Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Klimop

Kenmerken

Klimop

compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Halfschaduw/schaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders, balkon, terras
Planthoogte:
tot 20 m
Bloemkleur:
wit

Correct planten

Klimop planten

Standplaats

De gewone klimop (Hedera helix) kan zich ongelofelijk snel uitbreiden en scheuten van wel 20 m lang ontwikkelen. Je moet de standplaats daarom goed kiezen, want als klimop eenmaal tegen een gevel omhoog is geklommen, kan je vastgehechte wortels heel moeilijk nog verwijderen. Klimop geeft de voorkeur aan schaduwrijke tot halfschaduwrijke plaatsen. Een koele plaats zonder direct zonlicht is optimaal.

Klimop kan je echter ook houden als potplant voor op het balkon of terras, of zelfs als kamerplant. In tegenstelling tot een schaduwrijke plek in de tuin, heeft klimop als kamerplant een voorkeur voor een lichtrijke plek. Maar ook hier geldt dat klimop niet in direct zonlicht mag staan. Een gematigde omgeving, waarin de kamertemperatuur niet boven de 18 °C stijgt en 's winters niet onder de 10 °C daalt, is optimaal. Als de lucht te droog is, verdraagt klimop als kamerplant dat niet en kan er snel aantasting door spintmijten optreden.

Aanplanting

Klimop kan je het hele jaar door planten. De beste tijd om in de vollegrond te planten is de lente of de herfst, omdat de grond in deze periode niet zo snel uitdroogt. Klimop geeft de voorkeur aan losse bodems met voedingsrijke humus en aan kalkhoudende bodems. In een bloembak of als kamerplant gedijt de klimop zeer goed in aarde speciaal voor groene planten en palmen. Je moet klimop vóór het planten in ieder geval goed begieten.

Correct verzorgen

Klimop verzorgen

Water geven

In de tuin moet klimop de eerste weken na het planten regelmatig water krijgen om de grond constant vochtig te houden. Wanneer de plant goed is gegroeid, is het enige dat je nog moet doen, ervoor zorgen dat de aarde niet volledig uitdroogt. Als klimop in een bak op het balkon of terras of binnen als kamerplant groeit, moet je de plant matig regelmatig water geven. Zowel een droge aardekluit als waterverzadiging verdraagt de klimop op de lange duur niet.

Bemesting

Arme grond in de tuin kan je verbeteren door compost toe te voegen of door te bemesten met onze langzaam werkende meststof voor coniferen. Zo waarborg je de toevoer van voldoende voedingsstoffen. Voor klimop als potplant, zowel in huis als op het terras, bevelen we regelmatige bemesting met onze meststof voor groene planten en palmen aan. Het is voldoende om deze meststof iedere twee weken aan het gietwater toe te voegen. Alleen in de winter moet je een rustperiode inlassen en zes tot acht weken geen meststof geven.

Snoeien

De eerste jaren groeit klimop relatief weinig, zodat in die periode normaal gesproken geen terugsnoei of vormsnoei nodig is. Na enige tijd heeft klimop echter de neiging in alle richtingen te groeien. Als dat het geval is, moet je absoluut snoeien, omdat de klimop zich anders ongecontroleerd uitbreidt en het verwijderen ervan vaak heel moeilijk is. De beste tijd om je klimop in vorm te snoeien is in de maanden juli en augustus, wanneer het klimaat weer wat koeler en bewolkter wordt. Bij oudere klimopplanten kan nog een keer snoeien in oktober of april nodig zijn. Radicaal snoeien mag je echter alleen doen tijdens de winterrust.

Maatregelen in de winter

In de tuin levert het overwinteren van klimop geen problemen op en hoef je geen extra maatregelen te nemen. Bij klimop die buiten in een pot of kuip overwintert, is het belangrijk om de plant te beschermen tegen te sterk zonlicht. Dit geldt met name voor jonge planten. Bovendien mag klimop alleen op vorstvrije tijdstippen water krijgen en slechts zoveel water dat de bodem net niet uitdroogt.

compo image

Klimop is een giftige plant. De gifstoffen zijn aanwezig in alle plantendelen. Bijzonder giftig zijn de bessen die de klimop op oudere leeftijd als vruchten vormt.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :