Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Gazon verticuteren

Het gazon verticuteren : zo ga je te werk

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van een prachtige grasmat, moet het gazon minimaal één keer per jaar geverticuteerd worden. Daarmee verwijder je maairesten, onkruid en mos en houd je je gazon gezond en sterk. Verticuteren is een ware intensieve kuur en een van de belangrijkste verzorgingsmaatregelen voor je gazon. In het onderstaande artikel ontdek je er alles over.

compo image

Verticuteren - de basis voor een perfect gazononderhoud

Naast regelmatig maaien en bemesten is jaarlijks verticuteren een belangrijke voorwaarde voor een prachtige, diepgroene grasmat. Maar wat gebeurt er eigenlijk bij het verticuteren? De naam verraadt het eigenlijk al : de term is samengesteld uit de Engelse woorden "vertical" (verticaal) en "to cut" (maaien). Bij het verticuteren wordt de grasnerf verticaal opengereten. Zo worden maairesten (het zogenaamde vilt), mos en onkruiden verwijderd en kunnen de graswortels terug ademen.

Verticuteren - alles draait rond ritme

In principe zou elke grasmat één keer per jaar moeten geverticuteerd worden. Als dit het geval is, is het zelfs voldoende om slechts in één richting te verticuteren. In het daaropvolgende jaar verticuteer je in de dwarsrichting. Op die manier wordt het gazon optimaal van zuurstof voorzien en bevrijd van mos, onkruid en vilt.

Als het gazon meerdere jaren is verwaarloosd, moet het zeker in de lengte en vervolgens in de breedte worden geverticuteerd om een dambordpatroon te creëren. Zo ben je zeker dat alle graswortels worden bereikt. Het gazon wordt optimaal belucht en kan zo beter voedingsstoffen opnemen.

Als je jaarlijks verticuteert, zal je je gazon duurzaam verstevigen en beluchten. Dit versterkt de groei en zo wordt het grastapijt dichter en steviger.

Tip : je kan eenvoudig testen of het tijd is om je gazon te verticuteren. Hark hiervoor zonder druk uit te oefenen door het gras. Als er vilt of mos aan de hark blijven hangen, dan kan je verticuteren.

De ideale periode om te verticuteren

In principe kan je je gazon van april tot eind oktober verticuteren. De beste periode om te verticuteren is het voorjaar (van half april tot half mei), eens de barre winteromstandigheden voorbij zijn. Zo krijgt het gazon tot in de zomermaanden voldoende tijd om te regenereren en kan je indien nodig nog inzaaien. Tip : de bodem mag bij het verticuteren niet te nat maar ook niet te droog zijn. Enkel zo zal de viltlaag uit de grassen loskomen.

Als het gazon het in de zomer zwaar te verduren krijgt, bijvoorbeeld door spelende kinderen of tuinfeestjes, dan moet het gazononderhoud direct in het voorjaar ingepland worden. Zo krijgt je gazon voldoende tijd om op zijn positieven te komen. Anderzijds kan je in de late zomer of in de herfst verticuteren. Door de hoge temperaturen en droogte raden we af om dit in de zomer te doen, want het onderhoud achteraf vraagt veel tijd en geduld. Een bevroren grond in de winter is al helemaal niet geschikt om te verticuteren.

De geschikte verticuteermachine vinden

Het verticuteerproces werd in 1955 door Thomas Mascaro in de VS ontwikkeld. Sindsdien hebben de apparaten zich snel ontwikkeld. Verticuteermachines hebben een motoraangedreven, horizontaal geplaatste as waaraan holle messen of volle/massieve messen zijn bevestigd. Deze zorgen ervoor dat de bodem enkele millimeters diep wordt ingesneden en verwijderen daarbij mos en vilt. Hiervoor zijn er verschillende apparaten beschikbaar :

  • Handverticuteermachines zijn heel geschikt voor kleine gazons of voor de gerichte behandeling van afzonderlijke delen van het gazon. Deze apparaten zijn ook bijzonder goedkoop. Ze vergen echter veel kracht.
  • Elektrische verticuteermachines zijn voornamelijk ontworpen voor kleine of middelgrote gazons. Bovenal is de stroomkabel hinderlijk tijdens het gebruik. Als er echter maar één maal per jaar wordt geverticuteerd, is dit probleem verwaarloosbaar.
  • Verticuteermachines op benzine zijn de eerste keuze voor grote gazonoppervlakken. Een grote, krachtige motor zal het werk verlichten en je hoeft je geen zorgen te maken over een storende kabel.

Tip : wanneer je je geen apparaat voor de jaarlijkse verticuteerbeurt wilt aanschaffen, dan kan je het simpelweg huren in speciaalzaken of bouwmarkten.

Snel gazonherstel na het verticuteren

Hoe belangrijk verticuteren ook is voor een gezond gazon, helaas blijven er na het ontvilten vaak onaantrekkelijke kale plekken en enigszins beschadigde gazonwortels achter. Voor een snelle regeneratie van het gras en reparatie van kale plekken in het gazon adviseren wij een speciaal nazaaimengsel. Specifiek voor dit doel hebben wij COMPO Verticuteermix 3 in 1, een combinatieproduct van graszaad plus een hoogwaardige, langzaam werkende meststof en een natuurlijke bodemactivator, in ons assortiment. Met deze mix wordt het vochtgehalte gereguleerd en de bodem nieuw leven ingeblazen. Zo kan je in één behandeling zaaien, bemesten en de bodem verbeteren. 

compo image
Gazonverzorging

COMPO Verticuteermix

COMPO Verticuteermix 3 in 1 bestaat uit een mengsel van graszaadvariëteiten, gazonmest en een bodemactivator, zodat je gazon zich na het verticuteren snel herstelt en lang de stevigheid behoudt.

Naar het product

Verwijder al het gemaaide gras en alle stenen van het gazon en egaliseer eventuele niveauverschillen. Breng het product gelijkmatig met de hand aan, hark het in en druk het lichtjes aan. Voor een naadloze overgang naar het bestaande gazon, zaai je iets over de rand van het stuk gazon dat je probeert te repareren heen. Geef tot slot de nieuwe gazoninzaai regelmatig en intensief water. Je moet de nog jonge zaailingen voortdurend vochtig houden om een optimale kieming en groei te kunnen garanderen.

Stap voor stap

Gazon verticuteren in 5 stappen

  1. compo image

    1

    Maaien

    Maai eerst het gras zo kort mogelijk. Gebruik daarvoor een grasmaaier met een opvangbak waarin al het gemaaide gras wordt opgevangen.

  2. compo image

    2

    Verticuteermachine instellen

    Kies de geschikte verticuteermachine uit op basis van de grootte van het gazon. Met veel motivatie en wat kracht en geduld, kan je ook een riek of hark gebruiken om het gazon in te snijden en te beluchten. Bij grotere oppervlakken zijn elektrische machines of apparaten op benzine ideaal. Voor welk type apparataat je ook kiest, je mag de grond door de messen niet dieper dan 3 millimeter insnijden om de gevoelige wortels niet te beschadigen.

  3. compo image

    3

    Correct verticuteren

    Duw de verticuteermachine in een snel tempo over het hele gazon en blijf niet te lang op één plek staan. Na de behandeling moet nog gras zichtbaar zijn. Voor een optimaal resultaat verticuteer je het gazon eerst in de lengte en (in het geval van een gazon met veel vilt) vervolgens in de breedte.

  4. compo image

    4

    Harken

    Neem tot slot een hark met dicht op elkaar staande tanden en hark het gazon grondig zodat er geen mos, gazonvilt en maaiafval op het gazon achterblijven.

  5. compo image

    5

    Bijzaaien

    Om kale plekken in het gazon weg te werken en te zorgen voor een stevig, dicht gazon, kan je bijzaaien. Om zeker te zijn dat de graszaden ontkiemen, raden we je aan om te zaaien bij een bodemtemperatuur boven de 10°C. De kale plekken zullen terug dichtgroeien en zo wordt het gazon opnieuw het pronkstuk van de tuin.

TIP : betreed het gazon de eerste dagen na het verticuteren niet om de grassen te sparen. Optioneel kan je het gazon ook zanden. Vooral bij zware gronden loont het de moeite om zand op verharde plekken te strooien. Dit zorgt voor een optimale verluchting en zuurstoftoevoer naar de gazonwortels.

Verticuteren : kosten

Het verticuteren van het gazon kost echt niet zoveel. Als je niet over een eigen verticuteermachine beschikt, kan je een apparaat huren in een speciaalzaak. Daarnaast moet je ook nog de kosten voor meststof en graszaden bijrekenen. Voor de rest moet je vooral tijd investeren in het verticuteren van je gazon. Hoe grondiger en nauwkeuriger je werkt, hoe minder werk je op lange termijn zal hebben bij het onderhoud van je gazon.

Gazon beluchten

Als aanvulling of zelfs als alternatief voor verticuteren kan je het gazon beluchten. Zuurstof wordt in de grond geleid zonder de delicate wortels te beschadigen. Hiervoor worden gaten in de grond geprikt met behulp van een spitvork, een gazonbeluchter of een beluchtingsapparaat. Lucht kan ongehinderd de diepere bodemlagen bereiken, tot bij de wortels van de grasplantjes. Beluchten is vooral zinvol als er een gebrek aan zuurstof is of in geval van een te zware en dichte grond. Meer informatie vind je in ons artikel "gazon beluchten of verticuteren".

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :