Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Eucalyptus

compo image

Behoeften

Begieten:
veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
balkon, terras en kamer
Planthoogte:
max. 1,5 m
Bloemkleur:
wit tot geelachtig

Correct planten

Eucalyptus planten

Standplaats

Decoreren met eucalyptustakken is op dit moment helemaal in. Maar in plaats van losse takken op te hangen kan je ook een eucalyptusplant in de woonkamer, op het terras of op het balkon zetten. Een eucalyptusplant in de tuin raden wij af, want daar heeft de uit Australië afkomstige blauwe gomboom (Eucalyptus globulus) meestal onvoldoende beschutting. Daarnaast verdraagt een eucalyptus absoluut geen waterverzadiging, iets dat bij het Midden-Europese herfst- en winterweer al snel het geval is.

Als een van de weinige soorten verdraagt de cidergomboom (Eucalyptus gunnii) temperaturen onder nul en is onder omstandigheden winterhard. Kies een lichte, zonnige standplaats uit om te voorkomen dat de eucalyptus zijn bladeren verliest.

Planten

Omdat waterverzadiging vijand nr. 1 van de eucalyptus is, moet je voor een goede afwatering van de grond zorgen en vóór het planten grind of kleikorrels op de bodem van de plantenkuip strooien. Plaats de eucalyptusplant in losse, zure aarde, bijvoorbeeld een substraat voor rododendrons en hortensia's. Met een startmeststof in de grond of in de grond gewerkte humus voorzie je de sterk opnemende eucalyptus van voldoende voedingsstoffen.

Onze tip

Plaats je eucalyptusplant in de buurt van een zithoekje. Hierdoor worden vervelende muggen op afstand gehouden.

Correct verzorgen

Eucalyptus verzorgen

Water geven

Eucalyptusplanten hebben in hun groeiseizoen, van het voorjaar tot de herfst, zeer veel water nodig. Toch mag de aardekluit niet doorlopend vochtig zijn, want dan dreigt wortelrot. Wacht altijd tot de bovenste aardelaag licht is uitgedroogd en begiet met kalkarm water of met regenwater. Geef in de winter minder vaak water.

Bemesting

Omdat een eucalyptus snel groeit, heeft hij ook veel voedingsstoffen nodig. Geef daarom van maart tot oktober 1 of 2 keer per week een vloeibare meststof met een hoog stikstofgehalte.

Verpotten

Wil je liever een kleinere eucalyptusplant? Verpot dan pas wanneer de pot al sterk doorworteld is. Zo rem je de groei. De nieuwe pot moet bovendien slechts enkele centimeters groter zijn dan de oude. Het juiste tijdstip om te verpotten is in het voorjaar.

Maatregelen in de winter

Hoewel de cidergomboom (Eucalyptus gunnii) tot -15 ° C winterhard is, moet je hem in de winter voorzichtigheidshalve toch binnen zetten. Het ideale winterverblijf is helder met een temperatuur van 5 - 10 °C. Een kas of serre is hiervoor heel geschikt. In het voorjaar moet je de eucalyptus stapsgewijs aan de warme zonnestralen laten wennen, steeds een uurtje langer, tot hij weer continu op het terras of het balkon kan staan.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :