte tuinaarde of wanneer ze in een kuip in mediterrane potgrond wordt geplant.

Planten

Let op de groei en zorg ervoor dat er nog voldoende ruimte in de kuip is. Om de 2-3 jaar moet de plant worden verpot in verse aarde. Gebruik hiervoor mediterrane potgrond. Hoe u op de juiste wijze verpot, vindt u hier.

Vermeerderen

De sneeuwbal kunt u gemakkelijk vermeerderen via afleggers of stekken. Beide manieren zijn ook zonder botanische kennis en uitgebreide voorbereidingen eenvoudig uit te voeren.

Vermeerderen via afleggers:

 • Aangewortelde scheuten blijven voorlopig met de moederplant verbonden
 • Buig een licht houtachtige tak naar de grond toe en bedek deze met enkele centimeters aarde.
 • Houd de grond voldoende vochtig.
 • Wanneer de aflegger nieuwe blaadjes vormt, kunt u de verbinding met de moederplant losknippen.
 • Plant daarna het jonge plantje op een andere standplaats.


Vermeerderen met stekken:

 • De stekken kunt u op ieder moment van maart tot en met augustus van de plant afsnijden.
 • Kies een aan de basis licht houtachtige jonge uitgroei van het bovenste einde van een tak. Bij gebruik van een uitgroei die volledig zacht is, verrot deze in de grond.
 • Verwijder alle bladeren van de stek, op twee na.
 • Plaats de stek zonder wortels voor twee-derde in de vollegrond of, zoals wij aanbevelen, in een pot met teelaarde.
 • Plaats de stek niet in het volle zonlicht en houd de aarde vochtig.
 • Geef de stek regelmatig water tot de wortels volledig zijn ontwikkeld (max. 8 weken).

Correct verzorgen

SNEEUWBAL (VIBURNUM TINUS) VERZORGEN

Water geven

Deze plant heeft het hele jaar door continu water nodig. Naast het water geven in de zomer moet u de sneeuwbal in de winter besproeien om de plant tegen uitdroging te beschermen.

Daarvoor raden we u aan regelmatig de bodem op vochtigheid te controleren. Geef 's winters lauw water (alleen op vorstvrije dagen) en begiet de plant 's zomers alleen in de vroege ochtend of namiddag. Waterverzadiging moet u vermijden.

Bemesting

Als u de plant in de vollegrond hebt geplant, kunt u haar in het voorjaar bemesten met een mediterrane plantenmeststof.

Wanneer u de plant in een kuip hebt geplant, kunt u haar van maart tot en met augustus vloeibare bemesting geven.

Houd u daarbij aan de gebruiksaanwijzing, omdat overbemesting schadelijk is voor de plant.

Snoeien

De sneeuwbal kan worden gesnoeid, maar u moet daarbij wel heel voorzichtig te werk gaan. De beste tijd om te snoeien is in het voorjaar. U kunt de plant na de bloeiperiode, van november tot en met februari, met de rozenschaar snoeien. Dit geeft de plant tot de winter voldoende tijd om bij te groeien en nieuwe bloemen te vormen.

Maatregelen in de winter

De sneeuwbal doorstaat zonder probleem temperaturen tot -10 °C. In gebieden met zachte winters en in zuidelijker streken is het dus mogelijk om de plant op vollegrond te plaatsen en in de winter te laten staan. In koudere gebieden kunt u de sneeuwbal beter in kuipen planten. In de late herfst verplaatst u dan de kuipplant naar een lichte ruimte, bijvoorbeeld een serre, waar de plant de winter kan overleven. Zo kunt u ook nog langer van de bloei genieten. Zodra de temperatuur in het voorjaar niet meer onder 5 °C daalt, ook 's nachts, kunt de plant weer buiten zetten. De sneeuwbal moet u echter niet alleen worden beschermd tegen de kou, maar ook tegen de brandende winterzon. Tegen de kou bedekt u de grond ruim voor het begin van de winter met bladaarde en compost. Ter bescherming tegen de zon kunt de plant omhullen met een wintervlies.

compo image

Alle plantendelen van de sneeuwbal zijn giftig. Als kinderen bijvoorbeeld de bloemen plukken en daarna hun hand in hun mond steken, kunnen hoofdpijn en misselijkheid optreden. Draag daarom bij het snoeien werkhandschoenen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :