Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Chrysanten

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
middel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Laag

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders, balkon, terras
Planthoogte:
20-50 cm
Bloemkleur:
wit, oranje, geel, rood, roze

Correct planten

Chrysanten planten

Standplaats

Chrysanten zorgen door hun late en aanhoudende bloei met name in de herfst voor een welkome kleurenpracht. Ze komen oorspronkelijk uit Oost-Azië en behoren tot de familie van composieten of samengesteldbloemigen (Asteraceae). Ze zijn geschikt voor teelt het hele jaar door, in de tuin en in kuipen op balkon of terras. Deze laatbloeiers geven de voorkeur aan een zonnige tot halfschaduwrijke, tegen de wind beschermde, plek. Om ziekten te voorkomen, moet vermijden dat ze te dicht bij elkaar worden geplant.

Aanplanting

Chrysanten kan je zonder problemen direct in de vollegrond planten. Plant ze bij voorkeur in het voorjaar, maar je kan ze ook tot in de vroege zomer planten. Zo kunnen ze goed groeien en zijn ze voorbereid op de eerste winter. Een vochtige bodem die rijk is aan voedingsstoffen is belangrijk voor een optimale ontwikkeling van chrysanten. De aarde moet tevens rijk zijn aan humus en moet doorlaatbaar zijn. Ook het planten van chrysanten in potten met voedingsrijke potgrond is probleem. In bloembedden worden chrysanten echter groter dan in potten.

Correct verzorgen

Chrysanten verzorgen

Water geven

Chrysanten zijn robuuste, zeer sterk opnemende planten die je vochtig moet houden, maar niet nat. Zelfs een korte droge fase verdraagt een chrysant niet. Vooral tijdens de bloei kunnen de knoppen gemakkelijk uitdrogen. Waterverzadiging daarentegen leidt tot wortelrot. Geef chrysanten daarom matig maar in regelmatige intervallen water.

Bemesting

Chrysanten hebben zeer veel voedingsstoffen nodig. Om ervoor te zorgen dat ze overvloedig bloeien en rijkelijk groen blad ontwikkelen, moet je ze in het voorjaar regelmatig bemesten. Een wekelijkse bemestingsbeurt stilt de honger van deze sterk opnemende planten. Daarnaast kan je verse compost in de grond rondom de planten inwerken.

Snoeien

In de zomermaanden gebruikt de chrysant haar energie uitsluitend voor de groei van scheuten. Om ervoor te zorgen dat chrysanten een gelijkmatige bosachtige vorm krijgen en lang in bloei blijven, moet je ze van mei tot en met juli regelmatig snoeien. Als er veel scheuten zijn, kan het nuttig zijn om de chrysant uit te dunnen. De laatste snoei vindt plaats wanneer de planten volledig zijn uitgebloeid. Hiervoor snijd je de scheuten op ongeveer een handhoogte boven de grond af.

Maatregelen in de winter

Chrysanten zijn slechts tot bepaalde temperaturen winterhard. Als het te koud wordt, moet je maatregelen nemen om ze tegen de winter te beschermen.

  • Bedek ze met bladeren of dennentakken (in de tuin)
  • Potchrysanten moet je zo dicht mogelijk bij de muur van je huis plaatsen en afdekken
  • Bij extreme weersomstandigheden plaats je de potten in de kelder of garage
  • Geef weinig maar regelmatig water

Onze tip

Tijdens de bloeitijd kan je de bloei van chrysanten verlengen door regelmatig de uitgebloeide scheuten te verwijderen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst